Κανάρια Νησιά: Ακόμα και σε απεργία πείνας οι κάτοικοι κατά του υπερτουρισμού

Κανάρια Νησιά: Ακόμα και σε απεργία πείνας οι κάτοικοι κατά του υπερτουρισμού Facebook Twitter
Σε κινητοποιήσεις κατά του υπερτουρισμού προχωρούν οι κάτοικοι στα Κανάρια Νησιά / Φωτογραφία: Unsplash
0

Ακόμα και σε απεργία πείνας προβαίνουν κάτοικοι στα Κανάρια Νησιά που διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που προκαλεί ο υπερτουρισμός.

Το ζήτημα του υπερτουρισμού απασχολεί τα Κανάρια Νησιά, καθώς οι ντόπιοι καταγγέλλουν πως εκδιώκονται από τα σπίτια τους, προκειμένου αυτά να διατίθενται προς ενοικίαση, ενώ ταυτόχρονα οι υπερβολικοί αριθμοί επισκεπτών προκαλούν ανήκεστο βλάβη στο περιβάλλον. Ενώ προετοιμάζεται μεγάλη κινητοποίηση για τις 20 Απριλίου, μία ομάδα εκ των διοργανωτών καλεί τους υποστηρικτές της να ξεκινήσουν και απεργία πείνας.

Το ισπανικό αρχιπέλαγος στον Ατλαντικό Ωκεανό, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Αφρικής, όπου βρίσκονται τα Κανάρια Νησιά είναι εδώ και πολύ καιρό δημοφιλής προορισμός διακοπών όλο το χρόνο για το εύκρατο κλίμα του. Ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται τα νησιά όμως εκτινάχθηκε από 11,5 εκατομμύρια τον χρόνο σε περίπου 16 εκατομμύρια ετησίως την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την τοπική περιβαλλοντική οργάνωση Fundación Canarina. Το τελευταίο διάστημα, οι ντόπιοι έχουν «εξεγερθεί» και είναι δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν δράση για να διαμαρτυρηθούν για την υπερεκμετάλλευση των νησιών, μέσω του υπερτουρισμού.

Η ομάδα με το όνομα Canarias Se Agota προέτρεψε τα μέλη της να ξεκινήσουν απεργία πείνας και κάλεσε τον κόσμο να σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα για να δείξει την υποστήριξή του. «Κάθε άτομο που εντάσσεται στην ανθρώπινη αλυσίδα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση: Τα Κανάρια Νησιά δεν είναι πρόθυμα να συνεχίσουν να θυσιάζουν το μέλλον τους», ανέφερε η ομάδα σε ανάρτηση στο Facebook που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Η Asociación Tinerfeña de Amigos de la Naturaleza (ATAN), ομοσπονδία φίλων της φύσης στην Τενερίφη, ετοιμάζει διαμαρτυρία στις 20 Απριλίου, επικαλούμενη την «περιβαλλοντική και κοινωνική κατάρρευση που βιώνουμε». Στη δράση θα συμμετέχει και η περιβαλλοντική ομάδα Οικολόγοι σε Δράση μιλώντας για «εντελώς μη βιώσιμο τουρισμό», που δυσχεραίνει το ζήτημα της στέγασης στα νησιά.

Η συγκεκριμένη ομάδα κατηγορεί επίσης τις τοπικές αρχές που εγκρίνουν μεγάλα έργα τουριστικής ανάπτυξης, που επιδεινώνουν ζητήματα, όπως η λειψυδρία. Τουριστικές υποδομές, όπως είναι οι πισίνες και τα γήπεδα γκολφ, καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες νερού, το οποίο είναι ολοένα και πιο σπάνιο καθώς οι βροχοπτώσεις μειώνονται και οι περίοδοι ξηρασίας γίνονται μεγαλύτερες λόγω της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της. «Το επόμενο Σάββατο 20 Απριλίου θα βγούμε στους δρόμους για να απαιτήσουμε αυτό που θα έπρεπε να είναι ’κοινή λογική’: Να πάρουμε τον έλεγχο μιας κατάστασης που μας πνίγει και μας διώχνει από το σπίτι μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε μια αλλαγή προσέγγισης και να φωνάξουμε, για άλλη μια φορά, από όλα τα νησιά, ότι τα Κανάρια Νησιά έχουν όριο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επικοινωνία Τραμπ με Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της σημερινής επικοινωνίας του με τον Πούτιν για την Ουκρανία

Διεθνή / Επικοινωνία Τραμπ με Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της σημερινής επικοινωνίας του με τον Πούτιν για την Ουκρανία

Μακρόν, Στάρμερ, Μερτς και Μελόνι συζήτησαν το βράδυ της Κυριακής με τον Αμερικανό πρόεδρο - μεταξύ άλλων - και για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Θα πάρουμε τον έλεγχο όλης της Γάζας - Θα εμποδίσουμε τον λιμό "για διπλωματικούς λόγους"

Διεθνή / Νετανιάχου: Θα πάρουμε τον έλεγχο όλης της Γάζας - Θα εμποδίσουμε τον λιμό "για διπλωματικούς λόγους"

«Προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη νίκη μας, να νικήσουμε τη Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους, δεν μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο του λιμού» δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
LIFO NEWSROOM
Sean "Diddy" Combs: Μέσα στα λευκά πάρτι του «γυμνού» βασιλιά που όλοι ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί του

Διεθνή / Sean "Diddy" Combs: Μέσα στα λευκά πάρτι του «γυμνού» βασιλιά που όλοι ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί του

Δημοσιογράφος περιοδικών που λάμβανε πρόσκληση περιγράφει τι συνέβαινε στα διάσημα πάρτι με τους βιασμούς και τα ναρκωτικά τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Πορτογαλία: Νίκη της κεντροδεξιάς χωρίς αυτοδυναμία - Ιστορικό 22% για το ακροδεξιό Chega

Διεθνή / Εκλογές στην Πορτογαλία: Νίκη της κεντροδεξιάς χωρίς αυτοδυναμία - Ιστορικό 22% για το ακροδεξιό Chega

Το κόμμα Chega κατέγραψε ρεκόρ 22% στις εκλογές στην Πορτογαλία, ενώ η κεντροδεξιά νίκησε χωρίς να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Παραίτηση του ηγέτη των Σοσιαλιστών
LIFO NEWSROOM
Τραμπ-Πούτιν: Κρίσιμη επικοινωνία για την Ουκρανία – Τι φοβούνται Ευρώπη και Κίεβο

Διεθνή / Τραμπ-Πούτιν: Κρίσιμη επικοινωνία για την Ουκρανία – Τι φοβούνται Ευρώπη και Κίεβο

Ο Τραμπ καλεί τον Πούτιν για την ειρήνη στην Ουκρανία. Ποια είναι η στάση των Ευρωπαίων ηγετών, τι ζητά το Κίεβο και πώς απαντά η Μόσχα με επιθέσεις και βαλλιστικούς πυραύλους.
LIFO NEWSROOM