Νέες διαδηλώσεις στο Ιράν- Οι δυνάμεις ασφαλείας «άνοιξαν πυρ, τραυμάτισαν 35 άτομα»

Νέες διαδηλώσεις στο Ιράν- Οι δυνάμεις ασφαλείας «άνοιξαν πυρ, τραυμάτισαν 35 άτομα» Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Νέες διαδηλώσεις έγιναν σήμερα σε πανεπιστήμια του Ιράν και σε κουρδικές περιοχές, στα βορειοδυτικά της χώρας, καθώς παρά την καταστολή το κύμα διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος δεν υποχωρεί.

Σύμφωνα με την Hengaw, οργάνωση για τα δικαιώματα των Κούρδων του Ιράν, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σήμερα στην πόλη Μαριβάν του Κουρδιστάν, τραυματίζοντας 35 ανθρώπους. 

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο της Νασρίν Γαντρί, μιας φοιτήτριας από τη Μαριβάν. Σύμφωνα με την Hengaw, η φοιτήτρια υπέκυψε στα τραύματά της το Σάββατο, στην Τεχεράνη, έπειτα από χτύπημα στο κεφάλι από αστυνομικούς. 

Η ταφή της νεαρής έγινε τα ξημερώματα χωρίς τελετή, έπειτα από επιμονή των αρχών οι οποίες φοβούνταν μήπως σημειωθούν ταραχές, σύμφωνα με την οργάνωση. Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες σε κυβερνητικά κτίρια, έκαψαν σημαίες και έκαναν πορεία στους δρόμους. Οι αρχές έστειλαν ενισχύσεις και πυροβολισμοί ακούστηκαν στην πόλη μόλις βράδιασε, σύμφωνα με την Hengaw.

Στο μεταξύ, στην Τεχεράνη, φοιτητές του πανεπιστημίου Σαρίφ έκαναν καθιστική διαμαρτυρία, σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights. Η κίνησή τους αυτή έγινε σε ένδειξη συμπαράστασης σε άλλους φοιτητές, που συνελήφθησαν. 

Στην καταστολή των διαδηλώσεων έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 186 άνθρωποι από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε το Σάββατο στη δημοσιότητα η Iran Human Rights. Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, 118 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένα άλλο κίνημα διαμαρτυρίας στην πόλη Ζαχεντάν της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, που ξέσπασε στις 30 Σεπτεμβρίου μετά τον βιασμό μιας νεαρής κοπέλας από αστυνομικό.

Σε μια νέα έξαρση βίας σε αυτή την επαρχία, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν διαδηλωτές στην πόλη Χας, κοντά στη Ζαχεντάν, την Παρασκευή, ανέφεραν ΜΚΟ. Δέκα άνθρωποι μπορεί να έχουν σκοτωθεί και δεκάδες άλλοι να έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι πυροβόλησαν διαδηλωτές από τις στέγες κτιρίων.

Η οργάνωση Iran Human Rights έκανε λόγο για 16 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από πυρά στην Χας μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / WSJ: Τα κράτη του Κόλπου άρουν τους περιορισμούς για την επιχείρηση «Project Freedom» στα Στενά του Ορμούζ

Η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την επανέναρξη της αμερικανικής επιχείρησης καθοδήγησης και επίβλεψης πλοίων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι η μετανάστευση έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε «εκκολαπτήριο» τρομοκρατίας

«Ως γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού και των αξιών του, η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα και να σταματήσει τη σκόπιμη παρακμή της», σημειώνεται σε σχετικό κείμενο
THE LIFO TEAM
ΜΠΟΝΙ ΤΑΙΛΕΡ ΤΕΧΝΗΤΟ ΚΩΜΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Διεθνή / Νοσηλεύεται σε τεχνητό κώμα η Μπόνι Τάιλερ μετά από επέμβαση στο έντερο

Την Τετάρτη είχε γίνει γνωστό ότι η τραγουδίστρια υποβλήθηκε σε επείγουσα επέμβαση στο έντερο, με την αρχική ανακοίνωση να αναφέρει ότι η επέμβαση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ότι η ίδια αναρρώνει
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Διεθνή / Χανταϊός: Οι βρετανικές αρχές ζητούν καραντίνα 45 ημερών για επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου

Δύο Βρετανοί βρίσκονται ήδη σε απομόνωση στα σπίτια τους, έπειτα από πιθανή έκθεση στον ιό, ενώ ένας 56χρονος Βρετανός νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στην Ολλανδία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Το Ιράν εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ ενώ ο Τραμπ απειλεί: «Αν δεν συμφωνήσουν, οι βομβαρδισμοί θα αρχίσουν»

Η Τεχεράνη μελετά το αμερικανικό σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ, ενώ η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις στρατιωτικές πιέσεις και τις απειλές για νέα χτυπήματα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΪΟΣ

Διεθνή / Χανταϊός: Επιβεβαιώθηκαν τα 5 από τα 8 φερόμενα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα, δεδομένου της περιόδου επώασης της νόσου που μπορεί να φτάσει έως και τις έξι εβδομάδες
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM