Iσλανδία: Αυξάνουν κατά 44% τους μισθούς των βουλευτών

Iσλανδία: Αυξάνουν κατά 44% τους μισθούς των βουλευτών Facebook Twitter
1

Οι βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου στην Ισλανδία θα δουν τη μηνιαία αποζημίωσή τους να αυξάνεται κατά 44% και να εκτοξεύεται στα 9.000 ευρώ, προκειμένου να διαφυλαχθεί η οικονομική ανεξαρτησία τους, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή που καθορίζει τους μισθούς των δημόσιων λειτουργών.

 

Η επιτροπή αυτή, η Κιάραραντ, αποτελείται από πέντε προσωπικότητες: τα τρία μέλη της ορίζονται από το κοινοβούλιο (Αλθίνγκι), ένα από το Ανώτατο Δικαστήριο και ένα από το υπουργείο Οικονομικών. Η αποστολή της είναι να καθορίζει την αποζημίωση που λαμβάνουν οι βουλευτές, οι υπουργοί, οι δικαστικοί και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί.

 

Για να εξηγήσει την απόφασή της, η Κιάραραντ ανέφερε ότι είναι αναγκαίο "οι αιρετοί να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι" σε μια χώρα που συγκλονίστηκε από την τραπεζική κρίση το 2008 και, πιο πρόσφατα, από το σκάνδαλο των εξωχώριων εταιρειών που αποκαλύφθηκε με τη δημοσιοποίηση των λεγόμενων "Εγγράφων του Παναμά" τον Απρίλιο.

 

Η τετραετής θητεία των 63 βουλευτών της Ισλανδίας "δεν έχει κανένα ισοδύναμο στην αγορά εργασίας" και μέχρι τώρα δεν λαμβανόταν υπόψη ο χρόνος που αφιερώνουν οι αιρετοί εκτός του Αλθίνγκι.

 

Το κόμμα των Πειρατών, που κινείται στον ελευθεριακό χώρο και έχει καταγγείλει τις "καταχρήσεις" της ισλανδικής ελίτ έκανε λόγο για μισθολογικό "σοκ". "Απορρίπτοντας αυτές τις αυξήσεις, οι βουλευτές θα έστελναν ένα σαφές μήνυμα ότι δεν επιθυμούν να βαθύνουν το χάσμα μεταξύ του κοινοβουλίου και των πολιτών" έγραψε στον τοίχο της στο Facebook η επικεφαλής των Πειρατών, Μπιργκίτα Γιονσντότιρ.

 

Στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής κανένα κόμμα δεν απέσπασε την πλειοψηφία. Η απερχόμενη κυβέρνηση του δεξιού Προοδευτικού Κόμματος έχασε την απόλυτη πλειοψηφία που διέθετε. Το κεντροδεξιό Κόμμα Ανεξαρτησίας αναδείχτηκε πρώτο ενώ η συμμαχία της κεντροαριστεράς, με επικεφαλής τους Πειρατές, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πάνω από το 50% των ψήφων όπως ήλπιζε.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ναυάγιο που άφησε πίσω της η μάχη του Νέλσον βρέθηκε στην Κοπεγχάγη

Διεθνή / Το ναυάγιο που άφησε πίσω της η μάχη του Νέλσον βρέθηκε στην Κοπεγχάγη

Στο σημείο έχουν ήδη βρεθεί κανόνια, παπούτσια, κομμάτια από στολές, διακριτικά, μπουκάλια και ανθρώπινα λείψανα, ενώ οι αρχαιολόγοι δουλεύουν με πίεση χρόνου, επειδή η περιοχή συνδέεται με το μεγάλο κατασκευαστικό project του Lynetteholm.
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ

Διεθνή / Ρεκόρ απασχόλησης στην Ισπανία με τους ασφαλισμένους να φτάνουν τα 22 εκατομμύρια

Ο αριθμός των ασφαλισμένων έφτασε σε ιστορικό υψηλό τον Μάρτιο, χάρη στην Εβδομάδα του Πάσχα, αφού δημιουργήθηκαν περισσότερες από 211.000 θέσεις εργασίας και η ανεργία σημείωσε μικρή πτώση
THE LIFO TEAM
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΗΤΕΡΑ

Διεθνή / Savannah Guthrie: «Συνεχίζω να πιστεύω» - Το συγκινητικό μήνυμα της παρουσιάστριας ενώ η μητέρα της αγνοείται

Η παρουσιάστρια αναφέρθηκε σε πρόσφατες στιγμές που την οδήγησαν να αμφισβητήσει την πίστη της, λίγες μέρες αφότου η αναζήτηση της εξαφανισμένης μητέρας της ξεπέρασε τους δύο μήνες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΤΟ ΗΠΑ

Διεθνή / «Ανθίζουν» τα μπαρ και τα εστιατόρια που απαγορεύουν τα κινητά - «Αποσύνδεση για πλήρη σύνδεση»

Στις ΗΠΑ αναδύεται μια νέα τάση: μπαρ και εστιατόρια χωρίς τηλέφωνα, όπου οι πελάτες καλούνται να αφήσουν τις συσκευές τους και να ζήσουν μια εμπειρία πλήρους αποσύνδεσης, επικεντρωμένοι στην παρέα, το φαγητό και τη στιγμή
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Διεθνή / Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Η μόδα έχασε μια από τις μορφές που έδωσαν στο τζιν νέο κύρος, νέα τιμή και νέα θέση στην αγορά. Ο Αντριάνο Γκολντσμιντ δεν συνδέθηκε μόνο με μεγάλα brands, αλλά και με την ίδια τη μετάβαση του denim στη σύγχρονη εποχή.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν προειδοποιεί για «καταστροφικά» αντίποινα μετά τις άνευ προηγουμένου απειλές του Τραμπ

Η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ κλιμακώνεται επικίνδυνα, μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου και τις προειδοποιήσεις της Τεχεράνης για «καταστροφικά» αντίποινα
THE LIFO TEAM