ΑΘΗΝΑ

ΗΠΑ: Η Βόρεια Κορέα είναι η «πιο επείγουσα απειλή» για την ασφάλειά μας

ΗΠΑ: Η Βόρεια Κορέα είναι η «πιο επείγουσα απειλή» για την ασφάλειά μας Facebook Twitter
2

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις δήλωσε ότι τόσο το πυρηνικό, όσο και το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας την καθιστούν “την πιο επείγουσα” απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, καθώς έχει εντατικοποιηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης τους.

 

“Το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων είναι ένας ξεκάθαρος κίνδυνος για όλους, ενώ οι προκλητικές ενέργειες του καθεστώτος είναι παράνομες υπό το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Οι ενέργειες αυτές δεν έχουν μετριαστεί παρά τις κυρώσεις του ΟΗΕ,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΑΜ σε γραπτή δήλωσή του προς την αρμόδια επιτροπή για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

 

“Η πιο άμεση και επικίνδυνη απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια είναι η Βόρεια Κορέα που συνεχίζει την ανάπτυξη του πυρηνικού της οπλοστασίου, ενώ έχει αυξηθεί ο ρυθμός και το απόκτησης και το εύρος των μέσων μεταφοράς πυρηνικών όπλων” που διαθέτει, ανέφερε η γραπτή δήλωση του Μάτις προς την επιτροπή.

 

Στις αρχές Ιουνίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέκτεινε την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, μετά τις επαναληπτικές πυραυλικές εκτοξεύσεις. Επρόκειτο για την πρώτη απόφαση του ΟΗΕ που ψηφίστηκε με την σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ και της Κίνας μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ.

 

Από την αρχή του 2016, η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις, αλλά και δύο πυρηνικές δοκιμές, ενισχύοντας την επιθετική ρητορική της για την ανάπτυξη ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής, ο οποίος θα μπορεί να πλήξει τις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο Μάτις προειδοποίησε για τις απώλειες που θα έχει μία ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση με την Βόρεια Κορέα.

 

“Θα πρόκειται για έναν πόλεμο που δε θα μοιάζει σε τίποτα με τα όσα έχουμε δει από το 1953, ενώ θα πρέπει να αντιδράσουμε με οποιοδήποτε επίπεδο χρήσης πολεμικής ισχύος κριθεί αναγκαίο... Θα πρόκειται για μία ιδιαιτέρως σοβαρή πολεμική σύγκρουση,” σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΑΜ.

 

Ο Πόλεμος της Κορέας τερματίστηκε το 1953, τρία χρόνια μετά την έναρξή του, και στοίχισε τη ζωή 140.000 Νοτιοκορεατών, 36.000 Αμερικανών στρατιωτών και ενός εκατομμυρίου αμάχων.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
2

ΑΘΗΝΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Διεθνή / Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
LIFO NEWSROOM