Καύσωνας στη Γαλλία: Ο πιο ζεστός Ιούνιος από το 1900

Καύσωνας στη Γαλλία: Ο πιο ζεστός Ιούνιος από το 1900 φέτος - Δύο νεκροί από αδιαθεσία Facebook Twitter
Στιγμιότυπα από τον καύσωνα στη Γαλλία / Φωτ.: EPA
0

Η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με κύματα καύσωνα και ο φετινός Ιούνιος, ήταν από τους πιο ζεστούς των τελευταίων δεκαετιών.

Για τη Γαλλία, ο Ιούνιος του 2025 ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση.

«Ο Ιούνιος του 2025 ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός που έχει καταγραφεί από το 1900, όταν άρχισαν να διατηρούνται αρχεία, μετά τον Ιούνιο του 2023», δήλωσε σε δημοσιογράφους η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ανιές Πανιέ- Ρινασέρ.

Η θερμοκρασία τον περασμένο μήνα ήταν κατά 3,3° Κελσίου υψηλότερη από τον κανονικό μέσο όρο.

Στην τοποθέτησή της, η Πανιέ- Ρινασέρ επεσήμανε ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους «λόγω αδιαθεσίας από τη ζέστη».

«Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί από τους πυροσβέστες στα επείγοντα των νοσοκομείων και δύο πέθαναν λόγω αδιαθεσίας εξαιτίας της ζέστης» συνέχισε.

Ωστόσο, το κύμα καύσωνα που έχει επηρεάσει εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη δείχνει να εξασθενεί στη Γαλλία, ωστόσο μετατοπίζεται προς τα ανατολικά, φέρνοντας ακραίες θερμοκρασίες στη Γερμανία.

Την Τρίτη, η θερμοκρασία στη νότια Γαλλία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο Παρίσι καταγράφηκαν 38 βαθμοί. Σήμερα, ο ανώτατος συναγερμός παραμένει ενεργός μόνο σε τέσσερις κεντρικές περιοχές της χώρας.

Στη Γερμανία, η θερμότητα εντείνεται, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για θερμοκρασίες έως και 38 βαθμούς στο Βερολίνο. Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στο Βέλγιο, όπου το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 35 βαθμούς. Το Atomium, το εμβληματικό μνημείο των Βρυξελλών, παραμένει κλειστό λόγω της ζέστης.

Παρότι τα κύματα καύσωνα δεν είναι καινούργιο φαινόμενο -αποτέλεσμα δεκαετιών εξάρτησης από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο- πλέον εμφανίζονται νωρίτερα και διαρκούν έως τις αρχές του φθινοπώρου, επηρεάζοντας, μεταξύ άλλων, και τη λειτουργία των σχολείων.

Στη Γαλλία, η έλλειψη κλιματιστικών σε σχολικές αίθουσες έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση, με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό να ζητά την εκπόνηση εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης. Περίπου 1.900 σχολεία που δεν διαθέτουν υποδομές για την αντιμετώπιση της ζέστης έμειναν κλειστά χθες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 3% του συνόλου, ενώ σε άλλα τα μαθήματα γίνονται σε εξωτερικούς χώρους.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / «Στο μάτι παγκόσμιου κυκλώνα η Βρετανία, η παγκόσμια τάξη καταρρέει»: Τι χρειάζεται για επανένταξη στην ΕΕ;

Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ τόνισε ότι η ευημερία του Ηνωμένου Βασιλείου εξαρτάται από μια «θεσμοθετημένη, βαθιά και ισχυρή σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη»
THE LIFO TEAM
ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΑΠΟΛΗ ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Διεθνή / Ιταλία: Ο πάπας συνάντησε οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους από καρκίνο λόγω τοξικών αποβλήτων

Νέοι πολίτες στην Ατσέρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ασθένειες που συνδέονται με ένα εγκληματικό κύκλωμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που σχετίζεται με τη μαφία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝΟΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Αλλαγές στην Πράσινη Κάρτα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαμονή Ιρανών

Οι Ιρανοί τους οποίους αφορούν οι μεταβολές ενδέχεται να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, υποστηρίζει η Αμερικανίδα βουλευτής Γιασαμίν Ανσάρι
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / CNN: Όλα δείχνουν ότι η δεύτερη θητεία Τραμπ αφορά κυρίως τον ίδιο

Η δεύτερη θητεία του προκαλεί ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις, καθώς οι πολιτικές και προσωπικές του πρωτοβουλίες φέρνουν στο προσκήνιο κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας και εντείνουν τη δυσαρέσκεια ακόμη και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών
THE LIFO TEAM