Καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην Πολωνία

Καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην Πολωνία Facebook Twitter
Καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην Πολωνία (EPA)
0

Δεκάδες συγγραφείς και καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων η Μάργκαρετ Άτγουντ και ο Πέδρο Αλμοδόβαρ εξέφρασαν την οργή τους για την εχθρότητα προς την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στην Πολωνία από τον πρόεδρο της χώρας και άλλους πολιτικούς.

Στο γράμμα «αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας», που απέστειλαν στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καλούν την ΕΕ να υπερασπιστεί τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που «παραβιάζονται κατάφωρα στην Πολωνία».

«Η ομοφοβική επιθετικότητα στην Πολωνία αυξάνεται επειδή συγχωρείται από το κυβερνών κόμμα, το οποίο επέλεξε τις σεξουαλικές μειονότητες ως αποδιοπομπαίο τράγο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη την ασφάλεια και ευημερία των πολιτών», ανέφερε η επιστολή.

Η επιστολή, με ημερομηνία, τη Δευτέρα, έρχεται εν μέσω μιας πικρής πολιτιστικής σύγκρουσης στην Πολωνία, όπου οι εκκλήσεις για περισσότερα δικαιώματα στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αντιμετωπίστηκαν με επιθετική αντίδραση από την ισχυρή Ρωμαιοκαθολική εκκλησία και το δεξιό κυβερνών κόμμα.

Ο Πρόεδρος Andrzej Duda, σύμμαχος του κόμματος, κέρδισε την επανεκλογή του τον Ιούλιο μετά από μια εκστρατεία που ορκιζόταν την παραδοσιακή καθολική ταυτότητα της χώρας. Αποκάλεσε δε, το κίνημα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ πιο επικίνδυνο από τον κομμουνισμό.

Στην επιστολή, που υπέγραψε επίσης η βραβευμένη με Νόμπελ λογοτεχνίας της Πολωνίας Όλγκα Τοκάρτσουκ, υπάρχει πνεύμα υπεράσπισης προς τους ακτιβιστές που έχουν τεθεί υπό κράτηση αυτό το μήνα διαμαρτυρώμενοι για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

«Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους ακτιβιστές και τους συμμάχους τους, οι οποίοι κρατούνται, βασανίζονται και εκφοβίζονται», ανέφερε η επιστολή.

«Εκφράζουμε τη σοβαρή μας ανησυχία για το μέλλον της δημοκρατίας στην Πολωνία, μια χώρα με αξιοθαύμαστη ιστορία αντίστασης προς τον ολοκληρωτισμό και τον αγώνα για την ελευθερία».

Πρόσφατα, η ΕΕ αντέδρασε απορρίπτοντας μικρά ποσά χρηματοδότησης σε έξι κοινότητες που είχαν δηλώσει ότι ήταν «απαλλαγμένες από την ιδεολογία ΛΟΑΤΚΙ».

Την Τρίτη, ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης, Zbigniew Ziobro, δήλωσε ότι μια από αυτές τις κοινότητες, η Tuchów, είχε πέσει θύμα «ιδεολογικής δίωξης» από την ΕΕ και ότι το υπουργείο του διέθεσε 250.000 ζλότι (57.000 ευρώ) για τη στήριξή του από ειδικό κρατικό ταμείο.

Με πληροφορίες του Associated Press

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Διεθνή / Η Τουρκία εντείνει τις πιέσεις για την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter και F-35

Η Τουρκία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την καλυτέρευση των σχέσεων με τη Δύση τα τελευταία χρόνια για να προσθέσει 40 Eurofighter Typhoon, για τα οποία υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία τον Ιούλιο, και μελλοντικά αμερικανικά F-35
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Διεθνή / Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «fake news», επιμένοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση και ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να οδηγηθούν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Διεθνή / Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καλείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την μεταφορά μίας εγκύου, όπως και εκείνες όπου πυροσβέστες αναγκάζονται να αναλάβουν τον ρόλο του μαιευτήρα
LIFO NEWSROOM
Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Διεθνή / Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Η 45χρονη γυναίκα «εξαφανίστηκε» για τις αρχές από τον Απρίλιο του 2022, όταν εκδόθηκε το διαζύγιό της, κοιμόταν σε μια ξαπλώστρα, έκανε την ανάγκη της σε ένα δοχείο ή σε πλαστικές σακούλες
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά να εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Η πρόεδρος του Λούβρου ζητά αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας μετά τη μεγάλη ληστεία ιστορικών κοσμημάτων. Σχέδιο για νέο αστυνομικό τμήμα και εκσυγχρονισμό βιντεοεπιτήρησης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Διεθνή / Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο πρόκειται για αποζημίωση λόγω ομοσπονδιακών ερευνών, στις οποίες υπεβλήθη κατά τη διάρκεια και μετά την πρώτη του θητεία
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις του απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για μια «κατάχρηση του διεθνούς δικαίου»
LIFO NEWSROOM