Η Ρωσία εισέπραξε φόρους ύψους 3 δισ. ευρώ από εταιρείες της ΕΕ

Η Ρωσία εισέπραξε φόρους ύψους 3 δισ. ευρώ από εταιρείες της ΕΕ Facebook Twitter
Philip Morris / Φωτ.: ΕΡΑ
0

H Ρωσία κέρδισε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023 σε φόρους από εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δραστηριοποιούνταν, και μερικές φορές εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται, στη Ρωσία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από τις δύο ΜΚΟ B4Ukraine και Squeezing Putin, καθώς και από το Ινστιτούτο Οικονομικής Σχολής του Κιέβου.

Οι ξένες εταιρείες στη Ρωσία συμβάλλουν σημαντικά στην πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου, καθώς συνεχίζουν να πωλούν μη εγκεκριμένα προϊόντα, όπως τρόφιμα, καπνό και είδη ένδυσης. Το συνολικό ποσό αυξάνεται σε 21,6 δισεκατομμύρια δολάρια (21,2 δισεκατομμύρια ευρώ) για το 2023, λαμβάνοντας υπόψη εταιρείες από χώρες που είναι φιλοουκρανικές ή ευθείες υποστηρικτές του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας.

Ο γίγαντας του καπνού Philip Morris είναι ο μεγαλύτερος ξένος κερδοσκόπος στη Ρωσία. Το Ινστιτούτο Οικονομικής Σχολής του Κιέβου υπολόγισε ότι ο παραγωγός του Marlboro εισέπραξε έσοδα σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Η εταιρεία πλήρωσε 208 εκατ. ευρώ σε φόρους, από 144 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Το Politico ζήτησε το σχόλιο της Philip Morris σχετικά με τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, αλλά δεν υπήρξε άμεση απάντηση.

Ενώ οι περισσότερες δυτικές εταιρείες είναι πρόθυμες να εγκαταλείψουν τη χώρα ή το έχουν ήδη κάνει, αρκετές εκατοντάδες παρέμειναν στη Ρωσία μετά την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Στα τέλη του περασμένου έτους, η Lufthansa Technik και η Carlsberg εγκατέλειψαν τη ρωσική αγορά. Από τις 1.600 εταιρείες που εξέτασαν οι ερευνητές, περισσότερες από 900 προέρχονται από χώρες της G7, οι οποίες όλες υποστηρίζουν την Ουκρανία πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά. «Οι 930 επιχειρήσεις της G7 και της ΕΕ ήταν οι κορυφαίοι φορολογούμενοι κερδών στη Ρωσία, με 16 από τους 20 κορυφαίους συνεισφέροντες να προέρχονται από αυτά τα έθνη», αναφέρει η έκθεση.

Περιοριζόμενη στην ΕΕ, η έκθεση καταγράφει 827 επιχειρήσεις. Όλες μαζί, «απέφεραν 81,4 δισεκατομμύρια δολάρια (79 δισεκατομμύρια ευρώ) σε έσοδα, μειωμένα από 111,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, αλλά οι συνεισφορές τους στη φορολογία κερδών παρέμειναν σταθερές στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια», αναφέρει η έκθεση με τίτλο Corporate Enablers of Russia's War in Ukraine.

Η οικογένεια Mulliez της Γαλλίας παραμένει επίσης σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένη στη Ρωσία. Τα ακίνητα λιανικής της Leroy Merlin και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Auchan κατατάσσονται ως το Νο. 3 και Νο. 7 με βάση τα έσοδα ρωσικής προέλευσης το 2023.

Το top 20 περιλαμβάνει ομίλους τροφίμων όπως η Nestlé, η Mars και η Pepsi, μαζί με τις γερμανικές εταιρείες λιανικής Metro και Globus. Οι κινεζικές εταιρείες περιλαμβάνουν παίκτες της αυτοκινητοβιομηχανίας όπως η Haval και η ιδιοκτήτρια Great Wall Motors, αλλά και η Chery, η ιδιοκτήτρια της Volvo Geely, η FAW και η Changan. Ο φόρος εταιρικών κερδών θα αυξηθεί φέτος στη Ρωσία, στο 25% από 20%, πράγμα που σημαίνει ότι η συνεισφορά των δυτικών εταιρειών μπορεί να έχει ακόμη πιο αυξητική τάση.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ζελένσκι δημοσίευσε βίντεο με τους αιχμάλωτους Βορειοκορεάτες - Δεν ξέρουν πού βρίσκονται

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δημοσίευσε βίντεο με τους αιχμάλωτους Βορειοκορεάτες - Δεν ξέρουν πού βρίσκονται

Δήλωσε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να παραδώσει τους Βορειοκορεάτες στρατιώτες στον Κιμ Γιονγκ Ουν, εφόσον εκείνος μπορεί να οργανώσει την ανταλλαγή τους με Ουκρανούς
LIFO NEWSROOM
ΕΠΕΞ Γιατί έρχεται παγκόσμιο χάος;

Οπτική Γωνία / Έρχεται παγκόσμιο χάος; ― 7 ερωτήσεις στον Τζέφρι Σακς

Πόσο «τραμπικός» θα αποδειχθεί ο Τραμπ στη νέα εποχή του; Μιλά στη LiFO ο Τζέφρι Σακς, καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ζελένσκι: «Έτοιμοι να παραδώσουμε τους Βορειοκορεάτες στρατιώτες στον Κιμ Γιονγκ Ουν»

Διεθνή / Ζελένσκι: «Έτοιμοι να παραδώσουμε τους Βορειοκορεάτες στρατιώτες στον Κιμ Γιονγκ Ουν»

Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ουκρανών και Δυτικών ειδικών, περίπου 11.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν σταλεί στην περιοχή του Κουρσκ για να ενισχύσουν τις ρωσικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Διεθνή / Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Ο βομβαρδισμός του σχολείου, που σημειώθηκε το Σάββατο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 175 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν μαθήτριες που βρίσκονταν στις τάξεις του σχολείου στην πόλη Μινάμπ.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία απαντά στον Τραμπ: Οι πολίτες ζητούν «περισσότερη ευημερία, όχι περισσότερα προβλήματα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία, μετά την απόφασή της να μην επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές της βάσεις στην επιχείρηση κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΝΗΜΕΙΟ UNESCO ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ιράν: Σοβαρές ζημιές στο Ανάκτορο Γκολεστάν από αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη

Το Ανάκτορο Γκολεστάν αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ιστορικά συγκροτήματα της Τεχεράνης και κεντρικό δείγμα της περσικής αρχιτεκτονικής της περιόδου των Κατζάρων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΑΤΟ

Διεθνή / O Τραμπ λέει ότι θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία - «Φέρθηκε απαίσια»

Αιτία της απόφασης του Αμερικανού προέδρου φέρεται να είναι το γεγονός πως η Ισπανία δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ισπανικές βάσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν
THE LIFO TEAM
Μήπως ο Σάντσεθ διασώζει την αξιοπρ΄πεια της Ευρώπης;

Διεθνή / Μήπως ο Σάντσεθ διασώζει την αξιοπρέπεια της Ευρώπης;

Η άρνηση της Ισπανίας να επιτρέψει τη χρήση των βάσεων Rota και Morón για τις πρόσφατες αμερικανο-ισραηλινές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή αποτελεί μια από τις πιο τολμηρές διπλωματικές κινήσεις μέλους του ΝΑΤΟ τις τελευταίες δεκαετίες.
THE LIFO TEAM