Ισπανία: Θεσπίζει αυστηρότερους νόμους για τη σεξουαλική επίθεση

Ισπανία: Θεσπίζει αυστηρότερους νόμους για τη σεξουαλική επίθεση Facebook Twitter
0

Αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τις σεξουαλικές επιθέσεις πρόκειται να θεσπίσει η Ισπανία.


Ειδικότερα, η ισπανική κυβέρνηση σκοπεύει να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία σχετικά με τη σεξουαλική βία προκειμένου να ενισχύσει τα δικαιώματα των θυμάτων και να βελτιώσει την ανταπόκριση του κράτους απέναντι σε τέτοιου είδους εγκλήματα, ανέφεραν σήμερα κυβερνητικές πηγές.

Οι εκκλήσεις για τη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα επί του θέματος εντάθηκαν στον απόηχο πολύκροτων δικαστικών υποθέσεων, όπως της επονομαζόμενης «Αγέλης των Λύκων», όπου μια 18χρονη βιάστηκε ομαδικά κατά τη διάρκεια του ετήσιου φεστιβάλ ταυροδρομιών της Παμπλόνα.

Η βασική αλλαγή που προτείνεται, βάσει του νέου νόμου, είναι να κατατάσσεται κάθε περιστατικό μη συναινετικής ερωτικής συνεύρεσης ως βιασμός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μετέδωσε ο ισπανικός ενημερωτικός ιστότοπος eldiario.es, που επικαλείται το προσχέδιο του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Κυβερνητικές πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε το Reuters και μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ της eldiario.es, επέμειναν, ωστόσο, στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα προσχέδιο.

Παράγοντες, όπως η άσκηση σωματικής βίας ή η χρήση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ προκειμένου να αποδυναμωθεί το θύμα, θα επισύρουν βαρύτερες ποινές, την ώρα που τέτοιου είδους υποθέσεις θα δικάζονται από ειδικούς δικαστές σε δικαστήρια που θα είναι αφιερωμένα στα σεξουαλικά εγκλήματα.

Βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, ο δράστης θα πρέπει να έχει χρησιμοποιήσει σωματική βία ή εκφοβισμό προκειμένου μια επίθεση να θεωρηθεί βιασμός.

Ο νέος νόμος θα περιλαμβάνει, επίσης, διαδικασίες για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο και μέτρα που θα στοχεύουν στην πρόληψη των σεξουαλικών εγκλημάτων και την αύξηση της επαγρύπνησης, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Την κατακραυγή της κοινής γνώμης έχει προκαλέσει σειρά υποθέσεων, έπειτα από εκείνη της «αγέλης», όπου το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη πως οι πέντε άνδρες, που επιτέθηκαν εναντίον της 18χρονης, ήταν ένοχοι για βιασμό, ανατρέποντας την προηγούμενη ετυμηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν τον Νοέμβριο, αφού δικαστήριο στη Βαρκελώνη απήλλαξε 5 άνδρες από τις κατηγορίες βιασμού ενός 14χρονου κοριτσιού και τους επέβαλε ποινές κάθειρξης για τη μικρότερη κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΙΑΛΙΤΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / Βρετανία: Η «συγγνώμη» του Channel 4 για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης σε ριάλιτι

Η επικεφαλής του βρετανικού καναλιού δήλωσε ότι πιστεύει ότι το κανάλι ενήργησε σωστά, αλλά ότι «λυπάται βαθιά» για την ταραχή που προκάλεσε στις συμμετέχουσες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡΝΕΪ ΦΡΑΝΚ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΠΑ

Διεθνή / Πέθανε ο Μπάρνεϊ Φρανκ, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής των ΗΠΑ, σε ηλικία 86 ετών

Ο Φρανκ υπηρέτησε στο Κογκρέσο από το 1981 έως το 2013 και υπήρξε βασικός «αρχιτέκτονας» του Dodd-Frank Act, του νομοσχεδίου που δημιούργησε νέους εποπτικούς μηχανισμούς και επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις τράπεζες μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2008
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / «Η πόρτα προς το μέλλον της Γάζας παραμένει κλειστή»: Οι υποσχέσεις Τραμπ για ανοικοδόμηση «κολλάνε»

H Γάζα παραμένει χωρίς σαφή ορίζοντα αποκατάστασης, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες κρίσης και το πολιτικό μέλλον της περιοχής να παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο
THE LIFO TEAM