Κένυα και Τανζανία σε κατάσταση συναγερμού λόγω κυκλώνα εν μέσω φονικών πλημμυρών

Κένυα και Τανζανία σε κατάσταση συναγερμού λόγω κυκλώνα εν μέσω φονικών πλημμυρών Facebook Twitter
Φονικές πλημμύρες στην Κένυα - Φωτ.: EPA
0

Μετρώντας εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες εκτοπισμένους λόγω των φονικών πλημμυρών των τελευταίων εβδομάδων, η Κένυα και η Τανζανία βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση συναγερμού λόγω ενός κυκλώνα που κατευθύνεται προς τις ακτές τους στον Ινδικό Ωκεανό.

Περίπου 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ανατολική Αφρική από τον Μάρτιο και δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων που έχουν προκαλέσει πλημμύρες και κατολισθήσεις, έχουν παρασύρει κατοικίες και έχουν καταστρέψει δρόμους και γέφυρες. Ο τροπικός κυκλώνας Χιντάγια αναμένεται να φθάσει στις ακτές της Κένυας και της Τανζανίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο πρόεδρος της Κένυας, Γουίλιαμ Ρούτο, χαρακτήρισε «τρομερές» τις μετεωρολογικές προβλέψεις για τη χώρα, που θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον πρώτο κυκλώνα στην ιστορία της, και ανέβαλε επ' αόριστον το εκ νέου άνοιγμα των σχολείων που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον Ρούτο, ο κυκλώνας «αναμένεται να προκαλέσει καταρρακτώδεις βροχές, σφοδρούς ανέμους και μεγάλα, επικίνδυνα κύματα».

Στην Κένυα, από τον Μάρτιο, τουλάχιστον 210 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και αγνοείται η τύχη σχεδόν 100 άλλων, με 165.000 ανθρώπους να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.

«Καμία γωνιά της χώρας μας δεν έχει γλιτώσει από τις καταστροφές αυτές», δήλωσε ο πρόεδρος. «Δυστυχώς, δεν έχουμε δει το τέλος αυτής της επικίνδυνης περιόδου».

Ο κυκλώνας Χιντάγια θα συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 165 χιλιομέτρων την ώρα όταν φθάσει σήμερα στη γειτονική Τανζανία, σύμφωνα με το περιφερειακό μετεωρολογικό κέντρο ICPAC.

Η περίοδος των κυκλώνων στον νοτιοδυτικό Ινδικό Ωκεανό συνήθως είναι από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Τανζανίας δήλωσε σήμερα σε ανάρτηση στο Χ ότι ο κυκλώνας απείχε χθες βράδυ περίπου 125 χιλιόμετρα από την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, το Νταρ ες Σαλάμ, προκαλώντας σφοδρές βροχοπτώσεις που συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους σε αρκετές παράκτιες περιοχές. Κάλεσε επίσης τους κατοίκους στις επικίνδυνες περιοχές και τους εργαζόμενους στη ναυτιλία να λάβουν «τις μέγιστες προφυλάξεις».

Τουλάχιστον 155 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τανζανία σε πλημμύρες και κατολισθήσεις που έχουν καταστρέψει καλλιέργειες και έχουν παρασύρει κατοικίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα & τεχνητή νοημοσύνη: Η μυστική επιχείρηση «GoLaxy» για παγκόσμιο έλεγχο της κοινής γνώμης

Διεθνή / Ο νέος κυβερνοστρατός του Πεκίνου: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όπλο παγκόσμιας προπαγάνδας

Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η κινεζική εταιρεία GoLaxy, με δεσμούς με το Πεκίνο, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί και να επηρεάζει την κοινή γνώμη σε Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ και πέρα
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Διεθνή / Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με την ΕΕ για τον έλεγχο των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών, απειλώντας το σχέδιο της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο έως το 2027
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Διεθνή / Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Πάνω από 60 χώρες αντιδρούν στους νέους δασμούς Τραμπ, που φτάνουν το 41% - Οι αυξήσεις πυροδοτούν φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας και ένταση στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει το μεγαλύτερο δίκτυο κέντρων κράτησης μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, με στρατιωτικές βάσεις όπως το Fort Bliss να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις για χιλιάδες κρατουμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
LIFO NEWSROOM
«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ