ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Ιράκ: Χωρίς τέλος οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Στους 224 οι νεκροί από τις αρχές Οκτωβρίου

Ιράκ: Χωρίς τέλος οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Στους 224 οι νεκροί από τις αρχές Οκτωβρίου Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Εκατοντάδες Ιρακινοί παρέμειναν σήμερα στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης, αψηφώντας την αιματηρή καταστολή των αρχών και ζητώντας επί τέταρτη συνεχή ημέρα «την πτώση του καθεστώτος».

«Θέλουμε την πτώση του καθεστώτος! Να ξεριζωθούν όλοι!», δήλωσε ένας διαδηλωτής που βρισκόταν κοντά στις σκηνές που έχουν στήσει όσοι κοιμήθηκαν στην πλατεία το βράδυ. Νεαροί άνδρες έχουν στήσει οδοφράγματα σε γέφυρα που οδηγεί στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, με τις δυνάμεις ασφαλείας να εξακολουθεί να κάνει χρήση δακρυγόνων.

Τουλάχιστον 67 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας και παραστρατιωτικές οργανώσεις στο δεύτερο κύμα διαμαρτυριών που ξέσπασε αυτό τον μήνα εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις αρχές Οκτωβρίου ανέρχεται πλέον σε 224.

Εξάλλου σήμερα μέλη της επίλεκτης Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ανακοίνωσαν ότι έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της Βαγδάτης έπειτα από αίτημα του Άμπντελ Μάχντι για να προστατεύσουν σημαντικά κρατικά κτίρια καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας είναι απασχολημένες με τις διαδηλώσεις. «Δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν αναπτυχθεί σε κάποιες περιοχές της Βαγδάτης για να προστατεύσουν κρατικά κτίρια από απείθαρχα στοιχεία που εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είναι απασχολημένες με την προστασία των διαδηλωτών και των διαδηλώσεων», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία αυτή.

Δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν στο Reuters χθες Σάββατο ότι μέλη της επίλεκτης Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν αναπτυχθεί στη Βαγδάτη και έχουν εντολή «να χρησιμοποιήσουν όλα τα απαραίτητα μέσα» για να τερματίσουν τις συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Μέλη της υπηρεσίας αυτής χτύπησαν και συνέλαβαν δεκάδες διαδηλωτές στην πόλη Νασιρίγια στο νότιο Ιράκ χθες Σάββατο το βράδυ. Με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου διέλυσαν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ, αλλά κάποιοι διαδηλωτές επέστρεψαν.

Ιράκ: Χωρίς τέλος οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Στους 224 οι νεκροί από τις αρχές Οκτωβρίου Facebook Twitter
ΕΡΑ
Ιράκ: Χωρίς τέλος οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις - Στους 224 οι νεκροί από τις αρχές Οκτωβρίου Facebook Twitter
ΕΡΑ

Γύρω από την πλατεία εθελοντές διανέμουν μέσα για την προστασία των διαδηλωτών από τα δακρυγόνα: αναψυκτικά ή νερό αναμεμιγμένο με μαγιά για να απλώσουν στο πρόσωπό τους. Διότι στην Ταχρίρ οι διαδηλωτές δηλώνουν έτοιμοι να μείνουν εκεί όσο καιρό χρειαστεί για «να πέσει το καθεστώς». Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχάμεντ αλ Χαλμπούσι και ο πρωθυπουργός Άμπντελ Μάχντι έχουν υποσχεθεί από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας μια σειρά κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Όμως «δεν θέλουμε κανέναν, ούτε τον Χαλμπούσι, ούτε τον Άμπντελ Μάχντι», απαντά ένας διαδηλωτής.

Με πληροφορίες από  ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΚΡΟΝ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Γαλλία: Ο Μακρόν ζητά την άμεση σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την εθνική, εδαφική ασφάλεια και για την ασφάλεια των συμπατριωτών μας στη Μέση Ανατολή», τόνισε, μεταξύ άλλων
THE LIFO TEAM
Το Ιράν υπόσχεται «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Διεθνή / Το Ιράν υπόσχεται «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση, φοβούμενη ότι η ένταση μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα κράτη της περιοχής, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση φαίνεται να παραμένουν εύθραυστες
THE LIFO TEAM
Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ήρθε η ώρα ο λαός του Ιράν να αποτινάξει τον ζυγό της τυραννίας

Διεθνή / Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ήρθε η ώρα ο λαός του Ιράν να αποτινάξει τον ζυγό της τυραννίας

«Αυτό το φονικό τρομοκρατικό καθεστώς δεν πρέπει να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα που θα του επέτρεπαν να απειλήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα» ξεκαθάρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο πρώτο μήνυμά του μετά την επιχείρηση «βρυχηθμός του λιονταριού» στο Ιράν
THE LIFO TEAM