Σχεδόν τέσσερα χρόνια αφότου η Κιμ Καρντάσιαν έπεσε θύμα ληστείας στο Παρίσι, οι εισαγγελείς ζήτησαν η υπόθεση με τους 12 ύποπτους να προσφύγει στο δικαστήριο.

 

Τον Οκτώβριο του 2016 κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Παρίσι στην Εβδομάδα Μόδας, πέντε άνδρες εισέβαλαν στην ενοικιαζόμενη πολυτελή κατοικία της Καρντάσιαν, και υπό την απειλή όπλου, τη φίμωσαν, την έδεσαν και τη λήστεψαν.

 

Ένας από αυτούς «με ρώτησε με μια έντονη γαλλική προφορά πού ήταν το δαχτυλίδι μου. Ήταν στο κομοδίνο. (Αλλά) απάντησα ότι δεν ήξερα και έβγαλε ένα όπλο και τότε του έδειξα το δαχτυλίδι» είχε πει τότε η Κιμ Καρντάσιαν στην αστυνομία.

 

Το διαμαντένιο δαχτυλίδι Lorraine Schwartz, σχεδόν 20 καρατίων, αξίζει περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια.

 

Η Καρντάσιαν είπε ότι οι άντρες, τουλάχιστον ένας από τους οποίους φορούσε ένα σακάκι με αστυνομικά διακριτικά, την έδεσε με πλαστικά καλώδια και κολλητική ταινία «και με μετέφεραν στο μπάνιο μου» όπου την έβαλαν στην μπανιέρα.

 

Η συμμορία πήρε επίσης ένα κουτί που περιείχε δύο βραχιόλια με διαμάντια Cartier, ένα κολιέ με διαμάντια, ένα χρυσό ρολόι Rolex και έναν διαμαντένιο σταυρό.

 

Ήταν η μεγαλύτερη ληστεία σε ιδιώτη που είχε γίνει στη Γαλλία τα τελευταία 20 χρόνια, με τη λεία των ληστών να ανέρχεται σε περίπου εννέα εκατ. ευρώ.

 

Από έναν από τους φερόμενους ληστές, τον Γιουνς Αμπάς, που έφυγε από τη σκηνή με ποδήλατο, έπεσε ένας σταυρός με διαμάντι αξίας 30.000 ευρώ, τον οποίο βρήκε ένας περαστικός ώρες αργότερα.

 

Οι δώδεκα ύποπτοι για την υπόθεση της ληστείας είναι ελεύθεροι αλλά υπό κρατική εποπτεία.

 

Αργά την Τετάρτη, μια δικαστική πηγή ανέφερε στο AFP ότι οι εισαγγελείς ζήτησαν τη διεξαγωγή δίκης στην υπόθεση, με κατηγορίες για ένοπλη ληστεία, απαγωγή και εγκληματική συνωμοσία.

 

Μεταξύ αυτών ο υποτιθέμενος εγκέφαλος, Αομάρ Αιτ Κεντάς, γνωστός ως «Old Omar», ο οποίος συνελήφθη όταν το DNA του βρέθηκε στη σκηνή του εγκλήματος, επιτρέποντας στην αστυνομία να εντοπίσει τους φερόμενους συνεργούς του, ένας προς έναν.

 

Οι κατηγορίες εναντίον των υπόλοιπων περιλαμβάνουν συνενοχή στο σχεδιασμό της ληστείας, παράνομη κατοχή όπλων και παροχή πληροφοριών σχετικά με τον στόχο.

 

Ο γιος του «Old Omar» κατηγορείται ότι οδήγησε το αυτοκίνητο των ληστών, ενώ ο ύποπτος Μαρκ Μπάουμ- Γκάρτνερ, με το παρατσούκλι «Shredded Nose» - είναι ύποπτος ότι ενήργησε ως μεσάζοντας.

 

Υποτίθεται ότι έκανε οκτώ ταξίδια μέσα σε δύο μήνες στην Αμβέρσα του Βελγίου, μετά τη ληστεία.

 

Οι δικαστές που ερευνούν πρέπει τώρα να αποφασίσουν εάν η υπόθεση μπορεί να προσαχθεί σε δίκη. Εάν ναι, είναι απίθανο να ξεκινήσει πριν από το 2021.

 

Πολλοί από τους κατηγορούμενους είναι 60 και 70 ετών και είναι γνωστοί στην αστυνομία, με αρκετές καταδίκες για εγκλήματα όπως ληστεία και διακίνηση ναρκωτικών.

 

Ο Κεντάς έχει παραδεχτεί την εμπλοκή του στην ληστεία της Καρντάσιαν και είπε στους ερευνητές ότι προσπάθησε πάρα πολύ να βρει αγοραστή για το δαχτυλίδι της, καθώς ήταν «πολύ αναγνωρίσιμο».

 

Ο Κεντάς είπε ακόμα στους ερευνητές ότι τα άλλα κοσμήματα αποσυναρμολογήθηκαν και έλιωσαν τον χρυσό σε ράβδους.

 

«Πρέπει να υπήρχαν περίπου 800 γραμμάρια, αξίας 25.000 ή 28.000 ευρώ», είπε σε μαρτυρία που αποκάλυψε η εφημερίδα Le Monde το 2017.

 

Με πληροφορίες του AFP