Η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε το σκάκι

Η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε το σκάκι Facebook Twitter
4

Ο Μεγάλος Μουφτής της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την απαγόρευση του σκακιού στο Ισλάμ, λέγοντας πως ενθαρρύνει τον τζόγο και χαρακτηρίζοντάς τα ταυτόχρονα "χάσιμο χρόνου".

Ο σεΐχης Abdulaziz al-Sheikh, ο ανώτερος κληρικός της χώρας, μίλησε σχετικά σε τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία διατάζει φετφά ως απάντηση σε ερωτήσεις τηλεθεατών πάνω σε ζητήματα της καθημερινότητας, μεταδίδει ο Guardian.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σκάκι "περιλαμβάνεται στον τζόγο" και "είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων"αλλά και "αιτία μίσους και εχθρότητας ανάμεσα στους παίκτες". Δικαιολόγησε την απόφασή του επικαλούμενος στίχο του Κορανίου που απαγορεύει "τα οινοπνευματώδη ποτά, τα τυχερά παιχνίδια, την ειδωλολατρία και τη μαντεία". 

Μετά την Ισλαμική Επανάσταση του Ayatollah Ali al-Sistani το 1979, το σκάκι θεωρείται απαγορευμένο σε δημόσιους χώρους του Ιράν και αποτελεί haram (αμαρτία) για τους μουσουλμάνους. Ωστόσο το 1988, ο Ayatollah Ruhollah Khomeini προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης, διευκρινίζοντας πως επιτρέπεται αρκεί να μην λειτουργεί ως μέσο για τζόγο. Σήμερα το Ιράν διαθέτει ενεργή ομοσπονδία σκακιού και στέλνει παίκτες της σε αντίστοιχους διεθνείς αγώνες.

Αν και οι μουσουλμάνοι σπουδαστές παίζουν σκάκι, το καταδικάζουν όταν αποσπά ένα άτομο από την εκτέλεση των πέντε καθημερινών προσευχών. Τα στοιχήματα απαγορεύονται σε οποιαδήποτε περίσταση.

Να σημειωθεί βέβαια, πως ανά περιόδους οι ανώτατοι κληρικοί ανάμεσα στο πλήθος των φετφά που εκδίδουν, διατάζουν και κάποιες αρκετά περίεργες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απαγόρευση του παιχνιδιού Pokémon το 2000 αλλά κι εκείνη της "βουβουζέλας" στη διάρκεια των αγώνων του World Cup στην Ν. Αφρική το 2010.

Μέχρι στιγμής είναι ασαφές αν πράγματι πρόκειται για απαγόρευση ή αν τα λόγια του Μεγάλου Μουφτή είναι κάτι σαν προειδοποίηση καθιστώντας το παιχνίδι haram, δεδομένου πως ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής. Σε κάθε περίπτωση τα νέα έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων σε πολίτες που κατακρίνουν το γεγονός μέσω social media.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως σκότωσαν δύο διοικητές των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης

Διεθνή / Ιράν: Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως σκότωσαν δύο διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης

Πρόκειται για τον διοικητή του Παλαιστινιακού Σώματος της Δύναμης Κοντς και έναν διοικητή του ειδικού σώματος των Φρουρών που διεξάγει επιχειρήσεις στο εξωτερικό - Δεν επιβεβαιώνουν οι Φρουροί της Επανάστασης
LIFO NEWSROOM
Αποκλεισμός από την για 40 χρόνια: Οι απελάσεις είναι η τελευταία κίνηση της Ρωσίας να «καθαρίσει» την Ουκρανία

Διεθνή / Αποκλεισμός για 40 χρόνια: Οι απελάσεις είναι η τελευταία κίνηση της Ρωσίας να «καθαρίσει» την Ουκρανία

Η ιστορία του διευθυντής τοπικού σχολείο , ο οποίος μεταφέρθηκε στη Γεωργία με χειροπέδες μαζί με την οικογένειά του, αφού αρνήθηκε να διδάξει το ρωσικό πρόγραμμα σπουδών
LIFO NEWSROOM
Ήρωας ή Προδότης: Νέο άγαλμα του Τζόρτζ Ουάσινγκτον στην καρδιά του Λονδίνου προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / «Ήρωας ή Προδότης»: Άγαλμα του Τζόρτζ Ουάσινγκτον στην καρδιά του Λονδίνου προκαλεί αντιδράσεις

Ένα άγαλμα του Τζορτζ Ουάσινγκτον επιστρέφει ανανεωμένο στην Πλατεία Τραφάλγκαρ. Τι σημαίνει η παρουσία του Αμερικανού επαναστάτη ήρωα δίπλα σε Βρετανούς βασιλείς και ναυάρχους;
LIFO NEWSROOM
Νέες κυρώσεις Τρραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Διεθνή / Νέες κυρώσεις Τραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Η κυβέρνηση Τραμπ στοχοποιεί κινεζικές επιχειρήσεις, έναν Κινέζο υπήκοο και ένα φορτηγό πλοίο για εμπλοκή σε μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας προς το Ιράν, εν μέσω της κλιμακούμενης σύρραξης με το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Η στάση του ποντίφικα για την ΑΙ μοιάζει με εκείνη του προκατόχου του, Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι κοινωνίες μας διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν «την αίσθηση του ανθρώπινου»
LIFO NEWSROOM
Επιθέσεις Ισραήλ κατά του Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Διεθνή / Επιθέσεις Ισραήλ κατά Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Οι συγκρούσεις Ισραήλ–Ιράν απειλούν τις εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας, θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια: μια πρόκληση που επιταχύνει την στροφή προς ΑΠΕ και αυτόνομη παραγωγή
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Το σκάκι θα ήταν τυχερό παιχνίδι,μόνο αν έπεφτε ένας κομήτης στο κεφάλι του Κασπάρωφ κατά τη διάρκεια του ματς.Κατά τα άλλα,αυτή η χώρα έχει βαλθεί να γυρίσει χίλια χρόνια πίσω.