Ένα κρατικό πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι δεν θα προσλαμβάνει πλέον εκπαιδευτικούς που είναι συστηματικοί καπνιστές, «παρά μόνο αν υποσχεθούν να κόψουν το κάπνισμα» άμεσα.

 

Στο πανεπιστήμιο του Ναγκασάκι, έχουν ήδη επιβληθεί αυστηροί κανονισμοί για όλους τους χώρους του ιδρύματος. Τώρα όμως οι πρυτανικές αρχές πάνε ένα βήμα παραπέρα. 


«Πιστεύουμε ότι το κάπνισμα δεν ταιριάζει σε όσους εργάζονται στην εκπαίδευση», δήλωσε ο Γιουσούκε Τακακούρα, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου του Ναγκασάκι, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, υποστηρίζοντας πως ένας τέτοιος περιορισμός δεν παραβιάζει τις ατομικές ελευθερίες, όπως αυτές κατοχυρώνονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

 

Πρόκειται για το πρώτο κρατικό πανεπιστήμιο που επιβάλλει τέτοιους περιοριστικούς όρους στις προσλήψεις.

 

Αρχής γενομένης από τον Αύγουστο, το πανεπιστήμιο θα απαγορεύσει εντελώς το κάπνισμα σε όλη την πανεπιστημιούπολη και θα ανοίξει μια κλινική για όσους δυσκολεύονται να απεξαρτηθούν.

 

Το παράδοξο των αντικαπνιστικών κανονισμών

 Στην Ιαπωνία σημειώνεται ένα παράδοξο αντικαπνιστικών περιορισμών αφού αρκετά εστιατόρια αφήνουν τους θαμώνες τους να καπνίσουν, αλλά στους δημόσιους χώρους η αντικαπνιστική πολιτική που ακολουθείται είναι πολύ αυστηρή. 

 

Εκατοντάδες δήμοι στην Ιαπωνία, μεταξύ των οποίων και αρκετά δημοατικά διαμερίσματα του Τόκιο, έχουν περιορίσει τους χώρους του καπνίσματος ήδη από το 2000, τόσο για λόγους ασφαλείας (κίνδυνος πυρκαγιάς) όσο και για λόγους ευζωίας και καθαριότητας, ώστε να μην γεμίζουν, παραδείγματος χάριν, οι δρόμοι με γόπες τελειωμένων τσιγάρων.

 

Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, ο δήμος του Τόκιο έχει ήδη απαγορεύσει από πέρυσι το κάπνισμα σε όλα τα εστιατόρια, ανεξαρτήτως μεγέθους. Οι νέοι κανονισμοί του Δήμου, προβλέπουν πως στους χώρους εστίασης, θα επιτρέπεται να δημιουργηθούν - υπό προϋποθέσεις - κλειστοί χώροι για τους καπνίζοντες, στους οποίους όμως δεν θα σερβίρεται ούτε φαγητό ούτε ποτό. 

 

Πιο ελαστικοί νόμοι από το κράτος

Ωστόσο σε εθνική κλίμακα (εκτός Τόκιο), οι νόμοι θα είναι πιο χαλαροί, καθώς από το 2020 θα τεθεί σε ισχύ ένας κανονισμός που θα επιτρέπει το κάπνισμα χωρίς περιορισμούς, στα μικρά εστιατόρια συνολικής επιφάνειας κάτω των 100 τετραγωνικών μέτρων. 

 

Υπολογίζεται πως πάνω από τα μισά εστιατόρια στην Ιαπωνία είναι κάτω των 100τ.μ και θα εξαιρεθούν από τους απαγορευτικούς κανονισμούς, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό για τη δημόσια υγεία. 

 

Με πληροφορίες από AFP