Δύο θανάτους και τουλάχιστον 32 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου έχει καταγράψει η Ιταλία το 2025, εν μέσω αυξημένης κυκλοφορίας του ιού στη νότια Ευρώπη κατά τους θερινούς μήνες.
Η πλειονότητα των κρουσμάτων έχει εντοπιστεί στην επαρχία της Λαττίνα, περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της Ρώμης, στην περιφέρεια του Λατίου. Ωστόσο, περιστατικά έχουν επίσης αναφερθεί σε περιοχές όπως το Πεδεμόντιο, το Βένετο, η Εμίλια-Ρομάνια και η Καμπανία.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας (ISS), η πορεία της φετινής έξαρσης θεωρείται συγκρίσιμη με προηγούμενα έτη, αν και η γεωγραφική κατανομή παρουσιάζει διαφορές. Από τα μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα, έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι: ένας στην πόλη Φόντι και ένας ακόμη στην επαρχία Νοβάρα.
Η Άννα Τερέζα Παλαμάρα, διευθύντρια του Τμήματος Μολυσματικών Ασθενειών του ISS, εξήγησε ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ενδημικός στην Ιταλία εδώ και αρκετά χρόνια και έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα πρόληψης. Όπως υπογράμμισε, περίπου το 80% των περιπτώσεων μόλυνσης δεν εμφανίζει συμπτώματα, ενώ οι σοβαρές επιπλοκές πλήττουν κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα.
Την Πέμπτη, οι υγειονομικές αρχές του Λατίου επιβεβαίωσαν 12 νέα περιστατικά μετά από διαγνωστικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο Εθνικό Ινστιτούτο Μολυσματικών Ασθενειών Lazzaro Spallanzani στη Ρώμη.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου ανήκει στην οικογένεια των Flaviviridae και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουγκάντα, το 1937. Η μετάδοσή του στους ανθρώπους γίνεται συνήθως μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών κυρίως του γένους Culex και δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι φυσικοί «ξενιστές» του ιού είναι κυρίως τα άγρια πτηνά.
Η Ιταλία παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, κρούσμα του ιού έχει σημειωθεί και στην Ελλάδα.
Με πληροφορίες από Euronews