ΗΠΑ: Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ παρέδωσε έγγραφα για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές

ΗΠΑ: Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ παρέδωσε έγγραφα για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές Facebook Twitter
0

Ο Κάρτερ Πέιτζ, πρώην σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, παρέδωσε σήμερα «άσχετα και αχρείαστα» έγγραφα σε δύο επιτροπές του Κογκρέσου που ερευνούν την καταγγελλόμενη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.


Ο Πέιτζ, ένας σύμβουλος πετρελαϊκών εταιρειών με πολυάριθμες επαφές στη Ρωσία, ανέφερε σε ένα μήνυμά του προς το πρακτορείο Reuters ότι κατέθεσε τα έγγραφα στις επιτροπές της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.


«Μόλις άφησα άσχετα και αχρείαστα έγγραφα για το Κυνήγι Μαγισσών. Και τώρα πάω για μεγαλύτερα και καλύτερα πράγματα, έγραψε στο μήνυμα αυτό».


Πριν από δύο εβδομάδες ο Πέιτζ είχε παραδεχτεί, σε μια ακρόασή του στην επιτροπή της Βουλής, ότι δεν είχε παρουσιάσει όλα τα σχετικά έγγραφα που αναφέρονταν στην κλήτευσή του. Μεταξύ αυτών ήταν και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχε παραλάβει τόσο ο ίδιος όσο και ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζορτζ Παπαδόπουλος.


Σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της κατάθεσής του, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, δεν παρέδωσε τα έγγραφα γιατί υπέθεσε ότι η επιτροπή "πιθανότατα θα τα είχε ήδη λάβει από άλλους". Συμφώνησε όμως να τα καταθέσει.


Στη συνέχεια της κατάθεσής του ωστόσο ο Πέιτζ επικαλέστηκε την Πέμπτη Τροπολογία (το δικαίωμα κάποιου να μην αυτοενοχοποιείται) ως τον λόγο για τον οποίο παρακράτησε τα έγγραφα που ζητούσε η επιτροπή.

Πρόσθεσε ότι τίποτα δεν θα με ενοχοποιούσε άμεσα αλλά εξέφρασε ανησυχίες για τις πιθανές ασυμφωνίες των εγγράφων που είχε στην κατοχή του με το υλικό που συλλέχθηκε από μια επιχείρηση τηλεφωνικών παρακολουθήσεων η οποία οργανώθηκε με βάση ένα απόρρητο ένταλμα που στηρίχθηκε στον νόμο περί κατασκοπείας ξένων κρατών (FISA).


Τον περασμένο μήνα ο Παπαδόπουλος παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα στο FBI για τις προσπάθειές του να οργανώσει μια συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν το 2016.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκεί 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Διεθνή / Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκούν 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφει με σχέδιο αναγέννησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, κλιματική κρίση, άμυνα και η μάχη για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. – όλα κρέμονται από μια πολιτική ισορροπία.
LIFO NEWSROOM
Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM