Ισόβια σε 17χρονο που ετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση σε συναυλία του Τζάστιν Μπίμπερ

Ισόβια σε 17χρονο που ετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση σε συναυλία του Τζάστιν Μπίμπερ Facebook Twitter
2

Ο νεαρός που σχεδίασε τρομοκρατικό χτύπημα, εμπνευσμένο από το Ισλαμικό Κράτος, σε μια συναυλία του Τζάστιν Μπίμπερ, ένα μήνα μετά την επίθεση στο Manchester Arena καταδικάστηκε σε ισόβια και θα παραμείνει στη φυλακή για τουλάχιστον 11 χρόνια πριν μπορέσει να καταθέσει αίτημα αναστολής. 

Ο 17χρονος Lloyd Gunton, που ετοίμαζε επίθεση στη συναυλία του τραγουδιστή στο Κάρντιφ, έγραψε μια «επιστολή- μάρτυρα» όπου αποκάλυπτε ότι ήταν «στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους».

Οι αρχές έκαναν έρευνα στο σπίτι του στη νότια Ουαλία την ημέρα της συναυλίας όπου και βρήκαν ένα σε ένα σακίδιο στο υπνοδωμάτιό του την επιστολή, καθώς επίσης ένα μεγάλο μαχαίρι και ένα σφυρί.

«Είμαι στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους. Επιτέθηκα σήμερα στο Κάρντιφ επειδή η κυβέρνησή σας συνεχίζει να βομβαρδίζει στόχους στη Συρία και το Ιράκ. Θα υπάρξουν κι άλλες επιθέσεις στο μέλλον», έγραφε στην επιστολή του ο 17χρονος. 

Στο δικαστήριο του Μπέρμιγχαμ κατατέθηκε επίσης πως ο Gunton είχε γράψει και μια επιστολή με bullet points, στα οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως «θα παρασύρει με το αυτοκίνητό του πλήθος ανθρώπων» και πως «θα χτυπήσει τους άπιστους στον Αλλάχ».

Στην απολογία του ο 17χρονος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, ανάμεσά τους αυτήν της προετοιμασίας τρομοκρατικής επίθεσης, της διαδικτυακής προπαγάνδας υπέρ του ΙΚ και της κατοχής δύο σχετικών περιοδικών.

Αν και παραδέχθηκε πως «επέδειξε ηλίθιο ενδιαφέρον στην αιματοχυσία» και πως ήταν περίεργος για το ΙΚ, υποστήριξε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να κάνει οποιαδήποτε τρομοκρατική επίθεση. 

Επίσης κατέθεσε πως δεν έχει κανένα αντίγραφο από το Κοράνι, πως δεν πιστεύει στο Ισλάμ και πως τρώει χοιρινό. 

«Ήθελα να δω πόσο εύκολο ήταν για οποιονδήποτε θα ενδιαφερόταν για την τρομοκρατία να μπει στο ίντερνετ και να βρει πληροφορίες, επειδή η αστυνομία και η κυβέρνηση προσπαθούν να πατάξουν την τρομοκρατία και ριζοσπαστικοποίηση. Ήθελα να δω αν ήταν δυνατό, όχι για μένα, αλλά για κάποιον που θα είχε τέτοιες πεποιθήσεις», είπε ο Lloyd Gunton. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ