Κατάρρευση φράγματος στη Βραζιλία: Αποζημίωση 7 δισ. δολ. στους συγγενείς των 270 θυμάτων

Κατάρρευση φράγματος στη Βραζιλία: Αποζημίωση 7 δισ. δολ. στους συγγενείς των 270 θυμάτων Facebook Twitter
EPA
0

Αποζημίωση ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα λάβουν οι οικογένειες των θυμάτων από την κατάρρευση φράγματος στη Βραζιλία, πριν από δύο χρόνια. 

Το φράγμα τελμάτων της βραζιλιάνικης μεταλλευτικής εταιρίας Vale κατέρρευσε λόγω υγροποίησης, της διαδικασίας κατά την οποία ένα στερεό υλικό, όπως η άμμος, χάνει την αντοχή και τη σκληρότητά του και συμπεριφέρεται περισσότερο σαν υγρό, απελευθερώνοντας τόνους λάσπης η οποία πλημμύρισε την γύρω περιοχή. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ η κίνηση επισφραγίζει την πρόθεση της Vale «να συμβιβαστεί πλήρως» για την τραγωδία. 

Η τοπική κυβέρνηση αναφέρει πως το ποσό αποτελεί μία «αρχική εκτίμηση» και ότι η εταιρεία θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η Vale θα πρέπει να αποκαταστήσει και την περιοχή όπως επίσης να πραγματοποιήσει και μία «σε βάθος» επιχείρηση καθαρισμού του ποταμού Paraopeba. H Vale ανέφερε ότι ενδέχεται να καταβάλει 3,66 δισεκατομμύρια δολάρια ακόμα σε σχέση με την υπόθεση. 

Από το χειρότερο βιομηχανικό ατύχημα στην ιστορία της Βραζιλίας, εκατοντάδες τόνοι τοξικών απορριμμάτων διοχετεύτηκαν στην γύρω περιοχή, καταστρέφοντας το χωριό Córrego do Feijão, στην πολιτεία Μίνας Ζεράις, στα νοτιοδυτικά της χώρας. «Ο σύζυγός μου έφυγε από το σπίτι για τη δουλειά και μου είπε 'ο Θεός μαζί σου' όπως πάντα», είχε αναφέρει η Sirley Gonçalves στο BBC μερικές ημέρες μετά το συμβάν. Δεν επέστεψε ποτέ. 

Το φράγμα κατέρρευσε το μεσημέρι χωρίς καμία προειδοποίηση καθώς το σύστημα συναγερμού που είχε εγκαταστήσει η Vale δεν λειτούργησε. Αυτοί που κατάφεραν να επιβιώσουν ήταν εκείνοι που μπόρεσαν να τρέξουν για να σώσουν τη ζωή τους. «H Vale κατέστρεψε τις ζωές μας», ανέφερε η κυρία Gonçalves. «Έπρεπε να ξέρουν πως το φράγμα θα κατέρρεε. Αλλά δεν νοιάζονται για τους εργαζομένους τους, νοιάζονται μόνο για τα χρήματά τους.»

Δεν είναι η πρώτη φορά που η μεταλλευτική εταιρεία, ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος και σκαγιών στον κόσμο, συνδέεται με μία τέτοια καταστροφή. Τον Νοέμβριο του 2015, ένα φράγμα της Samarco, θυγατρικής της Vale, κατέρρευσε στην πόλη της Mariana, μόλις 120 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της τραγωδίας του 2019, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 19 άτομα και να καταστραφούν δύο γειτονικά χωριά. 

Η Samarco κατέβαλε αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων και δημιούργησε την Foundation Renova, για την βοήθεια των θυμάτων και την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών καταστροφών. 

Μετά την πλέον πρόσφατη κατάρρευση, η Vale ανέφερε πως θα κλείσε τα δέκα τελευταία φράγματα τελμάτων, ενώ για ανθρωποκτονία διώκεται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της μεταλλευτικής εταιρείας και 15 ακόμη άτομα. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του -

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του - «Διαφωνούσα μαζί του»

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν πατέρας, σύζυγος και άνθρωπος με πίστη, και ελπίζω πως, ό,τι κι αν σημαίνει η σύνδεση με τον Θεό, να την ένιωσε εκείνη τη στιγμή.»
LIFO NEWSROOM