Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι περιορίζει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών, μία ημέρα μετά τον θάνατο εμβολιασμένης έφηβης από σπάνια θρόμβωση.

 

Η 18χρονη Καμίλα Κανέπα πέθανε την Πέμπτη. Είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca στις 25 Μαΐου και ο θάνατός της προκάλεσε επικρίσεις από τον πολιτικό κόσμο και τα ΜΜΕ, για τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου σε ενήλικες όλων των ηλικιών, παρά τις ανησυχίες που είχαν υπάρξει.

 

«To AstraZeneca θα χρησιμοποιείται μόνο σε ανθρώπους άνω των 60 ετών», δήλωσε ο Φραντσέσκο Φιλιουόλο, ειδικός επίτροπος της Ιταλίας για τον κορωνοϊό.

 

Όσοι πολίτες κάτω των 60 ετών έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, θα τους χορηγηθεί δεύτερη δόση άλλου εμβολίου, διευκρίνισε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Φράνκο Λοκατέλι.

 

«Η αποτίμηση κινδύνου- οφέλους έχει αλλάξει», συμπλήρωσε ο Λοκατέλι, χωρίς να αναφερθεί στον θάνατο της Κανέπα, η οποία εμφάνισε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, εγκεφαλική αιμορραγία και θρόμβωση στην κοιλιακή χώρα.

 

Η Ιταλία, όπως και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διέκοψε προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca τον Απρίλιο, έπειτα από ανησυχίες για σπάνια περιστατικά θρομβώσεων. Όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων, η Ιταλία ξανάρχισε τη χορήγησή του, με τη σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται «κατά προτίμηση» για ανθρώπους άνω των 60 ετών.

 

Όμως, καθώς η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ήθελε να εντατικοποιήσει τους εμβολιασμούς, κάποιες περιοχές λάνσαραν τις «ανοιχτές ημέρες», κατά τις οποίες το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγούνταν σε πολίτες οποιασδήποτε ηλικίας από 18 ετών και άνω. Αυτό εν μέρει είχε στόχο να μην πάνε χαμένες δόσεις του συγκεκριμένου σκευάσματος, εν μέσω εκτεταμένων αναφορών για μεγαλύτερους ανθρώπους που γυρίζουν την πλάτη τους στο εν λόγω εμβόλιο και ακυρώνουν τα ραντεβού τους.

 

Περίπου το 46% των κατοίκων της Ιταλίας έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, ενώ το 23% έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

 

Με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr