Ισπανία: Το λείψανο του Φράνκο θα εκταφεί

Ισπανία: Το λείψανο του Φράνκο θα εκταφεί Facebook Twitter
0

Το λείψανο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο θα εκταφεί από το μαυσωλείο του στις 10 Ιουνίου και θα ενταφιαστεί εκ νέου.

Το λείψανο του Φράνκο θα ενταφιαστεί εκ νέου δίπλα σ' εκείνο της συζύγου του σε κοιμητήριο βόρεια της Μαδρίτης ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση παρά την αντίθεση της οικογένειας του δικτάτορα.

«Ο εκ νέου ενταφιασμός του λειψάνου του Φράνκο θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 10ης Ιουνίου, θα πάει στο πάνθεον του Μινγκορούμπιο-Ελ Πάρντο, που ανήκει στο Κράτος» και βρίσκεται μέσα σε κοιμητήριο βόρεια της Μαδρίτης, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο προς τους δημοσιογράφους μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ωστόσο η απόφαση αυτή εξαρτάται από μια προσφυγή στη δικαιοσύνη η οποία μπορεί να καθυστερήσει, ακόμη και να μπλοκάρει την εκταφή.

Όταν ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο του 2018, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ είχε ανακοινώσει πως θα αποσύρει το λείψανο του Φράνκο από το γιγάντιο μαυσωλείο της Valle de los Caidos (Κοιλάδα των Πεσόντων), σε απόσταση 66 χλμ. δυτικά της Μαδρίτης.

Η μεταφορά του λειψάνου του δικτάτορα, αν πραγματοποιηθεί στην ημερομηνία που ανακοινώθηκε, θα βάλει τέλος σε σχεδόν έναν χρόνο αντίστασης των απογόνων του δικτάτορα, νικητή του αιματηρού εμφυλίου πολέμου του 1936-1939, και της μονής των Βενεδικτίνων που συντηρεί το μαυσωλείο.

Η κυβέρνηση χρειάσθηκε αρχικά να λάβει την υποστήριξη του Βατικανού και στη συνέχεια απέρριψε την πρόταση της οικογένειας να ταφεί το λείψανο του δικτάτορα στον οικογενειακό τάφο στον καθεδρικό ναό της Αλμουδένα, στην καρδιά της Μαδρίτης, δίπλα από τα ανάκτορα.

Η κυβέρνηση είχε εκφράσει φόβους ότι ο καθεδρικός ναός μπορεί να μεταμορφωνόταν σε τόπο προσκυνήματος νοσταλγών της δικτατορίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM
KATY PERRY RUBY ROSE ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Katy Perry: Η αστυνομία ερευνά τις καταγγελίες της Ruby Rose για σεξουαλική κακοποίηση σε νυχτερινό μαγαζί

Εκπρόσωπος της Perry αρνείται τις κατηγορίες, τις οποίες δημοσίευσε η Rose στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντάς τες «επικίνδυνα και απερίσκεπτα ψέματα»
THE LIFO TEAM