Η Πολωνία στέλνει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία- Η πρώτη χώρα που το κάνει

Μαχητικά αεροσκάφη Facebook Twitter
Η Πολωνία θα στείλει αρχικά τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία (Φωτ. αρχείου: EPA)
0

Η Πολωνία θα γίνει η πρώτη χώρα που θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, τις επόμενες ημέρες, ένα σημαντικό βήμα στη στρατιωτική υποστήριξη του Κιέβου εν μέσω του πολέμου. 

Η αποστολή αρχικά τεσσάρων σοβιετικών MiG-29 θα μπορούσε να οδηγήσει και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη, κάτι που ζητά εδώ και καιρό η Ουκρανία, εκτιμά ο Guardian. 

«Κυριολεκτικά τις επόμενες ημέρες θα παραδώσουμε στην Ουκρανία, από ό,τι θυμάμαι, τέσσερα αεροσκάφη που λειτουργούν άψογα», δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα. «Τα υπόλοιπα προετοιμάζονται, γίνεται σέρβις», συμπλήρωσε. Συνολικά, η Πολωνία έχει 28 MiG-29, τα οποία θα αντικαταστήσει τα επόμενα χρόνια από νοτιοκορεάτικα FA-50 και αμερικανικά F-35. 

Μαχητικά αεροσκάφη: Σλοβακία, Φινλανδία και Ολλανδία το εξετάζουν

Έως τώρα, οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με ανταλλακτικά για τα σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη της, λόγω ανησυχίας ότι η παράδοση λειτουργικών αεροπλάνων μπορεί να θεωρηθεί από τη Μόσχα ως ευθεία συμμετοχή στον πόλεμο. 

Η Σλοβακία, η Φινλανδία και η Ολλανδία έχουν ανακοινώσει ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν αρνηθεί να στείλουν F-16 και Typhoon αντίστοιχα στο Κίεβο, με το επιχείρημα ότι θα απαιτούνταν εκτενής εκπαίδευση, υποστήριξη εδάφους και μεγάλοι διάδρομοι προσγείωσης μεταξύ άλλων.  

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στο Σούμι της Ουκρανίας – Νέες επιχειρήσεις στα σύνορα

Διεθνή / Η Ρωσία δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στο Σούμι της Ουκρανίας – Νέες επιχειρήσεις στα σύνορα

Η Ρωσία συνεχίζει να δημιουργεί «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα με την ουκρανική περιφέρεια Σούμι, την ώρα που ουκρανικές αρχές ανησυχούν για νέα εισβολή - Γκρίζα ζώνη τέσσερα χωριά
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ-ΜΜΕ

Διεθνή / Τραμπ εναντίον ΜΜΕ: Διακοπή χρηματοδότησης των NPR και PBS, δίκτυα με βαθιές ρίζες στο δημόσιο τομέα

Το σχετικό διάταγμα Τραμπ χαρακτηρίζει τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ως «κομματικά και προκατειλημμένα» επειδή δεν ευθυγραμμίζονται με τον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM