Ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ ζητά να απαγγελθούν κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του πρωθυπουργού της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου.

 

Ο Σάι Νιτσάν, «δεξί χέρι» του γενικού εισαγγελέα Αβιχάι Μάντελμπλιτ, δήλωσε την Τετάρτη ότι υπέβαλε τις σχετικές εισηγήσεις στο γραφείο του προϊσταμένου του, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

 

Ισραηλινά ΜΜΕ ωστόσο μεταδίδουν ότι υπάρχουν επαρκή επιβαρυντικά στοιχεία για να ασκηθεί δίωξη εναντίον του ισραηλινού πρωθυπουργού για διαφθορά.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, είναι πιθανό να του απαγγελθούν κατηγορίες για την υπόθεση Bezeq, του μεγαλύτερου ισραηλινού ομίλου τηλεπικοινωνιών.

 

Υπάρχουν υποψίες ότι ο Νετανιάχου αποπειράθηκε να εξασφαλίσει ευνοϊκή κάλυψη από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla, με αντάλλαγμα κυβερνητικές χάρες, εξασφαλίζοντας κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων για τον Σαούλ Έλοβιτς, επικεφαλής του τηλεπικοινωνιακού ομίλου αλλά και του ειδησεογραφικού ιστότοπου.


Στις 2 Δεκεμβρίου η ισραηλινή αστυνομία εισηγήθηκε να ασκηθούν διώξεις στον πρωθυπουργό και στη σύζυγό του για δωροδοκία, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης.


Άλλωστε στις 18 Φεβρουαρίου ο Σαούλ Έλοβιτς, βασικός μέτοχος της Μπέζεκ, καθώς και ακόμη έξι πρόσωπα, ανάμεσά τους δύο στενοί συνεργάτες του Νετανιάχου, συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας.

 

Ο Νετανιάχου είναι αντιμέτωπος με πολλές έρευνες για διαφθορά, που πλέον θέτουν εν αμφιβόλω την παραμονή του στην εξουσία.

 

Η ισραηλινή αστυνομία έχει επίσης εισηγηθεί να του ασκηθούν διώξεις για διαφθορά, απάτη και απιστία σε άλλες δύο υποθέσεις, η μία από τις οποίες αφορά ακριβά δώρα που του έκαναν πλούσιοι επιχειρηματίες και η δεύτερη μια μυστική συμφωνία που φέρεται να αποπειράθηκε να κλείσει για να εξασφαλίσει ευνοϊκή κάλυψη από μια εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας.

 

Η απόφαση για το εάν θα ασκηθεί δίωξη επαφίεται στον Αβιχάι Μάντελμπλιτ, άλλοτε στενό συνεργάτη του Νετανιάχου, ο οποίος όμως το τρέχον διάστημα εναντιώνεται στην κυβέρνηση.

 

Ο Νετανιάχου αντέδρασε στις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ ερίζοντας πως «οι διαρροές στον Τύπο έχουν σκοπό να υπάρξει πίεση ώστε να ασκηθεί δίωξη με κάθε τίμημα», όπως ανέφερε ανακοίνωση του εκπροσώπου της οικογένειάς του.


Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι δεν έχει κάνει τίποτε μεμπτό, καταγγέλλει ένα «κυνήγι μαγισσών» και τονίζει πως δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί από το αξίωμά του. «Είμαι πεπεισμένος ότι η εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων θα δείξει πως δεν υπάρχει τίποτε», ανέφερε στην ανακοίνωση που διανεμήθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

 

Ο Νετανιάχου δεν είναι από νομική άποψη υποχρεωμένος να παραιτηθεί αν του απαγγελθούν κατηγορίες.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ