Ιορδανία: «Είμαι σε κατ’ οίκον περιορισμό», λέει ο πρώην πρίγκιπας διάδοχος- «Μου έκοψαν ίντερνετ και τηλέφωνο»

Ιορδανία: «Είμαι σε κατ’ οίκον περιορισμό», λέει ο πρώην πρίγκιπας διάδοχος- «Μου έκοψαν ίντερνετ και τηλέφωνο» Facebook Twitter
0

Ο πρώην πρίγκιπας διάδοχος της Ιορδανίας δηλώνει ότι είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό, μετά το μπαράζ συλλήψεων που έγιναν στη χώρα, μεταξύ των οποίων ενός πρώην κορυφαίου συμβούλου του βασιλιά Αμπντάλα.Σε βίντεο που έστειλε στο BBC μέσω του δικηγόρου του, ο πρίγκιπας Χάμζα μπιν Χουσεΐν- ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά Αμπντάλα- δηλώνει ότι του έχουν κόψει το ίντερνετ και το τηλέφωνο και του έδωσαν εντολή να μην βγει έξω.

 

Δηλώνει ότι του έδωσαν εντολή να σταματήσει να σταματήσει όλες τις ενέργειες που μπορεί να βάλουν στο στόχαστρο την «ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας». Αλλά ο ίδιος λέει ότι ετοίμασε αυτό το βίντεο «να ξεκαθαρίσω ότι δεν μετέχω σε καμιά συνωμοσία, δόλια οργάνωση ή ομάδα που υποστηρίζεται από το εξωτερικό, όπως υποστηρίζεται πάντα όταν κάποιος μιλάει».

 

Παράλληλα, κατηγορεί την ηγεσία της χώρας για διαφθορά και ανικανότητα μεταξύ άλλων. Χθες έγιναν γνωστές αρκετές συλλήψεις ατόμων σε μια επιχείρηση που λέγεται ότι συνδέεται με φερόμενη συνωμοσία για πραξικόπημα.

 

Νωρίτερα ο στρατός της Ιορδανίας διέψευσε ότι ο πρίγκιπας Χάμζα είναι σε κατ’οίκον περιορισμό. Όμως στο βίντεο ο ίδιος λέει ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του είπε πως δεν επιτρέπεται να βγει από το σπίτι ή να επικοινωνήσει με κάποιον, λόγω της κριτικής στην κυβέρνηση ή τον βασιλιά, που εκφράστηκε σε συναντήσεις στις οποίες ήταν παρών ο ίδιος. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του διευκρίνισε ότι δεν κατηγορείται ότι άσκησε ο ίδιος κριτική στον βασιλιά.

 

Του είπαν πως πρόκειται για μία προειδοποίηση. Ο ίδιος αναφέρει ότι συνελήφθησαν φίλοι και γνωστοί του, όπως και ότι του έκοψαν το τηλέφωνο και το ίντερνετ. «Αυτή είναι ο τελευταίος τρόπος επικοινωνίας που έχω, το δορυφορικό ίντερνετ, αλλά η εταιρεία με ενημέρωσε πως πήρε εντολή να το κόψουν», συμπληρώνει.

 

«Δεν ευθύνομαι εγώ για την κατάρρευση της διοίκησης, τη διαφθορά και την ανικανότητα που κυριαρχεί στην κυβερνητική δομή μας τα τελευταία 15-20 χρόνια, κάτι που έχει αρχίσει να χειροτερεύει. Και δεν είμαι εγώ υπεύθυνος για την έλλειψη πίστης του λαού στους θεσμούς. Αυτοί ευθύνονται», τονίζει ο πρίγκιπας Χάμζα στο βίντεο.

 


Δυστυχώς, συνεχίζει, η Ιορδανία που ήταν στην πρώτη γραμμή στην περιοχή σε ό,τι αφορά την παιδεία, την υγειονομική περίθαλψη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τις ελευθερίες, έχει μετατραπεί σε μια χώρα στην οποία ακόμη και η κριτική μιας πολιτικής οδηγεί σε σύλληψη και κακομεταχείριση από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

 

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που κανένας δεν μπορεί να μιλήσει ή να εκφράσει γνώμη για οτιδήποτε χωρίς να γίνει δεχθεί εκφοβισμό, να συλληφθεί, να παρενοχληθεί και να απειληθεί», συμπληρώνει.

 

Ο πρίγκιπας Χάμζα είναι ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Χουσεΐν και της βασίλισσας Νουρ. Έχει σπουδάσει μεταξύ άλλων στο Χάρβαρντ και έχει υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας.Έγινε πρίγκιπας διάδοχος το 1999 και θεωρούνταν η αδυναμία του βασιλιά Χουσεΐν. Όμως, θεωρήθηκε πολύ μικρός και άπειρος για να τον διαδεχθεί όταν πέθανε. Ο ετεροθαλής αδελφός του, Αμπντάλα, ήταν εκείνος που ανέβηκε τελικά στον θρόνο, ενώ το 2004 του αφαίρεσε τον τίτλο του πρίγκιπα διαδόχου.

 

 

Με πληροφορίες από BBC

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ