Η σορός του πρώην ηγέτη της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, έφθασε στην πατρίδα του, όμως ο τόπος που θα πραγματοποιηθεί η κηδεία και η ταφή του παραμένει αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στην οικογένεια του νεκρού και την κυβέρνηση της χώρας. 

 

Ο Μουγκάμπε εξουσίαζε τη Ζιμπάμπουε για 37 χρόνια και απομακρύνθηκε από τον στρατό της χώρας τον Νοέμβριο του 2017. Πέθανε πριν πέντε μέρες σε νοσοκομείο της Σιγκαπούρης. 

 

Η διαμάχη για το που θα ταφεί απειλεί με μεγάλο εξευτελισμό τον διάδοχο του στη στην προεδρία της χώρας, τον Έμερσον Μνανγκάγκουα, ενώ διχάζει και το κυβερνητικό κόμμα Zanu-PF. 

 

Η σορός του Μουγκάμπε έφθασε στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Χαράρε, το οποία φέρει το όνομα του, το μεσημέρι της Τετάρτης. Στο αεροδρόμιο υπήρχε πλήθος υποστηρικτών του Μουγκάμπε, πολλοί φορούσαν μπλούζες με το πρόσωπο του πρώην προέδρου. 

 

Η χήρα του Μουγκάμπε, η Γκρέις, καθώς και ο αντιπρόεδρος της χώρας, Κέμπο Μοχάντι, ήταν ανάμεσα σε όσους συνόδευαν τη σωρό, όπως έκανε γνωστό ο Λέο Μουγκάμπε, ανιψιός του νεκρού και εκπρόσωπος της οικογένειας. Στο αεροδρόμιο βρίσκονταν ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. .

 

Ο πρόεδρος της χώρας θέλει ο Μουγκάμπε να ταφεί σε ένα εθνικό μνημείο αφιερωμένο στους ήρωες του πολέμου της απελευθέρωσης κατά του καθεστώτος της λευκής μειοψηφίας που εξουσίαζε τη Ζιμπάμπουε την περίοδο που η χώρα είχε το όνομα Ροδεσία. Όμως αρκετοί συγγενείς του Μουγκάμπε αντιδρούν στο σχέδιο. Όπως και ο πρώην πρόεδρος, μοιράζονται την πικρία απέναντι στον σημερινό πρόεδρο και άλλους πρώην συμμάχους του Μουγκάμπε, οι οποίοι στο τέλος τον ανέτρεψαν. Οι συγγενείς του Μουγκάμπε θέλουν να ταφεί σε στενό οικογενειακό κύκλο στο χωριό όπου γεννήθηκε. 

 

Για την ώρα δεν υπάρχει απόφαση για τον τόπο της ταφής, απλά έγινε γνωστό πως θα γίνει την Κυριακή και πως θα έχει προηγηθεί μία δημόσια τελετή.  

 

Με πληροφορίες από Guardian