Final 4 Euroleague LIVE

Ισπανία: Συμφώνησαν Λαϊκό Κόμμα και ακροδεξιό Vox - Αναλαμβάνει ρόλο στη διακυβέρνηση

Ισπανία: Συμφώνησαν Λαϊκό Κόμμα και ακροδεξιό Vox - Αναλαμβάνει ρόλο στη διακυβέρνηση Facebook Twitter
0

Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο του ακροδεξιού Vox στη διακυβέρνηση της Περιφέρειας της Μαδρίτης, μετά το σύμφωνο συνεργασίας με το Λαϊκό Κόμμα και την τριμερή σύμπραξη και με τους Ciudadanos στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Vox συνήψαν σύμφωνο συνεργασίας για την περιφέρεια της Μαδρίτης, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για την είσοδο του κόμματος του Σαντιάγο Αμπασκάλ στα αυτοδιοικητικά όργανα της ισπανικής πρωτεύουσας. Μολονότι το τρίτο κόμμα της δεξιάς, οι Ciudadanos ανακοίνωσαν πως το σύμφωνο αυτό είναι απαράδεκτο, οι ίδιοι συναίνεσαν ωστόσο σε μία τρικομματική συμμαχία για την ανάδειξη του υποψηφίου του Χουάν Τρινιδάδ στην προεδρία του Περιφερειακού Κοινοβουλίου της Μαδρίτης, που επικυρώνει την είσοδο της ακροδεξιάς στα κέντρα των αποφάσεων.

Η επικεφαλής του Vox στη Μαδρίτη Ροθίο Μοναστέριο είχε χθες ξεχωριστές συναντήσεις με τους αντίστοιχους επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Ισάβελ Ντίαθ Αγιούσο και των Ciudadanos Ιγνάθιο Αγουάδο και τους κατέθεσε ένα έγγραφο ως προγραμματική βάση για μία καθολική διαπραγμάτευση όσον αφορά το τοπικό Κοινοβούλιο, τον πρόεδρο της Περιφέρειας και τη διανομή των θέσεων στα τοπικά εκτελεστικά όργανα της διοίκησης. Η Ντίαθ Αγιούσο συμφώνησε στο κείμενο, ενώ ο Αγουάδο ούτε καν το κοίταξε.

Μολαταύτα, στην επακόλουθη ψηφοφορία τα τρία κόμματα της δεξιάς ψήφισαν συντεταγμένα υπέρ του Τρινιδάδ για τη θέση του προέδρου του τοπικού Κοινοβουλίου. Μία εξέλιξη που προλειαίνει το έδαφος ώστε να διατηρήσει την Περιφέρεια το ΡΡ, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται από το 1995 κι οι διοίκησή του έχει εμπλακεί σε πλήθος σκανδάλων.

«Υπογράψαμε μία συμφωνία με το ΡΡ που περιλαμβάνει τις θέσεις στη διακυβέρνηση της Περιφέρειας, τους συμβούλους, τους οργανισμούς κλπ, αναλογικά με τις έδρες που κατέχει το Vox, όπως είναι λογικό. Αργότερα θα δούμε εάν οι Ciudadanos θα συμπράξουν σε αυτό. Εξυπακούεται πως το Vox θα αναλάβει τομείς της διακυβέρνησης», δήλωσε η Μοναστέριο, της οποίας το κόμμα έχει εκλέξει 12 βουλευτές. Με τις έδρες αυτές και τις 26 των Ciudadanos συν τις 30 του ΡΡ τα τρία κόμματα έχουν την πλειοψηφία στην Περιφέρεια της Μαδρίτης.

Το ΡΡ αντέδρασε αμέσως στην ανακοίνωση της Μοναστέριο κι επιβεβαίωσε μεν την ύπαρξη του εγγράφου αυτού, αρνήθηκε όμως ότι το Vox θα συμμετέχει σε μία μελλοντική τοπική κυβέρνηση, παραδεχόμενο όμως πως το ακροδεξιό κόμμα θα εκπροσωπείται σε οργανισμούς και στον προϋπολογισμό, βάσει της εκλογικής του δύναμης. Η εξήγηση αυτή δεν ικανοποίησε τους Ciudadanos, που μέσω του Αγουάδο τόνισαν πως με τον μόνο που θα συνάψουν συμφωνία είναι αποκλειστικά το ΡΡ. Την όποια τρικομματική συμμαχία απέρριψε επίσης και ο ηγέτης του κόμματος Άλβερτ Ριβέρα, επιμένοντας πως ο μόνος συνομιλητής του για τις συνεργασίες στις τοπικές κυβερνήσεις παραμένει το Λαϊκό Κόμμα.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της αριστερής πλατφόρμας Mas Madrid Ίνιγο Ερεχόν τόνισε πως θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της συνεργασίας των τριών κομμάτων στο τοπικό Κοινοβούλιο, καθώς το σύμφωνο μεταξύ PP-Cs-Vox θα επιτρέψει στο ακροδεξιό κόμμα να έχει εκπροσώπηση σε όργανα της Περιφέρειας έχοντας λιγότερες ψήφους από την παράταξή του, σε παράβαση του άρθρου 12 για το καθεστώς των αυτονόμων Περιφερειών, που επιτάσσει την αναλογική εκπροσώπηση στα όργανα της τοπικής διακυβέρνησης. «Το σύμφωνο της ντροπής στη Μαδρίτη ξεκινά με μία δημοκρατική εξαπάτηση που αποτελεί πλήγμα για το Καθεστώς των Αυτονομιών», έγραψε ο Ερεχόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας πως η στάση των Ciudadanos στην εκλογή προέδρου του Κοινοβουλίου ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο της ακροδεξιάς στα τοπικά κυβερνητικά όργανα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Πηγή: El Pais, El Publico

Διεθνή
0

Final 4 Euroleague LIVE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συντριβή του ελικοπτέρου του Ραϊσι και η προσπάθεια αναβάθμισης του γηρασμένου αεροπορικού στόλου του Ιράν

Διεθνή / Η συντριβή του ελικοπτέρου με τον Ραϊσι και η προσπάθεια του Ιράν να εκσυγχρονίσει την αεροπορία του

Ο Εμπραχίμ Ραΐσι σκοτώθηκε σε ένα ελικόπτερο κατασκευής ΗΠΑ που σχεδιάστηκε για τον πόλεμο του Βιετνάμ, που δείχνει τη δυσκολία του Ιράν να εξασφαλίσει εξαρτήματα εν μέσω κυρώσεων
NEWSROOM