Το Ιράν ορκίζεται εκδίκηση για τον ισραηλινό βομβαρδισμό του προξενείου στη Συρία

Το Ιράν ορκίζεται εκδίκηση για τον ισραηλινό βομβαρδισμό της πρεσβείας του στη Συρία Facebook Twitter
Αλί Χαμενεΐ - Φωτ. αρχείου: EPA
0

Το Ιράν δεσμεύεται για αντίποινα στον ισραηλινό βομβαρδισμό της πρεσβείας του στη Συρία χθες, Δευτέρα (1/4), σε μια αιματηρή κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων λόγω του πολέμου στη Γάζα, που εντείνει τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. 

Η αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε το κτίριο του προξενείου στην πρωτεύουσα Δαμασκό, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχέντι, ανώτερος διοικητής των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) του Ιράν

Ενώ το Ισραήλ έχει εδώ και καιρό στοχοποιήσει το Ιράν και τους αντιπροσώπους του στη Συρία, η τελευταία προφανής επίθεσή του στη Δαμασκό αποτελεί σημαντική κλιμάκωση τόσο λόγω της τοποθεσίας όσο και λόγω του στόχου. Το κτίριο του προξενείου, το οποίο περιλαμβάνει την κατοικία του πρέσβη και βρίσκεται δίπλα στην ιρανική πρεσβεία, θεωρείται κυρίαρχο ιρανικό έδαφος.

Το Ιράν ορκίζεται εκδίκηση για τον ισραηλινό βομβαρδισμό της πρεσβείας του στη Συρία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε σήμερα ότι το Ισραήλ «θα τιμωρηθεί». «Το διεστραμμένο σιωνιστικό καθεστώς θα τιμωρηθεί από τους γενναίους άνδρες μας. Θα το κάνουμε να μετανιώσει για αυτό το έγκλημα και για άλλα», αντέδρασε ο Χαμενεΐ σε ανακοίνωσή του, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τους συγγενείς των θυμάτων. 

Από τα πλήγματα καταστράφηκε το κτίριο όπου στεγάζεται το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό της Συρίας και η κατοικία του Ιρανού πρέσβη, στην πολυτελή συνοικία Μεζέχ. Συνολικά σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι, εκ των οποίων επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. 

Ο πολιτικός σύμβουλος του Χαμενεΐ, ο Αλί Σαμχανί, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν άμεσα υπεύθυνες ανεξαρτήτως του αν γνώριζαν για την πρόθεση (του Ισραήλ) να εξαπολύσει αυτή την επίθεση». 

Μέχρι στιγμής το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Ωστόσο, ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο Reuters ότι αυτοί που επλήγησαν «βρίσκονταν πίσω από πολλές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών και αμερικανικών στόχων και σχεδίαζαν επιπλέον επιθέσεις». Η πρεσβεία «δεν ήταν στόχος», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, δήλωσε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές «δεν θα μείνουν αναπάντητες». Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης βγήκαν στους δρόμους και κάλεσαν σε αντίποινα κατά του Ισραήλ. «Πρόκειται για μια απάνθρωπη επίθεση που παραβιάζει θρασύτατα το διεθνές δίκαιο» είπε ο Ραΐσι, σε σχόλια που μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. 

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, ανέφερε σε ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X ότι το Ιράν κάλεσε τον Ελβετό πρεσβευτή μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα και ζήτησε να παραδοθεί ένα σημαντικό μήνυμα στην Ουάσινγκτον: Ότι ως σύμμαχος του Ισραήλ, οι «ΗΠΑ πρέπει να απαντήσουν» για τις ενέργειες του Ισραήλ. Η Ελβετία ενεργεί ως εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών ελλείψει διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.

Από τα πλήγματα σκοτώθηκε επίσης τουλάχιστον ένα μέλος της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, όπως δήλωσαν δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου. Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση δήλωσε ότι η δολοφονία δεν θα σταματήσει το «ορμητικό κύμα της λαϊκής αντίστασης» και ότι «ο εχθρός θα αντιμετωπίσει τιμωρία και εκδίκηση».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χτύπημα του Ισραήλ στη Συρία: Ποιος ήταν ο διοικητής των «Φρουρών της Επανάστασης» που σκοτώθηκε

Διεθνή / Χτύπημα του Ισραήλ στη Συρία: Ποιος ήταν ο διοικητής των «Φρουρών της Επανάστασης» που σκοτώθηκε

Οι νεκροί πλέον είναι οκτώ από το ισραηλινό πλήγμα στο ιρανικό προξενείο της Συρίας και επιβεβαιώνεται ότι μεταξύ τους είναι το ηγετικό στέλεχος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τους τρανς
THE LIFO TEAM
Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM