Το Ισραήλ άνοιξε το πέρασμα στη Γάζα μετά από εβδομάδες εντάσεων

Το Ισραήλ άνοιξε το πέρασμα στη Γάζα μετά από εβδομάδες εντάσεων Facebook Twitter
EPA
0

Το Ισραήλ άνοιξε εκ νέου, σήμερα, το μοναδικό συνοριακό πέρασμα για τη μεταφορά αγαθών προς τη λωρίδα της Γάζας, σε μια απόπειρα αποκλιμάκωσης των εντάσεων κατά μήκος του φράχτη με τα παλαιστινιακά εδάφη. 

Δεκάδες φορτηγά, μεταφέροντας κυρίως καύσιμα, διέσχισαν τον τερματικό σταθμό Κέρεμ Σαλόμ που ήταν, εν πολλοίς, κλειστός από τον Ιούλιο, σε αντίποινα για τις συγκρούσεις κατά μήκος του φράχτη.

Από τις 9 Ιουλίου, το Ισραήλ εμποδίζει τη διέλευση της πλειονότητας των προϊόντων στα παλαιστινιακά εδάφη παραμένουν, επί της ουσίας, αποκλεισμένα, καθώς το Ισραήλ άφηνε να περάσουνμόνο τα λεγόμενα «ανθρωπιστικά» προϊόντα: τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικό υλικό.

Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει χθες ότι θα άνοιγε «πλήρως» το Κέρεμ Σαλόμ αν παρέμενε η ηρεμία που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Εξέφραζε επίσης την πρόθεσή του να επαναφέρει στα εννέα ναυτικά μίλια την αλιευτική ζώνη ανοικτά της Γάζας, στη Μεσόγειο. Η ζώνη αυτή είχε μειωθεί σημαντικά, πάλι σε αντίποινα.

Το νέα κύμα έντασης ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου, σε μια κινητοποίηση των Παλαιστινίων κατά του δεκαετούς αποκλεισμού και υπέρ του δικαιώματος τους να επιστρέψουν στη γη τους, από τον οποία εκδιώχθηκαν ή διέφυγαν μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM