Ιράν: Νέες δηλητηριάσεις μαθητριών σε σχολεία θηλέων

Ιράν: Νέες δηλητηριάσεις μαθητριών σε σχολεία θηλέων Facebook Twitter
EPA
0

Διαστάσεις λαμβάνει το σήριαλ στο Ιράν με τις δηλητηριάσεις μαθητριών σε σχολεία θηλέων με νέα περιστατικά σήμερα σε τουλάχιστον πέντε επαρχίες σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ενώ χθες ο πρόεδρος της χώρας είχε αποδώσει την ευθύνη στους «εχθρούς» του Ιράν.

Δεκάδες νεαρές κοπέλες διακομίστηκαν στα νοσοκομεία των επαρχιών του Ιράν, Χαμεντάν (δυτικά), Ζανάν και δυτικό Αζερμπαϊτζάν (βορειοδυτικά), Φαρς (νότια) και Αλμπόρζ (βόρεια), όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων Tasnim και Mehr.

Η γενική κατάσταση της υγείας των μαθητριών αυτών, που παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα, ιλίγγους ή πονοκεφάλους, δεν θεωρείται σοβαρή, όπως ανέφεραν.

Συνολικά, εκατοντάδες περιστατικά δηλητηρίασης από αέριο σε δεκάδες σχολικά συγκροτήματα έχουν αναφερθεί τους τρεις τελευταίους μήνες, κυρίως στην ιερή πόλη Κομ. Η μυστηριώδης αυτή υπόθεση έχει προκαλέσει κινητοποιήσεις των γονέων των μαθητριών που ανησυχούν για τα παιδιά τους και ζητούν από τις αρχές να αναλάβουν δράση.

Ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ζήτησε χθες Παρασκευή από τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας να «κάνουν να αποτύχει η συνωμοσία του εχθρού που θέλει να προκαλέσει φόβο και απόγνωση στον πληθυσμό». Δεν διευκρίνισε ποιος είναι αυτός ο «εχθρός».

Οι αρχές επέκριναν, ως ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, την έκκληση που έκανε χθες το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών να αποσαφηνιστούν όλες οι περιπτώσεις δηλητηρίασης σε αυτή τη «σοκαριστική» υπόθεση. Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε επίσης να διεξαχθεί διαφανής έρευνα και τα συμπεράσματά της να δημοσιοποιηθούν.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της δηλητηρίασης αλλά μέχρι στιγμής καμία σύλληψη δεν έχει ανακοινωθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας είχε πει πως «ορισμένα πρόσωπα» επιδιώκουν, με τις ενέργειες αυτές, να «κλείσουν όλα τα σχολεία και ιδίως τα σχολεία θηλέων». Η εκδοχή αυτή δεν επαναλήφθηκε από άλλους αξιωματούχους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Διεθνή / Από τον Πάπα στον MrBeast: η λίστα του TIME για όσους κρατούν σήμερα το βλέμμα του κόσμου

Η φετινή λίστα του TIME με τα 100 πιο επιδραστικά πρόσωπα βάζει μαζί ηγέτες, σταρ, creators και πρόσωπα της τεχνητής νοημοσύνης. Και δείχνει ότι η επιρροή σήμερα δεν ανήκει σε έναν μόνο κόσμο, αλλά εκεί όπου συναντιούνται η εξουσία, η εικόνα και η δημόσια προσοχή.
THE LIFO TEAM
KATY PERRY ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Διεθνή / Katy Perry: «Και οι δύο είχαν πιει πάρα πολύ» λέει ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ στη Μελβούρνη

Ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ όπου φέρεται να σημειώθηκε το περιστατικό για το οποίο καταγγέλθηκε η Katy Perry, μιλώντας στο «Rolling Stone Australia», τοποθετήθηκε πρώτη φορά δημόσια για εκείνο το βράδυ
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΣ

Διεθνή / Τουρκία: Τι βρήκε η αστυνομία στο κινητό του 14χρονου δράστη που σκότωσε εννέα ανθρώπους

Συνελήφθη ο πατέρας του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην αστυνομικός επιθεωρητής - Βίντεο από κάμερες του σχολείου δείχνουν τη στιγμή που ξεκινά η ένοπλη επίθεση
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM