Ιράν: Γυναίκες δημοσιογράφοι κατηγορούνται για «προπαγάνδα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας»

Ιράν: Γυναίκες δημοσιογράφοι κατηγορούνται για «προπαγάνδα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Δύο Ιρανές δημοσιογράφοι, οι οποίες βρίσκονται υπό κράτηση εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, κατηγορούνται για «προπαγάνδα» εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

H εξέλιξη έρχεται καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν με το θάνατο, στις 16 Σεπτεμβρίου, της Μαχσά Αμινί, μιας νεαρής γυναίκας η οποία είχε συλληφθεί τρεις ημέρες νωρίτερα από την αστυνομία ηθών, που την κατηγόρησε ότι παραβίασε τον ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο οποίος επιβάλλει στους δημόσιους χώρους την ισλαμική μαντίλα.

Η Νιλουφάρ Χαμεντί και η Ελαχέχ Μοχαμαντί «τελούν υπό προσωρινή κράτηση για προπαγάνδα κατά του συστήματος και συνωμοσία για δράση εναντίον της εθνικής ασφαλείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της δικαιοσύνης Μασούντ Σεταγεσί, κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Τεχεράνη.

Η 30χρονη φωτορεπόρτερ Νιλουφάρ Χαμεντί, η οποία συνελήφθη στις 20 Σεπτεμβρίου και εργάζεται στην εφημερίδα Σαργ, είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου η Μαχσά Αμινί βρισκόταν σε κώμα πριν καταλήξει.

Η 35χρονη Ελαχέχ Μοχαμαντί, δημοσιογράφος της εφημερίδας Χαμ Μιχάν, συνελήφθη στις 29 Σεπτεμβρίου. Είχε μεταβεί στην πόλη Σαγέζ, στην επαρχία του Κουρδιστάν, για να καλύψει την κηδεία της νεαρής γυναίκας και στην πόλη αυτή είχε πραγματοποιηθεί μία από τις πρώτες διαδηλώσεις.

Η μεταρρυθμιστική εφημερίδα Σαζαντεγκί ανέφερε στο τέλος Οκτωβρίου πως «περισσότεροι από 20 δημοσιογράφοι εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση», κυρίως στην Τεχεράνη, αλλά και σε άλλες πόλεις. Άλλοι έχουν κληθεί να εμφανισθούν ενώπιον των αρχών, προσθέτει η εφημερίδα.

Περισσότεροι από 300 Ιρανοί δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ είχαν επικρίνει στις 30 Οκτωβρίου τις αρχές επειδή «συνέλαβαν συναδέλφους και τους στέρησαν τα δικαιώματά τους», κυρίως την «πρόσβαση στους δικηγόρους τους».

Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές, αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων. Εκατοντάδες άλλοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες, έχουν συλληφθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ και AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φονική χιονοκαταιγίδα Fern πλήττει τις ΗΠΑ - Τουλάχιστον 11 νεκροί και 800.000 πολίτες χωρίς ρεύμα

Διεθνή / Η φονική χιονοκαταιγίδα Fern πλήττει τις ΗΠΑ - Τουλάχιστον 11 νεκροί και 800.000 πολίτες χωρίς ρεύμα

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα φαινόμενα ενδέχεται να διαρκέσουν για ημέρες και να επηρεάσουν έως και 180 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή πάνω από τον μισό πληθυσμό των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
«Θα θερίσετε θύελλα»: Γιγάντια τοιχογραφία στην Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Διεθνή / «Θα θερίσετε θύελλα»: Γιγάντια τοιχογραφία στην Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Θα υποστείτε πολύ πιο σοβαρές συνέπειες από αυτές που θα προκαλέσετε, ξεκαθαρίζει το Ιράν καθώς αμερικανικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται στην περιοχή
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Διεθνή / Ελληνοαμερικανός μετεωρολόγος για κακοκαιρία στις ΗΠΑ: «Είχαν χρόνια να ζήσουν κάτι τέτοιο»

Οι αρχές προειδοποιούν ότι το κρύο θα συνεχιστεί καθ’ όλη την εβδομάδα και σε ορισμένες περιοχές των κεντρικών ΗΠΑ τα θερμόμετρα μπορεί να δείξουν ακόμη και -45°C
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Διεθνή / Κακοκαιρία σαρώνει τις ΗΠΑ: Χωρίς ρεύμα πάνω από 670.000 σπίτια, χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων

Συνολικά, 17 πολιτείες έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κακοκαιρίας, καθώς το κύμα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με χιόνι, χαλάζι, παγωμένη βροχή και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες
THE LIFO TEAM