Κίνα: Ανακοίνωσε νέους δασμούς ύψους 125% στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ - Άμεσα σε ισχύ

Κίνα: Ανακοίνωσε νέους δασμούς ύψους 125% - Άμεσα τίθενται σε ισχύ Facebook Twitter
Σι Τζινπίνγκ/ Φωτ.: EPA
0

Σε μια ακόμη αιφνιδιαστική κίνηση κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή (11/4) την επιβολή δασμών ύψους 125% στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων.

Η αύξηση αυτή αποτελεί σημαντική αναβάθμιση, καθώς αντικαθιστά το προηγούμενο ποσοστό του 84% που είχε ανακοινωθεί μόλις την Τετάρτη. Πλέον, ο κινεζικός δασμός εξισώνεται με εκείνον που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ στις κινεζικές εξαγωγές, ακολουθώντας την πολιτική της «αντιμετρικής ανταπόκρισης» που έχει υιοθετήσει το Πεκίνο.

Η κίνηση αυτή ενισχύει την ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, ενώ προκαλεί αυξανόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.

Κινέζοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν σταθερά σκληρή γλώσσα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στους νέους δασμούς που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι έχουν αυξηθεί εκθετικά για το Πεκίνο.

Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε για πρώτη φορά το γενικευμένο σχέδιο φορολόγησης των εισαγωγών, ο δασμός της Κίνας βρισκόταν στο 34% – υψηλός, αλλά όχι ο χειρότερος μεταξύ των χωρών που επλήγησαν.

Το Πεκίνο αντέδρασε επιβάλλοντας επίσης δασμό 34% σε αμερικανικά προϊόντα, πυροδοτώντας έναν εμπορικό πόλεμο ανταποδοτικών μέτρων. Οι ΗΠΑ απάντησαν ανεβάζοντας τον συνολικό τους δασμό στο 104%, με την Κίνα να ανεβάζει το δικό της στο 84%. Με νέα ανταπάντηση, οι αμερικανικοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα ανέρχονται σήμερα στο 125%.

Ωστόσο, οι δασμοί των ΗΠΑ προς το Πεκίνο ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω, φτάνοντας έως και το 145% για ορισμένα προϊόντα, λόγω προϋπάρχουσας επιβάρυνσης που στοχεύει εταιρείες που παράγουν φαιντανύλη.

Η τελευταία αύξηση από την πλευρά της Κίνας, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, συνοδεύτηκε από δηλώσεις του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, το οποίο χαρακτήρισε τις ενέργειες του Λευκού Οίκου ως «εμπορική τυραννία» στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιέν, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το Πεκίνο «αντιτίθεται σθεναρά και δεν θα αποδεχθεί ποτέ τέτοιες ηγεμονικές και εκφοβιστικές πρακτικές».

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει τον πρόσθετο δασμό των ΗΠΑ ως «ένα λάθος πάνω σε άλλο λάθος», δηλώνοντας ότι δεν θα αποδεχθεί ποτέ τον «εκβιαστικό χαρακτήρα» της αμερικανικής στάσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα για έλλειψη σεβασμού και ότι «εκμεταλλεύεται» τις Ηνωμένες Πολιτείες.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

Διεθνή / Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

«Νιώθεις αυτή την ανακούφιση του “ουάου, έφυγε”, και μετά να κάνεις μια εξέταση που δείχνει ότι τώρα έχεις έναν άλλο τύπο καρκίνου», μοιράστηκε ο ηθοποιός του «Full House»
LIFO NEWSROOM
Σχεδόν 1 στις 4 γυναίκες πιστεύει ότι οι άνδρες τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τους επαγγελματίες υγείας

Διεθνή / Ευρώπη: 1 στις 4 γυναίκες πιστεύει ότι οι άνδρες τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τους επαγγελματίες υγείας

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ζητήσουν ιατρική βοήθεια από τους άνδρες, ωστόσο πολλές πιστεύουν ότι λαμβάνουν χειρότερη φροντίδα, σύμφωνα με νέα έκθεση
LIFO NEWSROOM
Οι απεσταλμένοι του Τραμπ συναντιώνται σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Διεθνή / Οι απεσταλμένοι του Τραμπ θα συναντηθούν σήμερα με τον Πούτιν - Ποιες οι προσδοκίες της κάθε πλευράς

Η σημερινή συνάντηση διεξάγεται έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στη Φλόριντα μεταξύ Ουκρανών και Αμερικανών αξιωματούχων, με στόχο τη βελτίωση του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο είχε θεωρηθεί ευνοϊκό προς τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM