Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν χωριό στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν χωριό στη Δυτική Όχθη Facebook Twitter
Φωτογραφία: X (Twitter)
0

Δεκάδες Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν σπίτια και αυτοκίνητα σε χωριό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας να αναφέρει ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε.

Οι έποικοι -ορισμένοι από τους οποίους φορούσαν μάσκες- πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ καθώς επιτέθηκαν στο χωριό Τζιτ, κοντά στην πόλη Ναμπλούς, το βράδυ της Πέμπτης, ανέφεραν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ένας ντόπιος χωρικός περίπου 20 ετών σκοτώθηκε και ένα άλλο άτομο τραυματίστηκε σοβαρά στο στήθος. Ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι εξετάζει τον απολογισμό του θανάτου.

Οι Ισραηλινοί πολιτικοί ηγέτες καταδίκασαν την επίθεση, δεσμευόμενοι να τιμωρήσουν τους δράστες. Ένας Ισραηλινός υπήκοος συνελήφθη στο Τζιτ, ανέφερε το IDF.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να δείχνουν σπίτια και οχήματα να πυρπολούνται στο Τζιτ αργά την Πέμπτη. Καπνοί φαίνονται να υψώνονται πάνω από το χωριό.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «οι υπεύθυνοι για οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια θα συλληφθούν και θα διωχθούν». Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Isaac Herzog έγραψε σε ανάρτησή του στο X: «Πρόκειται για μια ακραία μειονότητα που βλάπτει τη νομοταγή κοινότητα των εποίκων και τον οικισμό στο σύνολό του και στο όνομα και το καθεστώς του Ισραήλ στον κόσμο σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και δύσκολη περίοδο. «Οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου πρέπει να δράσουν αμέσως» για να οδηγήσουν τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη, πρόσθεσε ο κ. Χέρτζογκ.

Σε ανακοίνωσή του, ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι οι δυνάμεις του αναπτύχθηκαν στο χωριό «μέσα σε λίγα λεπτά» από τη στιγμή που έλαβαν αναφορές για βία, πυροβολώντας στον αέρα για να διαλύσουν τα πλήθη. Στη συνέχεια, οι επιτιθέμενοι απομακρύνθηκαν από το Τζιτ.

Το IDF πρόσθεσε ότι ξεκίνησε κοινή έρευνα από τις δυνάμεις του, την υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ Shin Bet και την ισραηλινή αστυνομία μετά το «σοβαρό περιστατικό». Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι επιθέσεις από εποίκους ήταν «απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν». «Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν όλες τις κοινότητες από βλάβη, αυτό περιλαμβάνει την παρέμβαση για να σταματήσει μια τέτοια βία και να λογοδοτήσουν όλους τους δράστες αυτής της βίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τακτικά τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ότι επιτρέπουν σε ομάδες βίαιων εποίκων να επιτεθούν στα χωριά τους.

Σύμφωνα με το OCHA - το γραφείο του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις - έχουν σημειωθεί περισσότερες από 1.000 επιθέσεις από εποίκους εναντίον Παλαιστινίων από τον Οκτώβριο, με τουλάχιστον 1.390 ανθρώπους - συμπεριλαμβανομένων 660 παιδιών - να εκτοπίζονται από αυτές.

Η θανατηφόρα βία συνοδεύει συχνά τις επιθέσεις αυτές. Ο OCHA κατέγραψε 107 επιθέσεις που οδήγησαν σε Παλαιστίνιους θανάτους και τραυματισμούς, 859 που προκάλεσαν ζημιές σε παλαιστινιακές περιουσίες.

Η διεθνής προσοχή έχει επικεντρωθεί στον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας - αλλά η κλίμακα της βίας από εποίκους ώθησε τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να επιβάλουν κυρώσεις σε ορισμένους ηγέτες εποίκων.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Το Πεντάγωνο διερευνά 300 υπαλλήλους για σχόλια στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, προκαλώντας συζήτηση για πολιτική βία και πειθαρχικά μέτρα στον στρατό των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Αναφερόμενος στο πολιτικό βάρος της βράβευσης, ο Φρίντνες υπογράμμισε ότι η απόφαση της επιτροπής στέλνει ένα μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και κατά του αυταρχισμού
LIFO NEWSROOM
Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Διεθνή / Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Διεθνή / Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Ραδιενεργή μόλυνση με Καίσιο-137 εντοπίστηκε σε βιομηχανική ζώνη της Τζακάρτας, προκαλώντας ανάκληση προϊόντων, έρευνες και ανησυχία για τις εξαγωγές θαλασσινών της Ινδονησίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Διεθνή / Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Η κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πρόσφατα αυξήσει την πίεση που ασκεί στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Διεθνή / Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Ανοίγει η διαθήκη του 68χρονου από τη Φοινικούντα, ιδιοκτήτη κάμπινγκ, και οι Αρχές εξετάζουν τροποποιήσεις που ενδέχεται να τον έβαλαν στο στόχαστρο
LIFO NEWSROOM
Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM