Καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην Πολωνία

Καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην Πολωνία Facebook Twitter
Καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην Πολωνία (EPA)
0

Δεκάδες συγγραφείς και καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων η Μάργκαρετ Άτγουντ και ο Πέδρο Αλμοδόβαρ εξέφρασαν την οργή τους για την εχθρότητα προς την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στην Πολωνία από τον πρόεδρο της χώρας και άλλους πολιτικούς.

Στο γράμμα «αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας», που απέστειλαν στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καλούν την ΕΕ να υπερασπιστεί τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που «παραβιάζονται κατάφωρα στην Πολωνία».

«Η ομοφοβική επιθετικότητα στην Πολωνία αυξάνεται επειδή συγχωρείται από το κυβερνών κόμμα, το οποίο επέλεξε τις σεξουαλικές μειονότητες ως αποδιοπομπαίο τράγο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη την ασφάλεια και ευημερία των πολιτών», ανέφερε η επιστολή.

Η επιστολή, με ημερομηνία, τη Δευτέρα, έρχεται εν μέσω μιας πικρής πολιτιστικής σύγκρουσης στην Πολωνία, όπου οι εκκλήσεις για περισσότερα δικαιώματα στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αντιμετωπίστηκαν με επιθετική αντίδραση από την ισχυρή Ρωμαιοκαθολική εκκλησία και το δεξιό κυβερνών κόμμα.

Ο Πρόεδρος Andrzej Duda, σύμμαχος του κόμματος, κέρδισε την επανεκλογή του τον Ιούλιο μετά από μια εκστρατεία που ορκιζόταν την παραδοσιακή καθολική ταυτότητα της χώρας. Αποκάλεσε δε, το κίνημα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ πιο επικίνδυνο από τον κομμουνισμό.

Στην επιστολή, που υπέγραψε επίσης η βραβευμένη με Νόμπελ λογοτεχνίας της Πολωνίας Όλγκα Τοκάρτσουκ, υπάρχει πνεύμα υπεράσπισης προς τους ακτιβιστές που έχουν τεθεί υπό κράτηση αυτό το μήνα διαμαρτυρώμενοι για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

«Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους ακτιβιστές και τους συμμάχους τους, οι οποίοι κρατούνται, βασανίζονται και εκφοβίζονται», ανέφερε η επιστολή.

«Εκφράζουμε τη σοβαρή μας ανησυχία για το μέλλον της δημοκρατίας στην Πολωνία, μια χώρα με αξιοθαύμαστη ιστορία αντίστασης προς τον ολοκληρωτισμό και τον αγώνα για την ελευθερία».

Πρόσφατα, η ΕΕ αντέδρασε απορρίπτοντας μικρά ποσά χρηματοδότησης σε έξι κοινότητες που είχαν δηλώσει ότι ήταν «απαλλαγμένες από την ιδεολογία ΛΟΑΤΚΙ».

Την Τρίτη, ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης, Zbigniew Ziobro, δήλωσε ότι μια από αυτές τις κοινότητες, η Tuchów, είχε πέσει θύμα «ιδεολογικής δίωξης» από την ΕΕ και ότι το υπουργείο του διέθεσε 250.000 ζλότι (57.000 ευρώ) για τη στήριξή του από ειδικό κρατικό ταμείο.

Με πληροφορίες του Associated Press

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM