Δεύτερη εκτέλεση θανατοποινίτη με τουφέκι σε πέντε εβδομάδες στη Νότια Καρολίνα

ΗΠΑ: Δεύτερη εκτέλεση θανατοποινίτη με τουφέκι σε πέντε εβδομάδες στη Νότια Καρολίνα Facebook Twitter
0

Για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε εβδομάδες, η Πολιτεία της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ προχώρησε στην εκτέλεση θανατοποινίτη διά τυφεκισμού, επαναφέροντας μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες μεθόδους θανάτωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο 42χρονος Μάικαλ Μάντι εκτελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής (ξημερώματα Σαββάτου ώρα Ελλάδας) στις φυλακές της Πολιτείας, έχοντας καταδικαστεί για τη δολοφονία αστυνομικού το 2004. Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε στις 6:01 μ.μ. τοπική ώρα από τριμελές εκτελεστικό απόσπασμα, όπως ανακοινώθηκε από τη σωφρονιστική υπηρεσία.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους που παρακολούθησαν τη διαδικασία, ο καταδικασμένος ήταν δεμένος σε καρέκλα, με κουκούλα στο κεφάλι και έναν χάρτινο στόχο πάνω στο σημείο της καρδιάς. Η εικόνα θύμισε σκοτεινές εποχές, με τον συνήγορό του να κάνει λόγο για «αποτρόπαιο κατάλοιπο του παρελθόντος που δεν αρμόζει σε μια σύγχρονη κοινωνία».

Ο Μάντι είχε επιλέξει ο ίδιος τη μέθοδο του τυφεκισμού, όπως και ο Μπραντ Σίγκμον, ο οποίος εκτελέστηκε στις 7 Μαρτίου — η πρώτη τέτοια εκτέλεση στις ΗΠΑ από το 2010.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νότια Καρολίνα, αν και ορίζει ως βασική μέθοδο εκτέλεσης την ηλεκτρική καρέκλα, επιτρέπει στους θανατοποινίτες να επιλέξουν μεταξύ θανατηφόρας ένεσης ή εκτελεστικού αποσπάσματος. Το αίτημα για απονομή χάριτος από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Χένρι ΜακΜάστερ απορρίφθηκε – άλλωστε, ο ΜακΜάστερ δεν έχει εγκρίνει ποτέ παρόμοιο αίτημα από το 2017 που ανέλαβε καθήκοντα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από την αρχή του 2025 έχουν πραγματοποιηθεί 12 εκτελέσεις στις ΗΠΑ: οκτώ με θανατηφόρα ένεση, δύο με εισπνοή αζώτου (μια νέα μέθοδος που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Αλαμπάμα το 2024), και δύο διά τυφεκισμού – και οι δύο στη Νότια Καρολίνα.

Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 23 Πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ άλλες έξι τη διατηρούν σε αναστολή κατόπιν εντολής των κυβερνητών τους.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

«Το να είσαι δεύτερος σε μια αυστηρά ιεραρχική οικογένεια και θεσμό έχει τις προκλήσεις του» αναφέρει ο βασιλικός βιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Making of a King»
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Διεθνή / Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed στο Κασμίρ - Ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ινδίας–Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Διεθνή / Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Σαφές μήνυμα προς το Τελ Αβίβ στέλνουν Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση και ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Διεθνή / Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Στην Ήπειρο της Ερήμου επεκτείνεται η αυτοκρατορία της Disney, με την ανακοίνωση δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου θεματικού πάρκου στο Άμπου Ντάμπι, σε συνεργασία με τη Miral Group
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην απόκτηση του νησιού

Διεθνή / Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην προσάρτηση του νησιού

Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη συλλογή πληροφοριών για τη Γροιλανδία, στο πλαίσιο των σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ να αποκτήσει τον έλεγχο του νησιού - Ποιοι είναι οι στόχοι και οι αντιδράσεις από Δανία και Γροιλανδία;
LIFO NEWSROOM