Κένυα και Τανζανία σε κατάσταση συναγερμού λόγω κυκλώνα εν μέσω φονικών πλημμυρών

Κένυα και Τανζανία σε κατάσταση συναγερμού λόγω κυκλώνα εν μέσω φονικών πλημμυρών Facebook Twitter
Φονικές πλημμύρες στην Κένυα - Φωτ.: EPA
0

Μετρώντας εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες εκτοπισμένους λόγω των φονικών πλημμυρών των τελευταίων εβδομάδων, η Κένυα και η Τανζανία βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση συναγερμού λόγω ενός κυκλώνα που κατευθύνεται προς τις ακτές τους στον Ινδικό Ωκεανό.

Περίπου 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ανατολική Αφρική από τον Μάρτιο και δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων που έχουν προκαλέσει πλημμύρες και κατολισθήσεις, έχουν παρασύρει κατοικίες και έχουν καταστρέψει δρόμους και γέφυρες. Ο τροπικός κυκλώνας Χιντάγια αναμένεται να φθάσει στις ακτές της Κένυας και της Τανζανίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο πρόεδρος της Κένυας, Γουίλιαμ Ρούτο, χαρακτήρισε «τρομερές» τις μετεωρολογικές προβλέψεις για τη χώρα, που θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον πρώτο κυκλώνα στην ιστορία της, και ανέβαλε επ' αόριστον το εκ νέου άνοιγμα των σχολείων που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον Ρούτο, ο κυκλώνας «αναμένεται να προκαλέσει καταρρακτώδεις βροχές, σφοδρούς ανέμους και μεγάλα, επικίνδυνα κύματα».

Στην Κένυα, από τον Μάρτιο, τουλάχιστον 210 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και αγνοείται η τύχη σχεδόν 100 άλλων, με 165.000 ανθρώπους να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.

«Καμία γωνιά της χώρας μας δεν έχει γλιτώσει από τις καταστροφές αυτές», δήλωσε ο πρόεδρος. «Δυστυχώς, δεν έχουμε δει το τέλος αυτής της επικίνδυνης περιόδου».

Ο κυκλώνας Χιντάγια θα συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 165 χιλιομέτρων την ώρα όταν φθάσει σήμερα στη γειτονική Τανζανία, σύμφωνα με το περιφερειακό μετεωρολογικό κέντρο ICPAC.

Η περίοδος των κυκλώνων στον νοτιοδυτικό Ινδικό Ωκεανό συνήθως είναι από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Τανζανίας δήλωσε σήμερα σε ανάρτηση στο Χ ότι ο κυκλώνας απείχε χθες βράδυ περίπου 125 χιλιόμετρα από την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, το Νταρ ες Σαλάμ, προκαλώντας σφοδρές βροχοπτώσεις που συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους σε αρκετές παράκτιες περιοχές. Κάλεσε επίσης τους κατοίκους στις επικίνδυνες περιοχές και τους εργαζόμενους στη ναυτιλία να λάβουν «τις μέγιστες προφυλάξεις».

Τουλάχιστον 155 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τανζανία σε πλημμύρες και κατολισθήσεις που έχουν καταστρέψει καλλιέργειες και έχουν παρασύρει κατοικίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM