Μια τεράστια πυρκαγιά σε χημικό εργοστάσιο των ΗΠΑ αφέθηκε να σβήσει μόνη της προς αποφυγή μόλυνσης ενός κοντινού ποταμού. 

 

Οι πυροσβέστες του Ιλινόι αποφάσισαν να περιορίσουν την χρήση νερού για να αποφευχθεί απορροή νερών που θα προκαλέσει «περιβαλλοντικό εφιάλτη». 

 

Οι αρχές ανέφεραν πως το εργοστάσιο είναι γεμάτο χημικά, ανάμεσά τους μόλυβδο, άζωτο και συστατικά αντιψυκτικού, ενώ μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι να καούν τα προϊόντα. 

 

 

Η φωτιά εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης με την αστυνομία να διατάζει εκκένωση της περιοχής σε ακτίνα 1,6 χιλιομέτρου περιμετρικά της μονάδας και χρήση μάσκας σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων, ενώ το σύννεφο μαύρου καπνού ξεπέρασε σε ύψος τα 100 μέτρα. 

 

 

Το εργοστάσιο ανήκει στον όμιλο Chemtool, θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας Lubrizol, που διώκεται στην Γαλλία για την τεράστια πυρκαγιά της Ρουέν, τον Σεπτέμβριο 2019, στην οποία κάηκαν 10.000 τόνοι χημικών προϊόντων.

 

Η Lubrizol, που ανήκει στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Γουόρεν Μπάφετ, ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τις ομοσπονδιακές αρχές και τους ειδικούς για την παρακολούθηση της μόλυνσης του αέρα και των υδάτων του Rock River που διασχίζει την πόλη.

 

Με πληροφορίες από BBC, AFP