Κοντά σε συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Το Ισραήλ αναμένει απάντηση της Χαμάς

Το Κατάρ έδωσε στο Ισραήλ και τη Χαμάς το τελικό σχέδιο της συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα Facebook Twitter
Λωρίδα της Γάζας / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Το Κατάρ έδωσε στο Ισραήλ και τη Χαμάς ένα τελικό σχέδιο συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα τη Δευτέρα, μετά από μεταμεσονύκτιες ειρηνευτικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις, στις οποίες συμμετείχε ο απεσταλμένος του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.  

Αξιωματούχος που είχε ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε στο Reuters ότι το κείμενο για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων διαμορφώθηκε σε συνομιλίες στη Ντόχα, στις οποίες συμμετείχαν οι επικεφαλής των ισραηλινών κατασκοπικών υπηρεσιών Μοσάντ και Σιν Μπετ και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, καθώς και ο Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος θα γίνει απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή όταν ο Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του την επόμενη εβδομάδα. Πιστεύεται ότι συμμετείχαν επίσης αξιωματούχοι της απερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης. 

«Οι επόμενες 24 ώρες θα είναι καθοριστικές για την επίτευξη της συμφωνίας», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο Kan, επικαλούμενο ισραηλινό αξιωματούχο, μετέδωσε σήμερα ότι οι αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς στο Κατάρ έλαβαν ένα σχέδιο και ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους ηγέτες του Ισραήλ. Το Ισραήλ, η Χαμάς και το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ δεν απάντησαν σε αιτήματα επιβεβαίωσης ή σχολιασμού. Αξιωματούχοι και των δύο πλευρών, ενώ απέφυγαν να επιβεβαιώσουν ότι επιτεύχθηκε τελικό σχέδιο, περιέγραψαν πρόοδο στις συνομιλίες.

Ανώτερος Iσραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός θα μπορούσε να κλείσει μέσα σε λίγες ημέρες, εάν η Χαμάς απαντήσει σε μια πρόταση. Παλαιστίνιος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες δήλωσε ότι οι πληροφορίες από τη Ντόχα ήταν «πολύ ελπιδοφόρες», προσθέτοντας: «Τα χάσματα μειώνονται και υπάρχει μια μεγάλη ώθηση προς μια συμφωνία, αν όλα πάνε καλά μέχρι το τέλος».

Οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος εργάζονται για περισσότερο από ένα χρόνο σε ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.

Η ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου θεωρείται πλέον ευρέως στην περιοχή ως μια de facto προθεσμία. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προαναγγείλλει «κόλαση» στη Λωρίδα της Γάζας εάν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς δεν απελευθερωθούν πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πίεσε επίσης σκληρά για μια συμφωνία πριν φύγει.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συνομιλίες διήρκεσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, με τον Γουίτκοφ να πιέζει την ισραηλινή αντιπροσωπεία στη Ντόχα και τον πρωθυπουργό του Κατάρ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι να πιέζει τους αξιωματούχους της Χαμάς να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία.

Σημειώνεται ότι οι νεκροί στη Γάζα έχουν ξεπεράσει τους 46.586 και 109.731 έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CIA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 25Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή / Πρώην επικεφαλής της CIA ζητά την απομάκρυνση Τραμπ: «Είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου»

Ο Τζον Μπρέναν επικαλέστηκε την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου, λέγοντας ότι «γράφτηκε για ανθρώπους σαν τον Τραμπ»
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά το ναυάγιο συνομιλιών με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία αποκλεισμού κάθε πλοίου που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Πώς ζει χωρίς μισθό – Από πού προέρχεται η εκατομμυρίων περιουσία του

Ως επικεφαλής της βρετανικής μοναρχίας συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, με την περιουσία του να εκτιμάται περίπου στα 860 εκατομμύρια δολάρια
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΜΠΑΝ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Κρίσιμες εκλογές στην Ουγγαρία: Όρμπαν vs Μαγιάρ - Τέλος εποχής ή 5η θητεία για τον σύμμαχο του Τραμπ;

Οι Ούγγροι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να τερματίσουν την επί 16 χρόνια διακυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Βίκτορ Όρμπαν ή να τον διατηρήσουν για μια πέμπτη θητεία στην εξουσία
THE LIFO TEAM