Η προσφυγική κρίση πλήττει τη δημοφιλία της Μέρκελ

Η προσφυγική κρίση πλήττει τη δημοφιλία της Μέρκελ Facebook Twitter
0

Η υποστήριξη για την Εναλλακτική για τη Γερμανία, ένα δεξιό κόμμα που τάσσεται υπέρ μιας σκληρής γραμμής για το μεταναστευτικό, έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδό του σε διάστημα σχεδόν τεσσάρων μηνών, καθώς αυξάνονται οι αφίξεις προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Η δημοσκόπηση του INSA για τη γερμανική εφημερίδα Bild δείχνει πως η υποστήριξη για το AfD, το οποίο είχε πληγεί από εσωτερικές έριδες το πρώτο μισό του χρόνου και οι ιδρυτής του αποχώρησε για να σχηματίσει ένα νέο κόμμα, αυξήθηκε στο 5,5%, το υψηλότερο ποσοστό του από τα τέλη Μαΐου.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης πως η υποστήριξη για τον συντηρητικό συνασπισμό της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ υποχωρεί κατά 1,5 μονάδες και πέφτει στο 40%, παραμένοντας μακράν πρώτο κόμμα, αλλά σημειώνοντας το χαμηλότερο ποσοστό του από τα τέλη Ιουνίου.

Η Μέρκελ επαινέθηκε στη Γερμανία νωρίτερα αυτό τον μήνα επειδή άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας σε πρόσφυγες που διαφεύγουν από τον πόλεμο στη Συρία, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, αλλά από τότε έχει αλλάξει στάση εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους ηγέτες των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας.

"Η προσφυγική κρίση αφαιρεί δύναμη από τους συντηρητικούς και ωθεί το AfD πάνω από το όριο του 5%", δήλωσε στην Bild ο επικεφαλής του INSA Χέρμαν Μπίνκερτ.

Παρουσιάζοντας την πολιτική του για το άσυλο σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο την περασμένη Δευτέρα, το AfD τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής συνοριακών ελέγχων προκειμένου να αναχαιτισθεί το κύμα των προσφύγων που εισέρχονται στη Γερμανία από την Ουγγαρία μέσω Αυστρίας.

Το Σαββατοκύριακο η Μέρκελ υπέκυψε στην πίεση πρωθυπουργών κρατιδίων, περιλαμβανομένου και εκείνου της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, και συμφώνησε με τους ελέγχους.

Ο Μπερντ Λούκε, καθηγητής Οικονομικών ο οποίος ίδρυσε το AfD το 2013 ως μία πλατφόρμα εναντίον των προγραμμάτων διάσωσης της ευρωζώνης, αποπέμφθηκε από το κόμμα στις αρχές Ιουλίου έπειτα από δημόσια αντιπαράθεση με τους ηγέτες της ανατολικογερμανικής πτέρυγας του AfD.

Η Φράουκε Πέτρι, μία 40χρονη πρώην χημικός και επιχειρηματίας που ηγήθηκε της επιτυχούς πορείας του AfD στις εκλογές σε τρία ανατολικά κρατίδια πέρυσι υιοθετώντας μια σκληρή γραμμή για το μεταναστευτικό και παραβλέποντας ουσιαστικά τα θέματα της ευρωζώνης, ηγείται τώρα του κόμματος.

Ο Λούκε, που επέκρινε την ξενοφοβική στροφή του AfD, αποχώρησε και ίδρυσε ένα νέο κόμμα, τη Συμμαχία για την Πρόοδο και την Ανανέωση (ALFA).

(Πηγή: ΑΠΕ)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM
Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Το Πεντάγωνο διερευνά 300 υπαλλήλους για σχόλια στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, προκαλώντας συζήτηση για πολιτική βία και πειθαρχικά μέτρα στον στρατό των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Αναφερόμενος στο πολιτικό βάρος της βράβευσης, ο Φρίντνες υπογράμμισε ότι η απόφαση της επιτροπής στέλνει ένα μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και κατά του αυταρχισμού
LIFO NEWSROOM
Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Διεθνή / Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Διεθνή / Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Ραδιενεργή μόλυνση με Καίσιο-137 εντοπίστηκε σε βιομηχανική ζώνη της Τζακάρτας, προκαλώντας ανάκληση προϊόντων, έρευνες και ανησυχία για τις εξαγωγές θαλασσινών της Ινδονησίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Διεθνή / Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Η κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πρόσφατα αυξήσει την πίεση που ασκεί στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς
LIFO NEWSROOM