Στην ανακοίνωση ότι δεν θα επιδιώκει στο εξής να μάθει τις πηγές των δημοσιογράφων σε υποθέσεις διαρροής πληροφοριών προχώρησε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

 

Η κίνηση αυτή έρχεται έπειτα τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε κατασχέσει κρυφά τα τηλεφωνικά αρχεία και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ορισμένων δημοσιογράφων. Αφορμή, σύμφωνα με το CNN και η εφημερίδα Washington Post, είχε σταθεί ρεπορτάζ που έκαναν το 2017.

 

Η εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, όχι μόνο επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και επί προεδρίας του Τζο Μπάιντεν κίνησε «μια μυστική δικαστική μάχη για να πάρει στην κατοχή του τα e-mail τεσσάρων ρεπόρτερ» της. Μεταξύ άλλων ζητούσε να επιβληθεί και «εντολή αποσιώπησης» σε στελέχη της εφημερίδας για να μην αποκαλύψουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εντολή αυτή ήταν σε ισχύ από τις 3 Μαρτίου αλλά πλέον έχει αρθεί.

 

Τον περασμένο μήνα ο Μπάιντεν είπε ότι δεν θα επιτρέψει στο υπουργείο Δικαιοσύνης να κατασχέσει αρχεία δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση «απλώς είναι λάθος».

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άντονι Κόλεϊ σημειώνει ότι «σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου, το υπουργείο Δικαιοσύνης, τροποποιώντας τη μακροχρόνια πρακτική του, δεν θα προχωρά σε νομικές διαδικασίες για να αποκτήσει τις πηγές πληροφόρησης από μέλη των ειδησεογραφικών μέσων που κάνουν τη δουλειά τους».

 

Ο Τραμπ διατηρούσε ταραχώδεις σχέσεις με τον Τύπο και συχνά επέκρινε τους δημοσιογράφους και ορισμένα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζοντας ότι διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ