Κάμερον: Η Βρετανία θα μπορούσε να αναγνωρίσει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος

Κάμερον: Η Βρετανία θα μπορούσε να αναγνωρίσει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Βρετανία θα μπορούσε να αναγνωρίσει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος χωρίς να περιμένει να καρποφορήσουν οι συνομιλίες με το Ισραήλ για μια λύση των δύο κρατών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ο οποίος μίλησε αυτή την εβδομάδα για την αναγνώριση στον ΟΗΕ ενός παλαιστινιακού κράτους, μία αλλαγή ιδιαίτερα σημαντική στην κυβερνητική πολιτική, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει μία τέτοια κίνηση όσο η Χαμάς παραμένει στη Γάζα.

Κατέστησε δε, σαφές, ότι η Βρετανία θα μπορούσε να προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους χωρίς να περιμένει τις συνομιλίες Ισραήλ- Παλαιστίνης για την πολυσυζητημένη λύση των δύο κρατών κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο φαίνεται ως μακρινή προοπτική, δεδομένης της έντονης αντίθεσης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε ένα ταξίδι στον Λίβανο την Πέμπτη, ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι η αναγνώριση από πλευράς Βρετανίας ενός παλαιστινιακού κράτους «δεν μπορεί να έρθει στην αρχή μιας τέτοιας διαδικασίας, αλλά δεν χρειάζεται να είναι το τέλος της. Θα μπορούσε να είναι κάτι που έχουμε υπόψιν, καθώς γίνεται ρεαλιστική πρόοδος προς τη λύση των δύο κρατών».

»Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε στον παλαιστινιακό λαό έναν ορίζοντα προς ένα καλύτερο μέλλον, το μέλλον να έχει ένα δικό του κράτος», πρόσθεσε ο Ντέιβιντ Κάμερον σημειώνοντας ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους είναι «απολύτως ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή».

Ο Ντέιβιντ Κάμερον επέστρεψε από την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, όπου προσπάθησε να προωθήσει ένα σχέδιο πέντε σημείων για να δοθεί μία λύση στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η Βρετανία είναι μεταξύ εκείνων των χωρών που συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η λύση δύο κρατών είναι η μόνη βιώσιμη μακροπρόθεσμη «απάντηση» στη σύγκρουση. Ωστόσο η πρόταση αυτή αντιμετωπίζει σκληρή αντίσταση από τον Νετανιάχου και τα μέλη της κυβέρνησής του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει ζητήσει «πλήρη έλεγχο ασφαλείας σε ολόκληρη την περιοχή στα δυτικά της Ιορδανίας», μια κίνηση που είναι σε πλήρη αντίθεση με την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους. Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει δηλώσει ήδη ότι «θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος σε μια στιγμή που εξυπηρετεί καλύτερα τον στόχο της ειρήνης».

Με πληροφορίες του Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Διεθνή / To «Trump Effect» έχει ήδη επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία: Πληθωρισμός και αγορά εργασίας τα «θύματα» 

Η επίδραση του Τραμπ αρχίζει να γίνεται αισθητή στην οικονομία, ιδίως λόγω των δασμολογικών και των μεταναστευτικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Διεθνή / Fauja Singh: Συνελήφθη ο οδηγός που ευθύνεται για τον θάνατο του θρυλικού μαραθωνοδρόμου

Ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, Fauja Singh, έχασε τη ζωή του μετά την παράσυρση και εγκατάλειψή του από 26χρονο οδηγό - «Αν είχε σταματήσει να τον βοηθήσει ίσως να είχε σωθεί», σύμφωνα με την αστυνομία
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Η Παμ Μπόντι έχει δεχτεί έντονη κριτική από μέρος της πολιτικής βάσης του Τραμπ, αφού τη προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Επστάιν διατηρούσε «λίστα πελατών» ή εκβίαζε ισχυρά πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM