Η Ρωσία ανέλαβε την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση στην Οδησσό, μία μέρα μετά τη συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ρωσία ανέλαβε την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση στην Οδησσό, μία μέρα μετά τη συμφωνία για τα σιτηρά Facebook Twitter
0

Η Ρωσία ανέλαβε την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού στην Ουκρανία, μία ημέρα μετά τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών που υπεγράφη από αντιπροσωπείες Μόσχας, Κιέβου, Άγκυρας και εκπροσώπων του ΟΗΕ

Δύο πύραυλοι χτύπησαν στο λιμάνι το Σάββατο, ενώ δύο άλλοι κατερρίφθησαν από τις ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον Σερχίι Μπράτουκ, εκπρόσωπο της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας.

Ο Ολεκσίι Χοντσαρένκο, Ουκρανός βουλευτής, σημείωσε πως ακούστηκαν τουλάχιστον έξι εκρήξεις στην περιοχή και τραυματίστηκε άγνωστος αριθμός ατόμων.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε σήμερα πως πύραυλοι «κατέστρεψαν ένα στρατιωτικό στόχο». Έκανε λόγο για «χτύπημα ακριβείας» που βύθισε ουκρανικό στρατιωτικό πλοίο. 

Η Ουκρανία τόνισε πως η επίθεση αυτή παραβίασε τη συμφωνία για τα σιτηρά και τις υποσχέσεις που έκανε η Ρωσία να μην επιτεθεί στις σχετικές υποδομές. Αμφισβήτησε, δε, τη βιωσιμότητα της συμφωνίας. 

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής, το πολεμικό ναυτικό της χώρας έχει αποκλείσει τους εμπορικούς θαλάσσιους δρόμους της Ουκρανίας, έχει εξαπολύσει πυραυλικές επιδρομές στα λιμάνια και τις υποδομές αποθήκευσης σιτηρών της και έχει επιτεθεί σε πλοία μεταφοράς σιτηρών. 

Ο Όλεγκ Νικολένκο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η Ρωσία «θα φέρει την πλήρη ευθύνη για την εμβάθυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης» εάν δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Κατηγόρησε τον Πούτιν ότι «έφτυσε κατάμουτρα» τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μεσολάβησε για τις συνομιλίες.

«Χθες συμφωνήθηκε η εξαγωγή σιτηρών μέσω θαλάσσης και σήμερα οι Ρώσοι χτυπούν το λιμάνι της Οδησσού. Αυτή είναι η ρωσική διπλωματική διχοτόμηση» έγραψε στο Twitter ο Αντρίι Γιέρμακ, επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας. 

Ο ίδιος ο πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σε αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου που επισκέφθηκε τις ΗΠΑ ότι η επίθεση «αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: ό,τι κι αν λέει και υπόσχεται η Ρωσία, θα βρει τρόπους να μην την εφαρμόσει». 

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «στερεί από την Ουκρανία την οικονομική της ζωτικότητα και από τον κόσμο τον εφοδιασμό του με τρόφιμα». «Αυτή η επίθεση θέτει σε σοβαρή αμφισβήτηση την αξιοπιστία της δέσμευσης της Ρωσίας στη χθεσινή συμφωνία και υπονομεύει το έργο του ΟΗΕ, της Τουρκίας και της Ουκρανίας για την αποστολή κρίσιμων τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές» ανέφερε. 

Το γραφείο του Γκουτέρες ανέφερε, σε ανακοίνωσή του, ότι «καταδικάζει απερίφραστα» τα πλήγματα, χωρίς να επιρρίπτει ευθέως ευθύνες στη Ρωσία.

Από πλευράς του, ο υπουργός Εξωτερικών, Χουλουσί Ακάρ, είπε χθες πως ενημερώθηκε από τον Ουκρανό ομόλογό του για τη ρωσική επίθεση, ενώ τόνισε πως η Ρωσία - στη σχετική επικοινωνία που είχαν - δεν αποδέχθηκε πως φέρει ευθύνη. Αυτό, ωστόσο, άλλαξε σήμερα. 

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM