Η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε το σκάκι

Η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε το σκάκι Facebook Twitter
4

Ο Μεγάλος Μουφτής της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την απαγόρευση του σκακιού στο Ισλάμ, λέγοντας πως ενθαρρύνει τον τζόγο και χαρακτηρίζοντάς τα ταυτόχρονα "χάσιμο χρόνου".

Ο σεΐχης Abdulaziz al-Sheikh, ο ανώτερος κληρικός της χώρας, μίλησε σχετικά σε τηλεοπτική εκπομπή, στην οποία διατάζει φετφά ως απάντηση σε ερωτήσεις τηλεθεατών πάνω σε ζητήματα της καθημερινότητας, μεταδίδει ο Guardian.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σκάκι "περιλαμβάνεται στον τζόγο" και "είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων"αλλά και "αιτία μίσους και εχθρότητας ανάμεσα στους παίκτες". Δικαιολόγησε την απόφασή του επικαλούμενος στίχο του Κορανίου που απαγορεύει "τα οινοπνευματώδη ποτά, τα τυχερά παιχνίδια, την ειδωλολατρία και τη μαντεία". 

Μετά την Ισλαμική Επανάσταση του Ayatollah Ali al-Sistani το 1979, το σκάκι θεωρείται απαγορευμένο σε δημόσιους χώρους του Ιράν και αποτελεί haram (αμαρτία) για τους μουσουλμάνους. Ωστόσο το 1988, ο Ayatollah Ruhollah Khomeini προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης, διευκρινίζοντας πως επιτρέπεται αρκεί να μην λειτουργεί ως μέσο για τζόγο. Σήμερα το Ιράν διαθέτει ενεργή ομοσπονδία σκακιού και στέλνει παίκτες της σε αντίστοιχους διεθνείς αγώνες.

Αν και οι μουσουλμάνοι σπουδαστές παίζουν σκάκι, το καταδικάζουν όταν αποσπά ένα άτομο από την εκτέλεση των πέντε καθημερινών προσευχών. Τα στοιχήματα απαγορεύονται σε οποιαδήποτε περίσταση.

Να σημειωθεί βέβαια, πως ανά περιόδους οι ανώτατοι κληρικοί ανάμεσα στο πλήθος των φετφά που εκδίδουν, διατάζουν και κάποιες αρκετά περίεργες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απαγόρευση του παιχνιδιού Pokémon το 2000 αλλά κι εκείνη της "βουβουζέλας" στη διάρκεια των αγώνων του World Cup στην Ν. Αφρική το 2010.

Μέχρι στιγμής είναι ασαφές αν πράγματι πρόκειται για απαγόρευση ή αν τα λόγια του Μεγάλου Μουφτή είναι κάτι σαν προειδοποίηση καθιστώντας το παιχνίδι haram, δεδομένου πως ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής. Σε κάθε περίπτωση τα νέα έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων σε πολίτες που κατακρίνουν το γεγονός μέσω social media.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Το σκάκι θα ήταν τυχερό παιχνίδι,μόνο αν έπεφτε ένας κομήτης στο κεφάλι του Κασπάρωφ κατά τη διάρκεια του ματς.Κατά τα άλλα,αυτή η χώρα έχει βαλθεί να γυρίσει χίλια χρόνια πίσω.