Ισόβια σε 17χρονο που ετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση σε συναυλία του Τζάστιν Μπίμπερ

Ισόβια σε 17χρονο που ετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση σε συναυλία του Τζάστιν Μπίμπερ Facebook Twitter
2

Ο νεαρός που σχεδίασε τρομοκρατικό χτύπημα, εμπνευσμένο από το Ισλαμικό Κράτος, σε μια συναυλία του Τζάστιν Μπίμπερ, ένα μήνα μετά την επίθεση στο Manchester Arena καταδικάστηκε σε ισόβια και θα παραμείνει στη φυλακή για τουλάχιστον 11 χρόνια πριν μπορέσει να καταθέσει αίτημα αναστολής. 

Ο 17χρονος Lloyd Gunton, που ετοίμαζε επίθεση στη συναυλία του τραγουδιστή στο Κάρντιφ, έγραψε μια «επιστολή- μάρτυρα» όπου αποκάλυπτε ότι ήταν «στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους».

Οι αρχές έκαναν έρευνα στο σπίτι του στη νότια Ουαλία την ημέρα της συναυλίας όπου και βρήκαν ένα σε ένα σακίδιο στο υπνοδωμάτιό του την επιστολή, καθώς επίσης ένα μεγάλο μαχαίρι και ένα σφυρί.

«Είμαι στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους. Επιτέθηκα σήμερα στο Κάρντιφ επειδή η κυβέρνησή σας συνεχίζει να βομβαρδίζει στόχους στη Συρία και το Ιράκ. Θα υπάρξουν κι άλλες επιθέσεις στο μέλλον», έγραφε στην επιστολή του ο 17χρονος. 

Στο δικαστήριο του Μπέρμιγχαμ κατατέθηκε επίσης πως ο Gunton είχε γράψει και μια επιστολή με bullet points, στα οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως «θα παρασύρει με το αυτοκίνητό του πλήθος ανθρώπων» και πως «θα χτυπήσει τους άπιστους στον Αλλάχ».

Στην απολογία του ο 17χρονος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, ανάμεσά τους αυτήν της προετοιμασίας τρομοκρατικής επίθεσης, της διαδικτυακής προπαγάνδας υπέρ του ΙΚ και της κατοχής δύο σχετικών περιοδικών.

Αν και παραδέχθηκε πως «επέδειξε ηλίθιο ενδιαφέρον στην αιματοχυσία» και πως ήταν περίεργος για το ΙΚ, υποστήριξε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να κάνει οποιαδήποτε τρομοκρατική επίθεση. 

Επίσης κατέθεσε πως δεν έχει κανένα αντίγραφο από το Κοράνι, πως δεν πιστεύει στο Ισλάμ και πως τρώει χοιρινό. 

«Ήθελα να δω πόσο εύκολο ήταν για οποιονδήποτε θα ενδιαφερόταν για την τρομοκρατία να μπει στο ίντερνετ και να βρει πληροφορίες, επειδή η αστυνομία και η κυβέρνηση προσπαθούν να πατάξουν την τρομοκρατία και ριζοσπαστικοποίηση. Ήθελα να δω αν ήταν δυνατό, όχι για μένα, αλλά για κάποιον που θα είχε τέτοιες πεποιθήσεις», είπε ο Lloyd Gunton. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: 61χρονος νάρκωνε, βίαζε και βιντεοσκοπούσε τη σύζυγό του για χρόνια

Διεθνή / Γερμανία: 61χρονος νάρκωνε, βίαζε και βιντεοσκοπούσε τη σύζυγό του για χρόνια

Η υπόθεση θυμίζει τη δίκη του Ντομινίκ Πελικό στη Γαλλία, ο οποίος για πάνω από μια δεκαετία νάρκωνε τη σύζυγό του και την παρέδιδε σε δεκάδες άντρες που εντόπιζε σε διαδικτυακά chat rooms, βιντεοσκοπώντας στη συνέχεια τις πράξεις τους
THE LIFO TEAM
Γάζα: Συνομιλίες σήμερα στη Φλόριντα μεταξύ ΗΠΑ και μεσολαβητών - Τι προσμένει η Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Συνομιλίες σήμερα στη Φλόριντα μεταξύ ΗΠΑ και μεσολαβητών - Τι προσμένει η Χαμάς

Το Κατάρ και η Αίγυπτος, που ενεργούν ως μεσολαβητές αλλά και ως εγγυητές της κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ζητούν να ξεκινήσει η επόμενη φάση του αμερικανικού σχεδίου
THE LIFO TEAM
Κίνα: Άνοιξε το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου και χιονιού στον κόσμο

Διεθνή / Κίνα: Άνοιξε το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου και χιονιού στον κόσμο

Σε έκταση 1,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και με τη χρήση 400.000 κυβικών μέτρων πάγου και χιονιού, το Harbin Ice-Snow World έχει δημιουργήσει ένα μεγαλειώδες «παγωμένο παραμύθι από πάγο και χιόνι» σε πρωτοφανή κλίμακα
THE LIFO TEAM