WEEKEND

ΗΠΑ: Κατασχέθηκε φορτίο 13 τόνων με ανθρώπινα μαλλιά - «Πιθανόν από κρατούμενους»

ΗΠΑ: Κατασχέθηκε φορτίο 13 τόνων με ανθρώπινα μαλλιά - «Πιθανόν από κρατούμενους» Facebook Twitter
ΗΠΑ: Κατασχέθηκαν προϊόντα ομορφιάς 13 τόνων - Εικάζεται ότι προέρχονται από ανθρώπινα μαλλιά (Associated Press)
0

Οι ομοσπονδιακές αρχές στη Νέα Υόρκη κατάσχεσαν την Τετάρτη τρέσες, περούκες και αξεσουάρ μαλλιών που εικάζεται ότι προέρχονται από ανθρώπους που είναι παράνομα κρατούμενοι σε στρατόπεδο της Κίνας.

Οι τελωνιακοί και οι συνοριοφύλακες των ΗΠΑ δήλωσαν στο Associated Press, που δημοσιεύει αποκλειστικό ρεπορτάζ για το θέμα, ότι κατασχέθηκαν 13 τόνοι προϊόντων μαλλιών αξίας περίπου 800.000 δολαρίων.

«Η παραγωγή αυτών συνιστά πολύ σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εντολή κράτησης του φορτίου έχει ως στόχο να στείλει ένα σαφές και άμεσο μήνυμα σε όλους, όσοι επιδιώκουν να συνεργαστούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οι παράνομες και απάνθρωπες πρακτικές δεν θα γίνονται ανεκτές στις ΗΠΑ», δήλωσε η Brenda Smith, βοηθός επίτροπος του Γραφείου Εμπορίου της CBP.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά φέτος που η αρμόδια υπηρεσία έχει εφαρμόσει μία από τις σπάνιες εντολές κατάσχεσης αποστολών αξεσουάρ από την Κίνα, με βάση υποψίες ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτές παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Ρουσάν Αμπάς, ένας Αμερικανός ακτιβιστής του οποίου η αδελφή, ιατρός στο επάγγελμα, εξαφανίστηκε στην Κίνα πριν από σχεδόν δύο χρόνια και πιστεύεται ότι είναι έγκλειστη σε στρατόπεδο κράτησης, είπε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν τα αξεσουάρ μαλλιών όπως οι τρέσες και οι περούκες θα πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά από πού προέρχονται.

«Αυτό είναι τόσο θλιβερό για εμάς. Θέλω οι άνθρωποι να σκεφτούν. Η αδερφή μου βρίσκεται κάπου και εξαναγκάζεται να κάνει τι, περούκες με ανθρώπινα μαλλιά;»

Οι εξαγωγείς των προϊόντων βρίσκονται στην περιοχή της Σιντζιάνγκ της νοτιοδυτικής Κίνας, όπου, εικάζεται ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση έχει θέσει υπό κράτηση περίπου 1 εκατομμύριο ή περισσότερα άτομα από τουρκικές μειονότητες.

ΗΠΑ: Κατασχέθηκε φορτίο 13 τόνων με ανθρώπινα μαλλιά - «Πιθανόν από κρατούμενους» Facebook Twitter

Οι εθνοτικές μειονότητες κρατούνται σε στρατόπεδα και φυλακές όπου αναγκάζονται να αρνηθούν την θρησκεία και τη γλώσσα τους ενώ υπόκεινται σωματικά βασανιστήρια.

Αναφορές του AP και άλλων ειδησεογραφικών οργανισμών διαπίστωσαν επανειλημμένα ότι άτομα μέσα στα στρατόπεδα και τις φυλακές, τα οποία οι ακτιβιστές αποκαλούν «μαύρα εργοστάσια», κατασκευάζουν αθλητικά είδη και άλλα ρούχα για δημοφιλείς αμερικανικές μάρκες.

Το AP προσπάθησε να επισκεφτεί την Hetian Haolin Hair Accessories Co. πριν από περισσότερο από ένα χρόνο κατά τη διάρκεια έρευνας σχετικά με την καταναγκαστική εργασία μέσα στα στρατόπεδα.

Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη εφικτό.

«Από το δρόμο, ήταν ξεκάθαρο ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο στη Haolin με τα αξεσουάρ μαλλιών ήταν φρούριο με περίφραξη από συρματοπλέγματα και κάμερες παρακολούθησης.

Ωστόσο, δεν ήταν σαφές, σύμφωνα με το AP εάν το εργοστάσιο αποτελούσε μέρος ενός κέντρου κράτησης, αλλά πρώην κρατούμενοι σε άλλα μέρη της Σινγιάνγκ ανέφεραν ότι εργάζονταν σε ανάλογους χώρους με περιφράξεις κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ το βράδυ επέστρεφαν σε στρατόπεδα κράτησης.

Το αρμόδιο κινεζικό υπουργείο δήλωσε ότι δεν υπάρχει καταναγκαστική εργασία, ούτε κράτηση εθνικών μειονοτήτων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι αρχές της Σινγιάνγκ ανακοίνωσαν ότι τα στρατόπεδα είχαν κλείσει και όλοι οι κρατούμενοι είχαν «αποφοιτήσει», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά. Ένας ισχυρισμός ωστόσο, που είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα, δεδομένης της αυστηρής παρακολούθησης και των περιορισμών στην περιοχή.

Ορισμένοι Ουιγούροι και άτομα από το Καζακστάν έχουν αναφέρει στο AP ότι οι συγγενείς τους έχουν απελευθερωθεί, αλλά πολλοί άλλοι είπαν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα παραμένουν υπό κράτηση, καταδικάστηκαν σε φυλακή ή μεταφέρθηκαν για καταναγκαστική εργασία σε εργοστάσια.

Με πληροφορίες του Associated Press

Διεθνή
0

WEEKEND

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ