Ιαπωνία: Θανατοποινίτης που αθωώθηκε 46 χρόνια μετά την καταδίκη του, ζητά αποζημίωση €1,2 εκατ.

Ιαπωνία: Θανατοποινίτης που αθωώθηκε 46 χρόνια μετά την καταδίκη του, ζητά αποζημίωση 1,2 εκατ. ευρώ Facebook Twitter
O Ιουάο Χακαμάντα/ X (πρώην Twitter)
0

Aποζημίωση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ ζητά από το ιαπωνικό κράτος, ο Ιάπωνας θανατοποινίτης Ιουάο Χακαμάντα του οποίου η καταδίκη σε θάνατο ανετράπη 46 χρόνια ύστερα από την αρχική ετυμηγορία.

Πέρασε πάνω από τέσσερις δεκαετίες στη φυλακή, περιμένοντας την εκτέλεσή του. Την απόφαση για αποζημίωση ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος του. Ύστερα από μακρά δικαστική μάχη, στην οποία βασικό ρόλο είχε η αδελφή του, ο Ιουάο Χακαμάντα, 88 ετών, κηρύχθηκε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, αθώος για τετραπλή δολοφονία για την οποία είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1968.

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ είναι οι μοναδικές μεγάλες, βιομηχανοποιημένες δημοκρατίες που διατηρούν την θανατική ποινή, κάτι που έχει τη στήριξη μεγάλου μέρους της ιαπωνικής κοινής γνώμης. Ο Ιουάο Χακαμάντα είναι ο πέμπτος θανατοποινίτης που πέρασε από νέα δίκη στη μεταπολεμική ιστορία της Ιαπωνίας. Οι τέσσερις προηγούμενες περιπτώσεις επίσης κατέληξαν σε αθωωτικές αποφάσεις.

Ο δικαστής έκρινε τελικά ότι τα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του Χακαμάντα ήταν «κατασκευασμένα» και ότι οι ανακρίσεις, στις οποίες υποβλήθηκε, ήταν «απάνθρωπες» και είχαν στόχο να του προκαλέσουν «σωματικό και ψυχικό πόνο» και να εξασφαλίσουν «ομολογίες με την απειλή βίας». Οι δεκαετίες κράτησης, μαζί με την συνεχή απειλή για εκτέλεσή του, είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του άνδρα.

Ο Χακαμάντα, που είναι πλέον ελεύθερος, και οι δικηγόροι του κατέθεσαν χθες, Τετάρτη, προσφυγή στο δικαστήριο της περιφέρειας Σιζουόκα, αξιώνοντας πάνω από 200 εκατ. γεν (1,24 εκατ. ευρώ) ως αποζημίωση από το ιαπωνικό κράτος. Είναι το μεγαλύτερο δυνατό ποσό, σύμφωνα με την ιαπωνική νομοθεσία, για την αποζημίωση καταδικασθέντων που τελικά αθωώνονται, που προβλέπει την πληρωμή αποζημίωσης που μπορεί να φθάσει έως τα 12.500 γεν (77 ευρώ) ανά ημέρα που περνά σε κράτηση.

«Το ποσό αυτό απέχει από το τι μπορεί να θεωρηθεί επαρκές δεδομένου ότι υπέστη τη χειρότερη δυνατή μορφή σωματικού περιορισμού για τόσο μεγάλο διάστημα, ως θανατοποινίτης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του Χιντέγιο Ογκάουα. «Αλλά ελπίζουμε ότι η οικονομική αποζημίωση θα βοηθήσει στο να του δοθεί, όπως και στην αδελφή του Χιντέκο, η ηρεμία που αξίζουν, για το διάστημα που παραμένουν εν ζωή», δήλωσε ο Ογκάουα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM
Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Διεθνή / Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Οι κάτοικοι της συνοικίας al-Bustan στην ανατολική Ιερουσαλήμ αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα πατρικά τους σπίτια, καθώς σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές είναι η οικονομικότερη λύση
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ TIME

Διεθνή / Time: «Το reunion του Τραμπ με τον Σι» - Πώς το ταξίδι στην Κίνα έδειξε ότι η παγκόσμια ισχύς αλλάζει χέρια

Το εξώφυλλο του περιοδικού για το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στην Κίνα - Τι αναφέρει σε ανάλυσή του για τους στόχους Τραμπ και πώς ο «Σι τον έβαλε στη γωνία»
THE LIFO TEAM