ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ψήφισε νομοσχέδιο-ορόσημο που προστατεύει τους γάμους ομοφυλόφιλων

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ψήφισε νομοσχέδιο-ορόσημο που προστατεύει τους γάμους ομοφυλόφιλων Facebook Twitter
Φωτ: AP
0

Το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε νομοσχέδιο ορόσημο που προστατεύει τους γάμους ομοφυλόφιλων.

Η νομοθεσία πέρασε με ψήφους 258-169 και πλέον θα σταλθεί στον Τζο Μπάιντεν για να υπογραφεί ως νόμος. Με αυτόν τον τρόπο, όπως μεταδίδουν οι NYTimes ολοκληρώνεται μια απίθανη πορεία για ένα μέτρο που μόλις πριν από μήνες φαινόταν να έχει ελάχιστες πιθανότητες να τεθεί σε ισχύ.

Η πρόεδρος του Κογκρέσου Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε το αποτέλεσμα, χτυπώντας επανειλημμένα το σφυρί σαν να χειροκροτούσε, ενώ τα μέλη του Κογκρέσου ζητωκραύγαζαν.  

Η Πελόζι, η οποία θα παραδώσει την έδρα της τον επόμενο μήνα, εξέφρασε τη χαρά της επειδή «ένας από τους τελευταίους νόμους» που θα υπογράψει με την ιδιότητα της προέδρου προστατεύει αυτές τις ενώσεις. Λίγα λεπτά προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία, η Πελόζι απέτισε φόρο τιμής στον Χάρβεϊ Μιλ, τον πρώτο δημοτικό σύμβουλο της Καλιφόρνιας που δήλωνε ανοιχτά ότι ήταν ομοφυλόφιλος και δολοφονήθηκε το 1978. «Κάποια ημέρα, είπε στους υποστηρικτές του: γεύτηκα την ελευθερία, δεν θα κάνω πίσω», είπε. «Σήμερα, η Βουλή στέκει με υπερηφάνεια στο πλευρό των δυνάμεων της ελευθερίας, κατά της επιστροφής στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Η προώθηση του Νόμου περί Σεβασμού του Γάμου (Respect for Marriage Act) θεωρήθηκε αναγκαία μετά τους φόβους που εκφράστηκαν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα αναθεωρούσε προηγούμενη απόφασή του για το θέμα αυτό, όπως έκανε τον Ιούνιο και για τις αμβλώσεις. Το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου επικρατούν οι συντηρητικοί δικαστές, φαίνεται άλλωστε ότι ετοιμάζεται να δικαιώσει ορισμένες επιχειρήσεις που αρνούνται να εξυπηρετήσουν ζευγάρια του ίδιου φύλου, επικαλούμενο την ελευθερία της έκφρασης. Μια απόφαση για το θέμα αυτό ενδέχεται να ανακοινωθεί το καλοκαίρι.

Το νομοσχέδιο είχε τη στήριξη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά και αρκετών θρησκευτικών οργανώσεων και ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων ήταν και η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, μολονότι πολλοί Αμερικανοί συντηρητικοί αντιτίθενται ακόμη στους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων επειδή, όπως λένε, αντίκεινται στις βιβλικές γραφές.

Ο νόμος που υιοθετήθηκε σήμερα καταργεί παλαιότερες διατάξεις που ορίζουν τον γάμο ως ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας και απαγορεύει στους δημοσίους υπαλλήλους όλων των Πολιτειών να κάνουν διακρίσεις «λόγω του φύλου, της φυλής, της εθνικότητας ή της καταγωγής» του ζευγαριού.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ