Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ  διερευνούν το θάνατο μιας γυναίκας στο Όρεγκον και τη νοσηλεία άλλης μίας στο Τέξας μετά τη λήψη του εμβολίου της Johnson & Johnson.

 

Τα περιστατικά καταγράφηκαν ενώ η αρμόδια επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να εξετάσει εάν είναι ασφαλές να ξαναρχίσει η χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως επειδή αναφέρεται κάτι, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι προκλήθηκε από το εμβόλιο ή συνδέεται με αυτό», δήλωσε η Imelda Garcia της υπηρεσίας υγείας του Τέξας, σύμφωνα με την εφημερίδα Austin American-Statesman.

 

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ συνέστησαν την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου της J&J την προηγούμενη εβδομάδα αφού εμφανίστηκαν θρομβώσεις σε έξι από τους περίπου 7 εκατομμύρια ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε στη χώρα.

 

Η γυναίκα από το Όρεγκον, περίπου 50 ετών, έλαβε το εμβόλιο πριν από την παύση της χρήσης του, ανέφεραν σε δήλωσή τους οι υγειονομικές αρχές. Ανέπτυξε έναν «σπάνιο αλλά σοβαρό θρόμβο αίματος εντός δύο εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό», σε συνδυασμό με πολύ χαμηλά αιμοπετάλια», πρόσθεσε η Oregon Health Authority. Προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να αποδοθεί ευθύνη στο εμβόλιο έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα.

 

Παράλληλα, εκπρόσωπος της υγειονομικής υπηρεσίας του Τέξας δήλωσε ότι τα CDC έχουν ενημερωθεί για το περιστατικό, αν και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για να προστατεύσει την ιδιωτικότητα της ασθενούς.

 

«Πρόκειται για μια ενήλικη γυναίκα, που νοσηλεύεται αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της J&J με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά των έξι περιστατικών τα οποία αναφέρθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε άλλες περιοχές», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

 

Η εφημερίδα Austin American-Statesman, η οποία πρώτη ανέφερε την είδηση, έγραψε ότι οι ομοσπονδιακές αρχές εξετάζουν το περιστατικό.

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εντόπισε ενδεχόμενη σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της J&J κατά της covid-19 και σπάνια περιστατικά θρομβώσεων σε κάποιους από τους ενήλικες στους οποίους είχε χορηγηθεί στις ΗΠΑ, όμως τόνισε ότι τα οφέλη του εμβολίου είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

 

Με πληροφορίες του Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr