To Ισραήλ επεκτείνει τον εποικισμό στη Δυτική Όχθη

To Ισραήλ επεκτείνει τον εποικισμό στη Δυτική Όχθη Facebook Twitter
(EPA)
0

Το Ισραήλ ενέκρινε σήμερα σχέδια για την κατασκευή περισσότερων από 1.000 κατοικιών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την οργάνωση «Ειρήνη Τώρα» που τάσσεται κατά του εποικισμού.

Τα σχέδια που εγκρίθηκαν βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας έκδοσης αδειών οικοδόμησης. Από αυτές, 370 κατοικίες βρίσκονται στον οικισμό Αδάμ, κοντά στη Ραμάλα, όπου ένας Παλαιστίνιος σκότωσε έναν έποικο τον Ιούλιο.

Ο υπουργός Άμυνας Άβιγκντορ Λίμπερμαν είχε υποσχεθεί τότε την κατασκευή 400 νέων κατοικιών στον Αδάμ ως την «καλύτερη απάντηση στην τρομοκρατία».

Σύμφωνα με την ισραηλινή MKO «Ειρήνη Τώρα», οι κατασκευές στους οικισμούς σημείωσαν απότομη αύξηση μετά την άνοδο στην εξουσία στις αρχές του 2017 του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με την ισραηλινή κυβέρνηση να έχει εγκρίνει την οικοδόμηση τουλάχιστον 15.000 κατοικιών στη Δυτική Όχθη, την οποία κατέχει ο ισραηλινός στρατός περισσότερα από 50 χρόνια.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτό τον αριθμό λέγοντας πως δεν έχουν ακόμη ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις.

Το Συμβούλιο της Γέσα, η κυριότερη οργάνωση που εκπροσωπεί τους εποίκους στη Δυτική Όχθη, εξέφρασε σε μια ανακοίνωση λύπη για τον «τόσο μικρό» αριθμό των κατοικιών που έλαβαν άδεια κατασκευής.

Σύμφωνα με αυτή την οργάνωση, στη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών άδειες έχουν δοθεί για την κατασκευή 2.000 έως 3.000 κατοικιών, κάθε φορά.

Οι ισραηλινοί οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι παράνομοι με βάση το διεθνές δίκαιο και θεωρούνται από ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας ένα από τα κύρια εμπόδια στην ειρήνη με τους Παλαιστινίους, άποψη την οποία αμφισβητεί το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος χαρακτήρισε τις προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επίτευξη ειρήνης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους «ψευδαισθήσεις», μια ημέρα αφότου ο Τραμπ δήλωσε πως το Ισραήλ θα πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα για την αμφιλεγόμενη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Οι δηλώσεις του Τραμπ είναι «μια συνέχιση της φιλο-ισραηλινής αμερικανικής πολιτικής και μια συνέχιση των ψευδαισθήσεων της κυβέρνησης των ΗΠΑ», αναφέρει σε μια δήλωση ο Άχμαντ Ταμίμι, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

Μιλώντας την Τρίτη σε πολιτική συγκέντρωση στη Δυτική Βιρτζίνια ο Τραμπ είπε: «στις διαπραγματεύσεις το Ισραήλ θα πρέπει να πληρώσει ένα υψηλότερο τίμημα, επειδή κέρδισε ένα πολύ μεγάλο πράγμα».

Ήταν η πιο σαφής μέχρι σήμερα ένδειξη, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), πως ο Τραμπ αναμένει παραχωρήσεις από το Ισραήλ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας και τη μετακίνηση εκεί της πρεσβείας των ΗΠΑ τον Μάιο.

Ο Τραμπ τόνισε πως η Ιερουσαλήμ «δεν βρίσκεται στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, όμως πρόσθεσε πως οι Παλαιστίνιοι «θα πάρουν κάτι πολύ καλό, επειδή είναι η σειρά τους την επόμενη φορά».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP, Reuters 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Ο ΠΟΥ καταγγέλλει επιθέσεις σε εγκαταστάσεις που μένουν μέλη του προσωπικού και στην κυριότερη αποθήκη του

Διεθνή / Γάζα: Ο ΠΟΥ καταγγέλλει επιθέσεις σε εγκαταστάσεις που μένουν μέλη του προσωπικού και στην κυριότερη αποθήκη του

Πέρασαν χειροπέδες στους άνδρες, τους έγδυσαν και στη συνέχεια τους ανέκριναν υπό την απειλή όπλων - Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στη Ντέιρ αλ Μπάλα
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα αρχεία για τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Διεθνή / ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα αρχεία για τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Οι 230.000 σελίδες των αρχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες προέρχονται κυρίως από την έρευνα του FBI για τα ταξίδια στο εξωτερικό του φερόμενου ως δολοφόνου του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ή ακόμη την κατάθεση συγκρατουμένου του
LIFO NEWSROOM
SAFE: Η Βρετανία θα πληρώνει την ΕΕ για κάθε πώληση βρετανικών όπλων μέσω του νέου αμυντικού ταμείου

Διεθνή / SAFE: Η Βρετανία θα πληρώνει την ΕΕ για κάθε πώληση βρετανικών όπλων μέσω του νέου αμυντικού ταμείου

Η Βρετανία θα συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο SAFE, αλλά θα πρέπει να πληρώνει ποσοστό στην ΕΕ για κάθε συμβόλαιο που κερδίζουν βρετανικές εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Αιματηρές συγκρούσεις στη Συρία μετά την πτώση Άσαντ – Παρέμβαση Ισραήλ και ΗΠΑ

Διεθνή / Αιματηρές συγκρούσεις στη Συρία μετά την πτώση Άσαντ – Παρέμβαση Ισραήλ και ΗΠΑ

Έξι μήνες μετά την ανατροπή του Άσαντ, η Συρία βυθίζεται ξανά στη βία - Οι συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων και Βεδουίνων, η εμπλοκή Ισραήλ και οι νέες ισορροπίες υπό την ηγεσία του Αχμέτ αλ-Σαράα
LIFO NEWSROOM