Κατεψυγμένη πίτσα: Το απόλυτο «χιτ» με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην πανδημία

Κατεψυγμένη πίτσα: Το απόλυτο «χιτ» με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην πανδημία Facebook Twitter
Pixabay
0

Η ανάγκη για ευκολία στην προετοιμασία του γεύματος ή του δείπνου εν μέσω lockdown, οδήγησε στα ύψη τη ζήτηση για έτοιμα γεύματα διεθνώς.

Η κατηγορία των προπαρασκευασμένων γευμάτων γνωρίζει «νέες δόξες» στην εποχή του κορωνοϊού. Η ζήτηση είχε αυξηθεί ήδη από την περασμένη άνοιξη και το πρώτο lockdown, το καλοκαίρι με την χαλάρωση των μέτρων οι πωλήσεις έπεσαν και τώρα, εν μέσω νέων lockdown, τα συγκεκριμένα προϊόντα «εξαφανίζονται» και πάλι πιο γρήγορα από τα ράφια των καταστημάτων. 


Ενδεικτικά είναι τα αναλυτικά στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία στη Γερμανία που αξιολογεί στατιστικά, έτοιμα πιάτα σε διάφορες κατηγορίες - γεμιστά ή βρασμένα ζυμαρικά, σύμφωνα με το αν περιέχουν κρέας ή ψάρι.

Τα δύο πρώτα τρίμηνα του χρόνου, που υπήρχε μεγάλη κίνηση στα σούπερ μάρκετ, καταγράφηκε σαφής αύξηση των έτοιμων φαγητών σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Το συγκρότημα Nestlé στο οποίο ανήκουν εταιρείες Buitoni, Wagner και Maggi, κατέγραψε σε όλα τα προϊόντα της σημαντικό τζίρο. Οι κονσέρβες ραβιόλι για παράδειγμα ήταν περιζήτητες. Αλλά και για τον κολοσσό Unilever με μάρκες όπως οι Pfanni και Knorr, η ίδια περίοδος ήταν κερδοφόρα. Το κλασσικό σπαγγέτι μπολονέζ της εταιρείας «έσπασε» τα ταμεία. Βέβαια όταν πέρασε το κύμα επέλασης στα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι πελάτες στράφηκαν σε πιο υγιεινό φαγητό, στα φυτικά προϊόντα.

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Κατεψυγμένων κατέγραψε την απόλυτη πρωτιά στις κατεψυγμένες πίτσες. Ο τζίρος στο πρώτο ήμισυ του χρόνου ανέβηκε κατά 7%. Στο ίδιο επίπεδο κυμαίνονται τα προγνωστικά για όλα τα κατεψυγμένα είδη μέχρι τέλος του χρόνου. Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας πολλοί απέφυγαν το σούπερ μάρκετ και πέρασαν με τρόφιμα μακράς διάρκειας. Άλλοι έκαναν παραγγελίες για φαγητό στο σπίτι.


Μείωση της παραγωγής, αύξηση της τιμής

Εκατομμύρια συσκευασίες με κατεψυγμένες τηγανητές πατάτες, κροκέτες και άλλα κατεψυγμένα είδη από πατάτα προτιμήθηκαν από τους καταναλωτές. «Εκατομμύρια άνθρωποι που συνήθως έτρωγαν στην καντίνα, τώρα μαγειρεύουν στο σπίτι», λέει ο εκπρόσωπος της Nestlé στη Φρανκφούρτη. «Και όπως παρατηρεί κανείς από τα είδη που αγοράζουν, το μαγείρεμα πρέπει να διαρκεί λίγο. Τα περισσότερα τα αφήνουν για το Σαββατοκύριακο».

Όμως η επιδημία δεν είναι αφορμή μόνο για καλές ειδήσεις στον κλάδο. Ναι μεν οι πωλήσεις προϊόντων από μεγαθήρια, όπως η Nestlé, φέρνουν κέρδη σε σούπερ μάρκετ αλλά γίνονται αισθητές οι απαγορεύσεις στον χώρο εστίασης με δραματική μείωση του τζίρου τους. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η αδυναμία ανταπόκρισης στην αύξηση της ζήτησης. «Επεξεργαζόμαστε δική μας πρώτη ύλη και τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάϊο είχαμε κενά στην παραγωγή» λέει ο πρόεδρος της εταιρείας Oro di Parma Αντρέας Ράιμερ.

«Λόγω της εποχής δεν μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε και να παράγουμε ώστε να αυξήσουμε την παραγωγή μας. Αλλά επειδή το δυναμικό μας από παραγωγούς εποχικών προϊόντων είναι μεγάλο, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα μέχρι τη νέα σοδειά».

Εκτός αυτού επιβλήθηκαν απαγορεύσεις εισόδου σε εποχικούς εργάτες που έρχονται από άλλες χώρες για την καλλιέργεια και τη συγκομιδή. «Το 2020 ήταν η πιο δύσκολη σεζόν για τα τουρσιά από ιδρύσεως της εταιρείας». Λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων έπρεπε να σχηματιστούν μικρές ομάδες, να δημιουργηθούν βάρδιες κι όλα αυτά οδηγούν σε αύξηση του κόστους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παραγωγή ντομάτας στη βόρεια Ιταλία που χτυπήθηκε από την πανδημία. Όλα αυτά έχουν επιπτώσεις στον καταναλωτή. Λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής, αυξάνονται και οι τιμές που πληρώνουν οι αγοραστές.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

JK ROWLING GLAMOUR

Διεθνή / JK Rowling: Το εξώφυλλο με τις τρανς γυναίκες που την εξόργισε και η απάντηση του περιοδικού

Στο εξώφυλλο ποζάρει μια ομάδα τρανς γυναικών φορώντας μπλουζάκια «Protect the Dolls» που δημιουργήθηκαν από τον σχεδιαστή Connor Ives για να συγκεντρώσουν χρήματα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα Trans Lifeline
LIFO NEWSROOM
«Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

LiFO politics / «Από την ειρηνική Ευρώπη, στην Ευρώπη των όπλων»

Ποιες πολιτικές, ποιοι σχεδιασμοί και ποια πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την έκρηξη των αμυντικών δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιοι είναι οι μεγάλοι λομπίστες της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική; Η Βασιλική Σιούτη συζητά για τα θέματα αυτά με τον Φέρρυ Μπατζόγλου, δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανικών ΜΜΕ στην Αθήνα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Διεθνή / Ένας χρόνος μετά το Νόβι Σαντ: Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι τίμησαν τα 16 θύματα της κατάρρευσης

Το πλήθος τήρησε 16 λεπτά σιγής, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά γύρω από τα κιγκλιδώματα που εξακολουθούν να περιβάλλουν την είσοδο του σταθμού
LIFO NEWSROOM
Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM