«Καλή αρχή»: Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ θα συνεχιστούν, λέει το Ιράν

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Facebook Twitter
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί / Φωτ. αρχείου: EPA
0

«Καλή αρχή» εκτιμά ότι έγινε τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, μετά την πρώτη διαπραγματευτική συνεδρίαση στο Ομάν.

Όπως δήλωσε, οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε «πολύ θετικό κλίμα» και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, ο Αραγτσί ανέφερε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν: «Σε πολύ θετικό κλίμα, ανταλλάξαμε τις ιδέες μας και μας παρουσίασαν τις απόψεις της άλλης πλευράς», προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές «συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, με τους όρους και το χρονοδιάγραμμα να αποφασίζονται σε μεταγενέστερο στάδιο».

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε επίσης ότι, σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, οι συνομιλίες επικεντρώνονται «αποκλειστικά στο πυρηνικό ζήτημα» και ότι «δεν συζητάμε κανένα άλλο θέμα με τους Αμερικανούς».

Παρότι και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει έτοιμες να αναβιώσουν τη διπλωματία γύρω από τη μακροχρόνια πυρηνική διαμάχη της Τεχεράνης με τη Δύση, η Ουάσινγκτον επιδιώκει να διευρύνει την ατζέντα των συνομιλιών. Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συζητηθούν και οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν, η στήριξη σε ένοπλες ομάδες στην περιοχή, καθώς και η «μεταχείριση του ίδιου του λαού του».

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο να τεθούν προς συζήτηση οι πύραυλοι του Ιράν -ένα από τα μεγαλύτερα οπλοστάσια του είδους στη Μέση Ανατολή- ενώ έχουν καταστήσει σαφές ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την αναγνώριση του δικαιώματός της να εμπλουτίζει ουράνιο.

Για την Ουάσινγκτον, η πραγματοποίηση εμπλουτισμού -ένας πιθανός δρόμος προς την κατασκευή πυρηνικών όπλων- εντός του Ιράν αποτελεί κόκκινη γραμμή. Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, έχει εδώ και καιρό αρνηθεί οποιαδήποτε πρόθεση να στρατιωτικοποιήσει την παραγωγή πυρηνικών καυσίμων.

Η αντίδραση του ΟΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν και εκφράζει την ελπίδα για  αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Μέσω ανακοίνωσης του εκπροσώπου του, υπογραμμίζεται, πως «ο Γενικός Γραμματέας καλωσορίζει τη σημερινή επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών και ελπίζει ότι θα βοηθήσουν στη μείωση των περιφερειακών εντάσεων και στην αποτροπή μιας ευρύτερης κρίσης».

Παράλληλα, εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τις χώρες που συνέβαλαν διπλωματικά στην επανεκκίνηση της διαδικασίας, τονίζοντας, ότι «εκφράζω ευγνωμοσύνη προς τις χώρες της περιοχής για τις προσπάθειές τους να καταστήσουν δυνατές αυτές τις συνομιλίες, καθώς και προς το Ομάν για τη φιλοξενία τους».

Με πληροφορίες από Reuters

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΜΕΤΕ ΜΑΡΙΤ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Διεθνή / Μέτε-Μάριτ: Σχεδόν το 50% των Νορβηγών αμφισβητεί το αν πρέπει να γίνει βασίλισσα

Τα πρόσφατα σκάνδαλα της οικογένειας, ενισχύουν τη δυσπιστία των Νορβηγών απέναντί της και καθιστούν αβέβαιο αν θα μπορέσει να κερδίσει την πλήρη στήριξη του λαού ως μελλοντική βασίλισσα
THE LIFO TEAM
ΣΤΙΒΕΝ ΚΟΛΜΠΕΡΤ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Στίβεν Κόλμπερτ: Θα γράψει νέα ταινία στον κόσμο του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» μετά το τέλος του Late Show

Η νέα ταινία αναμένεται να προσφέρει στους θαυμαστές μια φρέσκια ματιά σε ιστορίες που δεν είχαν δει το φως της μεγάλης οθόνης, συνδέοντας αρμονικά το παλιό με το νέο σύμπαν της Μέσης Γης
THE LIFO TEAM
ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Γιατί ο Νετανιάχου ελπίζει ότι η καταστροφή του Ιράν θα αναβαθμίσει την εικόνα του;

Η πλειονότητα των Ισραηλινών συνεχίζει να στηρίζει τον πόλεμο, ενώ όπως όλα δείχνουν, η πολιτική και προσωπική τύχη του πρωθυπουργού εξαρτάται από την έκβαση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM