Ισπανία: Συνεργασία Σοσιαλιστών - Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ισπανία: Συνεργασία Σοσιαλιστών - Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης Facebook Twitter
EPA
0

Οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία συμφώνησαν σήμερα να συνεργαστούν με τους Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς όμως να ανακοινώσουν έναν συνασπισμό, καθώς διερευνούν έναν συνδυασμό επιλογών για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. 

Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο, όχι όμως και την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, αφήνοντας βαθιά κατακερματισμένο το πολιτικό τοπίο της Ισπανίας. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έλαβε την περασμένη εβδομάδα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Φίλιππο 6ο, απείλησε χθες, Δευτέρα, να προκηρύξει νέες εκλογές, σε περίπτωση που κόμματα της αντιπολίτευσης εμποδίσουν τις προσπάθειές του να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο Σάντσεθ συναντήθηκε σήμερα με τον επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Ακόμη και μαζί, τα δύο κόμματά τους δεν έχουν πλειοψηφία κοινοβουλευτικών εδρών, όμως ο Ιγκλέσιας δήλωσε σε δημοσιογράφους πως είναι και οι δύο αισιόδοξοι και πως ο ίδιος ελπίζει πως η συνάντηση μπορεί «να μεταφρασθεί σε μια πιο συγκεκριμένη, προοδευτική συμφωνία» για σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Ιγκλέσιας θέλει οι Podemos να συμμετέχουν σ' έναν κυβερνητικό συνασπισμό, μια ιδέα που ο Σάντσεθ μέχρι στιγμής απορρίπτει. Η Αντριάνα Λάστρα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, δήλωσε πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο «της ξεκάθαρης εντολής μας από τις εκλογές να σχηματίσουμε μια προοδευτική κυβέρνηση».

Ο Πέδρο Σάντσεθ είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos, τον Άλμπερτ Ριβέρα, και με τον επικεφαλής του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο. Το PSOE κέρδισε 123 έδρες τον Απρίλιο και το Podemos 42. Το άθροισμα των εδρών τους είναι μικρότερο από τις 176 έδρες που χρειάζονται για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μικρότερα περιφερειακά κόμματα θα μπορούσαν να καλύψουν τη διαφορά, όμως αυτό θα απαιτήσει περισσότερες συνομιλίες, με τη συμμετοχή ενδεχομένως των καταλανών ηγετών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

Διεθνή / Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

«Ανανεώνω την ένθερμη έκκλησή μου να επιτραπεί η είσοδος δίκαιης ανθρωπιστικής βοήθειας και να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, το καταστροφικό τίμημα των οποίων πληρώνουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς»
LIFO NEWSROOM
Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Διεθνή / Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα ξεκινήσει επανεξέταση της συμφωνίας για να διαπιστωθεί εάν το Ισραήλ έχει παραβιάσει τις δεσμεύσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Διεθνή / Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Το έγγραφο των 40 σελίδων περιλαμβάνει σειρά συστάσεων, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται η έκδοση νομοθεσίας που θα επιταχύνει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από άτομα που έχουν υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ, με στόχο την αποστολή αυτών των πόρων στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Νεφρά για μετρητά: Μία ματιά σε ένα παγκόσμιο δίκτυο εμπορίας οργάνων

Διεθνή / Νεφρά για μετρητά στην Κένυα: Μέσα σε ένα από τα πιο σκοτεινά δίκτυα εμπορίας οργάνων στον κόσμο

Πίσω από το δίκτυο, στο οποίο νεαροί άνδρες πωλούν τα νεφρά τους για μερικές χιλιάδες δολάρια, φαίνεται να βρίσκεται ένας Ισραηλινός επιχειρηματίας
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
Γάζα: Καμία διανομή βοήθειας παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Διεθνή / Γάζα: Δεν έχει διανεμηθεί καμία βοήθεια παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Μια ομάδα περίμενε για αρκετές ώρες μέχρι να της επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή, αλλά «δυστυχώς, δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τις προμήθειες στην αποθήκη μας», καταγγέλλει ο ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM