«Καζάνι που βράζει» η Καταλονία - Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν κλείσει τα μισά εκλογικά τμήματα

«Καζάνι που βράζει» η Καταλονία - Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν κλείσει τα μισά εκλογικά τμήματα Facebook Twitter
Άντρες της καταλανικής αστυνομίας επισκέπτονται σχολείο για να ενημερώσουν τον διευθυντή του πως πρέπει να παραμείνει κλειστό.
0

Kαζάνι που βράζει θυμίζει η Καταλονία ενόψει του αυριανού δημοψηφίσματος. Από τη μία, οι Καταλανοί είναι αποφασισμένοι να μεταβούν στα εκλογικά τμήματα και να ψηφίσουν κι από την άλλη η ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να το αποτρέψει.

Νωρίτερα, η Μαδρίτη υποστήριξε ότι κατάφερε να διαλύσει την οργάνωση του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία κλείνοντας το εκλογικό κέντρο πληροφορικής και περισσότερα από τα μισά εκλογικά τμήματα, δεκάδες από τα οποία έχουν ωστόσο καταληφθεί από υποστηρικτές της ανεξαρτησίας.

Οι καταλανικές αρχές παραμένουν αποφασισμένες να οργανώσουν αύριο αυτή την ψηφοφορία παρά την απαγόρευσή της από τη Δικαιοσύνη, έπειτα από χρόνια σύγκρουσης με τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι που αρνείται να αφήσει την περιφέρεια της βορειοανατολικής Ισπανία να αποφασίσει μόνη για το μέλλον της.

Η καταλανική περιφερειακή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει χθες Παρασκευή ότι 2.315 εκλογικά τμήματα θα είναι ανοικτά για τους 5,3 εκατ. ψηφοφόρους της Καταλονίας.

Ισπανική κυβερνητική πηγή δήλωσε ωστόσο πως, από το σύνολο αυτό, περισσότερα από τα μισά σχολεία έχουν σφραγιστεί από την αστυνομία, η οποία θα απομακρύνει όποιους αποπειραθούν να ψηφίσουν αύριο.

Λιγότερα από το ένα δέκατο των σχολείων έχουν καταληφθεί ειρηνικά από γονείς, σύμφωνα με την πηγή, η οποία διευκρίνισε πως η αστυνομία θα επιτρέψει στους καταληψίες να βγουν απ' αυτά, όμως κανείς δεν θα μπορεί να μπει.

Τα υπό κατάληψη εκλογικά κέντρα που επισκέφθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο είναι κυρίως σχολεία και σε μερικές περιπτώσεις πολιτιστικά κέντρα. Μέσα σ' αυτά βρίσκονται γονείς μαθητών με τα παιδιά τους.

Ταυτόχρονα η Πολιτοφυλακή επενέβη στο κέντρο τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της περιφερειακής κυβέρνησης και έκοψε τις συνδέσεις με τα εκλογικά τμήματα, τα συστήματα καταμέτρησης ψήφων και ένα λογισμικό που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή «online ψηφοφορίας σε μια ιστοσελίδα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μιγιό.

«Είναι λογικό να σκεφτεί κανείς πως αύριο θα συμβεί κάτι, όμως αυτό που είναι σίγουρο είναι πως δεν θα είναι ένα δημοψήφισμα», διαβεβαίωσε ο Μιγιό.

Ο Ζόρντι Σάντσες, πρόεδρος μιας από τις οργανώσεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC), υποστήριξε σε μήνυμά του στο Twitter πως ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι «δεν θα ήταν αποτυχία, με δεδομένη τη κρατική «καταστολή».

Οι 7,5 εκατομμύρια Καταλανοί είναι χωρισμένοι σχεδόν στη μέση σε υποστηρικτές και αντιπάλους της ανεξαρτησίας.

Ειρηνικές καταλήψεις άρχισαν χθες το βράδυ σε δεκάδες σχολεία, με στόχο να παραμείνουν ανοικτά ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν αύριο ως εκλογικά τμήματα.

Οι γονείς μαθητών κάνουν χρήση του δικαιώματός τους να οργανώνουν εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως πικ-νικ. Από χθες το βράδυ η καταλανική αστυνομία επισκέπτεται τις ομάδες που έχουν καταλάβει τα σχολεία για να τις ενημερώσει ότι πρέπει να αποχωρήσουν πριν από τις 06:00 (07:00 ώρα Ελλάδας) της Κυριακής.

Η κεντρική κυβέρνηση έστειλε περίπου 10.000 αστυνομικούς ως ενισχύσεις στην Καταλονία. Οι αστυνομικοί έχουν ωστόσο λάβει εντολή να μην καταφύγουν στη βία.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υγειονομική καταστροφή στη Γάζα θα διαρκέσει για «γενιές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Διεθνή / Η υγειονομική καταστροφή στη Γάζα θα διαρκέσει για «γενιές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Μιλώντας στο BBC ο επικεφαλής του ΠΟΥ ξεκαθάρισε ότι απαιτείται τεράστια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να αρχίσει να καλύπτεται το σύνθετο φάσμα αναγκών του πληθυσμού της κατεστραμμένης Λωρίδας της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Θέλουν να εξορίσουν τον πρίγκιπα Άντριου από το Ουίνδσορ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Θέλουν να εξορίσουν τον πρίγκιπα Άντριου από το Ουίνδσορ

Πηγή κοντά στο βασιλικό ζεύγος αναφέρει ότι μετά τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και εν μέσω των σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί το όνομά του, δεν αντέχουν να ζει κοντά τους
LIFO NEWSROOM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΧΗΜΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ουκρανία: «Χτυπήσαμε χημικό εργοστάσιο στη Ρωσία» με πυραύλους Storm Shadow - Γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο

«Τα αποτελέσματα του πλήγματος αποτιμώνται» αναφέρει το ουκρανικό γενικό επιτελείο - «Δύο νεκροί» από την αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

Διεθνή / Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

«Κάθε φορά που υπάρχει βίαιη ενέργεια, λέγεται "είναι το τέλος της εκεχειρίας, αλλά δεν είναι το τέλος, είναι αυτό που πρέπει να συμβεί όταν έχετε ανθρώπους που μισούν ο ένας τον άλλο», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Διεθνή / Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι αυτός και ο Πούτιν θα συναντιούνταν σύντομα στην Ουγγαρία. Επιπλέον, αναβλήθηκε και η συνάντηση Ρούμπιο-Λαβρόφ που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη
LIFO NEWSROOM