Ισπανία: Την εκταφή του δικτάτορα Φράνκο ενέκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας

Ισπανία: Την εκταφή του δικτάτορα Φράνκο ενέκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Την εκταφή του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο ενέκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας επιλύοντας ένα ζήτημα που δίχαζε για δεκαετίες την κοινή γνώμη. 

Η πολυαναμενόμενη απόφαση, ανάβει το πράσινο φως για την εκταφή του δικτάτορα από το Valle de los Caídos, ένα μαυσωλείο που ανεγέρθηκε κατά τα χρόνια της παντοδυναμίας του, εξήντα χιλιόμετρα από τη Μαδρίτη. Ο Φρανθίσκο Φράνκο ενταφιάστηκε στο μαυσωλείο που χτίστηκε σε ένα βαθμό από πολιτικούς κρατουμένους όταν κυβερνούσε τη χώρα, λίγο μετά τον θάνατό του, το 1975. Ο Φράνκο ενταφιάστηκε στο πλευρό του Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα, ιδρυτή του φασιστικού κόμματος Φάλαγξ. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε επίσης το αίτημα της οικογένειας για μεταφορά των λειψάνων του Φρανθίσκο Φράνκο στον οικογενειακό τάφο στον καθεδρικό ναό της La Almudena, στην καρδιά της Μαδρίτης, δίπλα από τα ανάκτορα. Τα λείψανα του δικτάτορα θα μεταφερθούν στο κοιμητήριο Mingorrubio, όπου έχει ταφεί η γυναίκα του.

Η εκταφή του Φράνκο ήταν μία από τις κύριες δεσμεύσεις του πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, νικητή των εκλογών του 2018. Η εκταφή επικυρώθηκε από βασιλικό διάταγμα, ωστόσο η οικογένεια του Φρανθίσκο Φράνκο προχώρησε στη δικαστική προσβολή της απόφασης.

Ο Φράνκο, νικητής του τρομερού ισπανικού εμφυλίου πολέμου (1936-1939) έπειτα από πραξικόπημα κατά της Δεύτερης Δημοκρατίας, όρισε τις τύχες της χώρας μέχρι τον θάνατό του. Κατά τη διάρκεια του καθεστώτος εκτελέστηκαν χιλιάδες αντιφρονούντες.

Το 2007, με νόμο, η ισπανική κυβέρνηση καταδίκασε επίσημα το καθεστώς του Φράνκο και απαγόρευσε τις πολιτικές εκδηλώσεις στο μαυσωλείο. Με τον ίδιο νόμο αναγνώρισε τα θύματα του εμφυλίου πολέμου και του καθεστώτος Φράνκο. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ