Η Ζιζέλ απάντησε στην υπουργό που την αποκάλεσε «κακή Βραζιλιάνα»

Η Ζιζέλ απάντησε στην υπουργό που την αποκάλεσε «κακή Βραζιλιάνα» Facebook Twitter
0

 Η Ζιζέλ απάντησε στην υπουργό που την αποκάλεσε «κακή Βραζιλιάνα» σε δημόσια τοποθέτησή της. 

Η υπουργός, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, χαρακτήρισε το διάσημο μοντέλο «κακή Βραζιλιάνα», εξαιτίας του περιβαλλοντικού της ακτιβισμού. Παράλληλα την κατηγόρησε πως «δεν έχει γνώση των στοιχείων». 

Η Ζιζέλ από την πλευρά της, υποστήριξε πως «κακοί Βραζιλιάνοι» είναι αυτοί που ευθύνονται για τη μεγαλύτερη αποψίλωση εδώ και μια δεκαετία. 

Σε μια επιστολή προς την υπουργό Τερέζα Κριστίνα Ντίαζ, που δημοσιεύτηκε στα Μέσα της Βραζιλίας, η Ζιζέλ αναφέρθηκε σε κυβερνητικά στοιχεία που δείχνουν πως η αποψίλωση των δασών έχει αυξηθεί περισσότερο από 13% σε ένα χρόνο.

«Η ανυπολόγιστη κληρονομία μας απειλείται από την παράνομη αποψίλωση και την κατάληψη της δημόσιας γης. Αυτοί, ναι, είναι 'κακοί Βραζιλιάνοι'», ανέφερε.

Σε ανάρτησή της στο Twitter έγραψε πως από το 2006 έχει υποστηρίξει εγχειρήματα και έχει εμπλακεί σε οικονομικούς και περιβαλλοντολογικούς σκοπούς. 

Παράλληλα, στο γράμμα της αναφέρει πως οι παππούδες της ήταν αγρότες έτσι καταλαβαίνει τη σημασία της γεωργίας στην Βραζιλία. 

Η δημόσια διαμάχη ανάμεσα στο μοντέλο και την υπουργό γίνεται ενόσω η περιβαλλοντική πολιτική της Βραζιλίας απασχολεί όλο και περισσότερο τη διεθνή κοινή γνώμη. 

Υπενθυμίζεται πως ο νέος πρόεδρος της χώρας, Ζαϊχ Μπολσονάρου, έχει χαρακτηρίζει ως «βιομηχανία προστίμων» τους οργανισμούς περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ νέος υπουργός Εξωτερικών, Ερνέστο Αραούζο, πιστεύει πως η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι «μαρξιστική συνωμοσία». 

Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλλες, ανέστειλε για 90 μέρες τις συμβάσεις με περιβαλλοντικές οργανώσεις και υποσχέθηκε αιφνιδιαστικούς ελέγχους.

Το 2017 η Ζιζέλ είχε ασκήσει κριτική στον πρώην πρόεδρο της χώρας καθώς σκόπευε να άρει το καθεστώς προστασίας για ένα μεγάλο μέρος του Αμαζονίου, ενώ τον προηγούμενο Νοέμβριο εξέφρασε την αντίθεσή της στην αναγγελία Μπολσονάρου για συγχώνευση των υπουργείων Γεωργίας και Περιβάλλοντος. 

Στην επιστολή της αναφέρει πως είχε επισκεφθεί τον Αμαζόνιο ως πρέσβειρα καλής θελήσεως των Ηνωμένων Εθνών, ενώ είχε λάβει μέρος στο Πρόγραμμα Περιβάλλοντος στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2017 μετά από πρόσκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. 

Παράλληλα ανέφερε πως έχει πάρει μέρος σε αμέτρητες συναντήσεις με προέδρους εταιρειών, πανεπιστήμια, ερευνητές, επιστήμονες, αγρότες και περιβαλλοντικές οργανώσεις όπου αντάλλαξε πληροφορίες και έμαθε περισσότερα για την προστασία του πλανήτη.

Το διάσημο μοντέλο υποστήριξε πως η τεχνολογία και οι επιστημονικές εξελίξεις χρησιμοποιούνται προς όφελος της γεωργίας και αποτρέπουν την χωρίς έλεγχο αποψίλωση. 

«Θεωρώ τη διαφύλαξη της φύσης όχι μόνο νόμιμο περιβαλλοντικό καθήκον αλλά και μέσο για τη διασφάλιση των υδάτων, της βιοποικιλότητας και των κλιματικών συνθηκών που είναι απαραίτητες για τη γεωργική παραγωγή», έγραψε.

Τέλος σημείωσε ότι ελπίζει πως κατά τη διάρκεια της θητείας της Ντίας θα γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες «που θα οδηγήσουν σε μια πιο βιώσιμη, ευημερούσα και δίκαιη Βραζιλία.»

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ