Ιαπωνία: Θανατοποινίτης που αθωώθηκε 46 χρόνια μετά την καταδίκη του, ζητά αποζημίωση €1,2 εκατ.

Ιαπωνία: Θανατοποινίτης που αθωώθηκε 46 χρόνια μετά την καταδίκη του, ζητά αποζημίωση 1,2 εκατ. ευρώ Facebook Twitter
O Ιουάο Χακαμάντα/ X (πρώην Twitter)
0

Aποζημίωση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ ζητά από το ιαπωνικό κράτος, ο Ιάπωνας θανατοποινίτης Ιουάο Χακαμάντα του οποίου η καταδίκη σε θάνατο ανετράπη 46 χρόνια ύστερα από την αρχική ετυμηγορία.

Πέρασε πάνω από τέσσερις δεκαετίες στη φυλακή, περιμένοντας την εκτέλεσή του. Την απόφαση για αποζημίωση ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος του. Ύστερα από μακρά δικαστική μάχη, στην οποία βασικό ρόλο είχε η αδελφή του, ο Ιουάο Χακαμάντα, 88 ετών, κηρύχθηκε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, αθώος για τετραπλή δολοφονία για την οποία είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1968.

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ είναι οι μοναδικές μεγάλες, βιομηχανοποιημένες δημοκρατίες που διατηρούν την θανατική ποινή, κάτι που έχει τη στήριξη μεγάλου μέρους της ιαπωνικής κοινής γνώμης. Ο Ιουάο Χακαμάντα είναι ο πέμπτος θανατοποινίτης που πέρασε από νέα δίκη στη μεταπολεμική ιστορία της Ιαπωνίας. Οι τέσσερις προηγούμενες περιπτώσεις επίσης κατέληξαν σε αθωωτικές αποφάσεις.

Ο δικαστής έκρινε τελικά ότι τα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του Χακαμάντα ήταν «κατασκευασμένα» και ότι οι ανακρίσεις, στις οποίες υποβλήθηκε, ήταν «απάνθρωπες» και είχαν στόχο να του προκαλέσουν «σωματικό και ψυχικό πόνο» και να εξασφαλίσουν «ομολογίες με την απειλή βίας». Οι δεκαετίες κράτησης, μαζί με την συνεχή απειλή για εκτέλεσή του, είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του άνδρα.

Ο Χακαμάντα, που είναι πλέον ελεύθερος, και οι δικηγόροι του κατέθεσαν χθες, Τετάρτη, προσφυγή στο δικαστήριο της περιφέρειας Σιζουόκα, αξιώνοντας πάνω από 200 εκατ. γεν (1,24 εκατ. ευρώ) ως αποζημίωση από το ιαπωνικό κράτος. Είναι το μεγαλύτερο δυνατό ποσό, σύμφωνα με την ιαπωνική νομοθεσία, για την αποζημίωση καταδικασθέντων που τελικά αθωώνονται, που προβλέπει την πληρωμή αποζημίωσης που μπορεί να φθάσει έως τα 12.500 γεν (77 ευρώ) ανά ημέρα που περνά σε κράτηση.

«Το ποσό αυτό απέχει από το τι μπορεί να θεωρηθεί επαρκές δεδομένου ότι υπέστη τη χειρότερη δυνατή μορφή σωματικού περιορισμού για τόσο μεγάλο διάστημα, ως θανατοποινίτης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του Χιντέγιο Ογκάουα. «Αλλά ελπίζουμε ότι η οικονομική αποζημίωση θα βοηθήσει στο να του δοθεί, όπως και στην αδελφή του Χιντέκο, η ηρεμία που αξίζουν, για το διάστημα που παραμένουν εν ζωή», δήλωσε ο Ογκάουα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεν μπορεί να εντοπίσει τις νάρκες που τοποθέτησε, λένε οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη έχει αφήσει έναν περιορισμένο διάδρομο διέλευσης για πλοία που καταβάλλουν διόδια, ενώ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης με νάρκες
THE LIFO TEAM
CIA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 25Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή / Πρώην επικεφαλής της CIA ζητά την απομάκρυνση Τραμπ: «Είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου»

Ο Τζον Μπρέναν επικαλέστηκε την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου, λέγοντας ότι «γράφτηκε για ανθρώπους σαν τον Τραμπ»
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά το ναυάγιο συνομιλιών με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία αποκλεισμού κάθε πλοίου που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM