Ιράν: Μεγάλες διαδηλώσεις παρά τις απειλές των Φρουρών της Επανάστασης

Ιράν: Μεγάλες διαδηλώσεις παρά τις απειλές των Φρουρών της Επανάστασης Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Χιλιάδες Ιρανοί διαδήλωσαν σήμερα αψηφώντας την τελευταία προειδοποίηση του επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης για άμεση λήξη των συγκεντρώσεων και των ταραχών. 

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, Κυριακή συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις μετά από επιδρομές σε φοιτητικές εστίες τις προηγούμενες μέρες, όπου φοιτητές συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε κρατικές φυλακές. Σε ορισμένους εστάλησαν γραπτά μηνύματα που έλεγαν ότι τους είχε απαγορευτεί η είσοδος στην πανεπιστημιούπολη επ' αόριστον.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση έγινε στο κεντρικό παράρτημα του Ισλαμικού Πανεπιστημίου Αζάντ στην Τεχεράνη, ενώ άλλες διαμαρτυρίες σημειώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη της Βόρειας Τεχεράνης. Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και πυροβολισμούς από όπλα με σφαιρίδια. 

Όπως αναφέρει ο Guardian, σε ορισμένες περιπτώσεις ο αριθμός των διαδηλωτών φάνηκε να είναι ιδιαίτερα αυξημένος καθώς οι διαμαρτυρίες μαίνονται για πέντε και πλέον εβδομάδες με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την «αστυνομία ηθών» επειδή δε φορούσε «ορθά» το χιτζάμπ της.

Εχθές, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν είπε απευθυνόμενος σε όσους συμμετέχουν στις διαδηλώσεις ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που θα βγουν στους δρόμους.

«Μη βγείτε στους δρόμους. Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα των ταραχών», δήλωσε ο διοικητής, Χοσεΐν Σαλαμί. «Πρόκειται για ένα σκοτεινό σχέδιο που εκκολάφτηκε στον Λευκό Οίκο και το σιωνιστικό καθεστώς», πρόσθεσε.

Η εν λόγω δήλωση προκάλεσε ανησυχία καθώς ενδέχεται να σηματοδοτήσει την ενίσχυση της καταστολής των ταραχών που συνεχίζουν να σημειώνονται στη χώρα εδώ και βδομάδες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, οι οποίοι υπάγονται απευθείας στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δεν έχουν συμμετάσχει στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γροιλανδία: Εκατοντάδες πολίτες σχεδιάζουν να διαδηλώσουν στα εγκαίνια του νέου αμερικανικού προξενείου

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Τζεφ Λάντρι, ότι «ήρθε η ώρα η Ουάσινγκτον να επαναφέρει το αποτύπωμά της» στην αρκτική περιοχή
THE LIFO TEAM
Μπεν-Γβιρ: Βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει την κακομεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων

Διεθνή / Μπεν-Γβιρ: Το βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει πώς το Ισραήλ κακοποιεί τους Παλαιστίνιους κρατουμένους

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει την πρωτοφανή έκταση βίαιων πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, που διαπράττονται από δεσμοφύλακες.
THE LIFO TEAM
ΡΑΟΥΛ ΚΑΣΤΡΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γιατί οι ΗΠΑ αποφάσισαν να απαγγείλουν κατηγορίες για φόνο στον 94χρονο πρώην πρόεδρο της Κούβας;

Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες για φόνο και άλλα αδικήματα στον Ραούλ Κάστρο, για τον φερόμενο ρόλο του στην κατάρριψη δύο πολιτικών αεροσκαφών Κουβανών εξορίστων το 1996
THE LIFO TEAM
Δύο τρανς πρόσωπα γράφουν ιστορία στη Σκωτία — και η Βουλή αφαιρεί το φίλτρο φύλου από το site της

Διεθνή / Δύο τρανς πρόσωπα γράφουν ιστορία στη Σκωτία με την εκλογή τους και η Βουλή αφαιρεί το φίλτρο φύλου από το site της

Η Iris Duane και το Q Manivannan έγιναν τα πρώτα ανοιχτά τρανς μέλη του σκωτσέζικου κοινοβουλίου. Λίγες ημέρες αργότερα, το Holyrood αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του το φίλτρο αναζήτησης με βάση το φύλο, μετά τις αντιδράσεις για την καταγραφή μιας τρανς γυναίκας και ενός non-binary προσώπου.
THE LIFO TEAM