Κατάρρευση φράγματος στη Βραζιλία: Αποζημίωση 7 δισ. δολ. στους συγγενείς των 270 θυμάτων

Κατάρρευση φράγματος στη Βραζιλία: Αποζημίωση 7 δισ. δολ. στους συγγενείς των 270 θυμάτων Facebook Twitter
EPA
0

Αποζημίωση ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα λάβουν οι οικογένειες των θυμάτων από την κατάρρευση φράγματος στη Βραζιλία, πριν από δύο χρόνια. 

Το φράγμα τελμάτων της βραζιλιάνικης μεταλλευτικής εταιρίας Vale κατέρρευσε λόγω υγροποίησης, της διαδικασίας κατά την οποία ένα στερεό υλικό, όπως η άμμος, χάνει την αντοχή και τη σκληρότητά του και συμπεριφέρεται περισσότερο σαν υγρό, απελευθερώνοντας τόνους λάσπης η οποία πλημμύρισε την γύρω περιοχή. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ η κίνηση επισφραγίζει την πρόθεση της Vale «να συμβιβαστεί πλήρως» για την τραγωδία. 

Η τοπική κυβέρνηση αναφέρει πως το ποσό αποτελεί μία «αρχική εκτίμηση» και ότι η εταιρεία θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η Vale θα πρέπει να αποκαταστήσει και την περιοχή όπως επίσης να πραγματοποιήσει και μία «σε βάθος» επιχείρηση καθαρισμού του ποταμού Paraopeba. H Vale ανέφερε ότι ενδέχεται να καταβάλει 3,66 δισεκατομμύρια δολάρια ακόμα σε σχέση με την υπόθεση. 

Από το χειρότερο βιομηχανικό ατύχημα στην ιστορία της Βραζιλίας, εκατοντάδες τόνοι τοξικών απορριμμάτων διοχετεύτηκαν στην γύρω περιοχή, καταστρέφοντας το χωριό Córrego do Feijão, στην πολιτεία Μίνας Ζεράις, στα νοτιοδυτικά της χώρας. «Ο σύζυγός μου έφυγε από το σπίτι για τη δουλειά και μου είπε 'ο Θεός μαζί σου' όπως πάντα», είχε αναφέρει η Sirley Gonçalves στο BBC μερικές ημέρες μετά το συμβάν. Δεν επέστεψε ποτέ. 

Το φράγμα κατέρρευσε το μεσημέρι χωρίς καμία προειδοποίηση καθώς το σύστημα συναγερμού που είχε εγκαταστήσει η Vale δεν λειτούργησε. Αυτοί που κατάφεραν να επιβιώσουν ήταν εκείνοι που μπόρεσαν να τρέξουν για να σώσουν τη ζωή τους. «H Vale κατέστρεψε τις ζωές μας», ανέφερε η κυρία Gonçalves. «Έπρεπε να ξέρουν πως το φράγμα θα κατέρρεε. Αλλά δεν νοιάζονται για τους εργαζομένους τους, νοιάζονται μόνο για τα χρήματά τους.»

Δεν είναι η πρώτη φορά που η μεταλλευτική εταιρεία, ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος και σκαγιών στον κόσμο, συνδέεται με μία τέτοια καταστροφή. Τον Νοέμβριο του 2015, ένα φράγμα της Samarco, θυγατρικής της Vale, κατέρρευσε στην πόλη της Mariana, μόλις 120 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της τραγωδίας του 2019, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 19 άτομα και να καταστραφούν δύο γειτονικά χωριά. 

Η Samarco κατέβαλε αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων και δημιούργησε την Foundation Renova, για την βοήθεια των θυμάτων και την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών καταστροφών. 

Μετά την πλέον πρόσφατη κατάρρευση, η Vale ανέφερε πως θα κλείσε τα δέκα τελευταία φράγματα τελμάτων, ενώ για ανθρωποκτονία διώκεται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της μεταλλευτικής εταιρείας και 15 ακόμη άτομα. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ