Νέες διαδηλώσεις στο Ιράν- Οι δυνάμεις ασφαλείας «άνοιξαν πυρ, τραυμάτισαν 35 άτομα»

Νέες διαδηλώσεις στο Ιράν- Οι δυνάμεις ασφαλείας «άνοιξαν πυρ, τραυμάτισαν 35 άτομα» Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Νέες διαδηλώσεις έγιναν σήμερα σε πανεπιστήμια του Ιράν και σε κουρδικές περιοχές, στα βορειοδυτικά της χώρας, καθώς παρά την καταστολή το κύμα διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος δεν υποχωρεί.

Σύμφωνα με την Hengaw, οργάνωση για τα δικαιώματα των Κούρδων του Ιράν, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σήμερα στην πόλη Μαριβάν του Κουρδιστάν, τραυματίζοντας 35 ανθρώπους. 

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο της Νασρίν Γαντρί, μιας φοιτήτριας από τη Μαριβάν. Σύμφωνα με την Hengaw, η φοιτήτρια υπέκυψε στα τραύματά της το Σάββατο, στην Τεχεράνη, έπειτα από χτύπημα στο κεφάλι από αστυνομικούς. 

Η ταφή της νεαρής έγινε τα ξημερώματα χωρίς τελετή, έπειτα από επιμονή των αρχών οι οποίες φοβούνταν μήπως σημειωθούν ταραχές, σύμφωνα με την οργάνωση. Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες σε κυβερνητικά κτίρια, έκαψαν σημαίες και έκαναν πορεία στους δρόμους. Οι αρχές έστειλαν ενισχύσεις και πυροβολισμοί ακούστηκαν στην πόλη μόλις βράδιασε, σύμφωνα με την Hengaw.

Στο μεταξύ, στην Τεχεράνη, φοιτητές του πανεπιστημίου Σαρίφ έκαναν καθιστική διαμαρτυρία, σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights. Η κίνησή τους αυτή έγινε σε ένδειξη συμπαράστασης σε άλλους φοιτητές, που συνελήφθησαν. 

Στην καταστολή των διαδηλώσεων έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 186 άνθρωποι από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε το Σάββατο στη δημοσιότητα η Iran Human Rights. Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, 118 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένα άλλο κίνημα διαμαρτυρίας στην πόλη Ζαχεντάν της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, που ξέσπασε στις 30 Σεπτεμβρίου μετά τον βιασμό μιας νεαρής κοπέλας από αστυνομικό.

Σε μια νέα έξαρση βίας σε αυτή την επαρχία, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν διαδηλωτές στην πόλη Χας, κοντά στη Ζαχεντάν, την Παρασκευή, ανέφεραν ΜΚΟ. Δέκα άνθρωποι μπορεί να έχουν σκοτωθεί και δεκάδες άλλοι να έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι πυροβόλησαν διαδηλωτές από τις στέγες κτιρίων.

Η οργάνωση Iran Human Rights έκανε λόγο για 16 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από πυρά στην Χας μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM
ΝΑΠΟΛΗ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Διεθνή / Νάπολη: Ένοπλοι ληστές κράτησαν 25 ομήρους σε τράπεζα - Διέφυγαν μέσω υπόγειας σήραγγας

Παρόμοια ληστεία είχε σημειωθεί το 2020 σε υποκατάστημα της Crédit Agricole στο Milan, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης το αποχετευτικό δίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση και να διαφύγουν
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΝΑΡΚΕΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Τι είδους νάρκες έχει τοποθετήσει το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ και πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να τις απομακρύνουν;

Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να ξεκινήσει επιχειρήσεις κατά των ναρκών στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για το άνοιγμα των Στενών, όμως η αποναρκοθέτηση είναι μια επίπονη και επικίνδυνη διαδικασία
THE LIFO TEAM